Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Β.Τσίρκας(ΣΥΡΙΖΑ):Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δηλητηρίαζαν το έργο της Δικαιοσύνης-Ομιλία στην βουλή

Β.Τσίρκας(ΣΥΡΙΖΑ):Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δηλητηρίαζαν το έργο της Δικαιοσύνης-Ομιλία στην βουλή

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Ομιλία κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα «Συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση και μεθοδευμένη επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησής της» πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 1/6/2018, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  του  ΣΥΡΙΖΑ.(Το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=KPjk410HEpU)

Αρχικά ο κ. Β.Τσίρκας μίλησε για το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης έχουν γίνει σεβαστές από αυτή την Κυβέρνηση.  «Η Δικαιοσύνη είναι ένα δημοκρατικό προαπαιτούμενο, που θα έπρεπε να μην εντάσσεται στο στενό πλαίσιο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης», τόνισε σχετικά για να συμπληρώσει: «Δυστυχώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αυτοί που σήμερα δήθεν κόπτονται για την απερίσπαστη λειτουργία της Δικαιοσύνης, φρόντιζαν με κάθε τρόπο να δηλητηριάζουν το έργο της.

Σε αντίθεση με την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να οδηγούνται οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων στις καλένδες και στη λήθη, ειδικά αν αυτές δεν εξυπηρετούσαν τις πολιτικές τους επιδιώξεις, όλες οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης έχουν γίνει σεβαστές από αυτή την Κυβέρνηση. Ωστόσο, η κριτική δεν είναι απλά επιτρεπτή αλλά και θεσμικά επιβεβλημένη. Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική πολιτεία να θεωρείται παρέμβαση η κριτική.  Κανένας σε μια δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί ως κριτής χωρίς παράλληλα να κρίνεται. H Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη εξουσία, όχι εξουσία ανεξέλεγκτη».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «οι συνεχείς ερωτήσεις περί δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη έχουν σαν αποτέλεσμα να εκτίθεστε οι ίδιοι. Όπως ακριβώς συνέβη το 2016 όταν συζητώντας σε επίπεδο αρχηγών Κομμάτων για την παρέμβαση της σημερινής Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Ο Πρωθυπουργός παρέθεσε τότε μια σειρά από εξόφθαλμες παρεμβάσεις, 13 για την ακρίβεια.

Φαντάζομαι όλοι θα θυμάστε εκείνες τις 13 παρεμβάσεις που αποτελούσαν ωμές παρεμβάσεις στη λειτουργία απονομής της Δικαιοσύνης και περνούσαν μάλιστα με νυχτερινές τροπολογίες και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή».

Ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε επίσης ότι η προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σύμπνοια με τη ΝΔ είναι «να δημιουργήσουν θόρυβο την ώρα που ο ελληνικός λαός βλέπει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεμπερδεύει με τα μνημόνια και ότι είναι ευκαιρία να ξεμπερδέψει οριστικά και με τις δυνάμεις που εκπροσωπούν το παλιό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι από πού πηγάζει αυτή η εμμονή; Μάλλον από τον φόβο γιατί αυτή η Κυβέρνηση θα τα καταφέρει, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια».

Ταυτόχρονα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς που ήρθαν στο προσκήνιο τα τελευταία τρία χρόνια, λέγοντας:  «Σε αυτές τις υποθέσεις δεν σας είδαμε να διακατέχεστε από τον ίδιο ζήλο να πατάξετε τη διαφθορά και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Από τις μεγάλες και πολιτικά χρωματισμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος, μέχρι τις παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης και offshore εταιρειών συνδεδεμένων με πολιτικά πρόσωπα και τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων. Και από το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στο ΚΕΕΛΠΝΟ,  μέχρι την υπόθεση Νοβάρτις και την υπόθεση του Νoor1. Υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή βούληση για απονομή Δικαιοσύνης και για διαφάνεια.

Έχετε αποφασίσει να αντιπαρατεθείτε με όρους καταστροφολογίας. Κι αυτό γιατί δεν έχετε που να επενδύσετε πολιτικά, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πεδίο της πραγματικής αντιπαράθεσης που είναι η βελτίωση της οικονομίας και η έξοδος από τα μνημόνια ο αντιπολιτευτικός σας λόγος δεν πείθει. Επειδή εσείς αποτύχατε, ενώ εμείς πετυχαίνουμε».

Επιπλέον ο κ.Β. Τσίρκας μίλησε και για το στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για μια θεσμικά ισχυρή δικαστική εξουσία, που είναι η απεμπλοκή από κάθε παρέμβαση, εξάρτηση και επηρεασμό. «Η δική μας υποχρέωση είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τη Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη βελτίωση της λειτουργιάς του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Άρτας τόνισε ότι «αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα καθυστερήσεων στα διοικητικά δικαστήρια και είχαμε θεαματική βελτίωση σχετικά με τον χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης. Οι δράσεις που υλοποιούνται αφορούν τόσο το σύνολο του συστήματος λειτουργίας απονομής της Δικαιοσύνης όσο και τις επιμέρους κατευθύνσεις της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα τη διοικητική, πολιτική, και ποινική δικαιοσύνη.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες κατέστη δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση εισαγωγικών δικογράφων κύριας και προσωρινής δικαστικής προστασίας σε όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί και η ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής διαδικασίας που εφαρμόστηκε ήδη σε 41 φορείς, στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, ενώ σε δεύτερη φάση, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας».

Τέλος ο Βασίλης Τσίρκας υπογράμμισε: «Με στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις υλοποιούμε θεσμικές τομές, αντιστρέφοντας την εικόνα μιας Δικαιοσύνης που καθυστερούσε. Για μια Δικαιοσύνη που θα απονέμεται έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς του κράτους δικαίου και ποιοι είναι αυτοί που πασχίζουν να ξαναφτιάξουν ένα κράτος που η κοινωνία θα το θεωρεί σύμμαχο και όχι εχθρό της».

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments