Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Γιώργος Στύλιος: Ελάχιστες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στην Άρτα λόγω μη ρεαλιστικών εκτιμήσεων για το ύψος των ζημιών

Γιώργος Στύλιος: Ελάχιστες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στην Άρτα λόγω μη ρεαλιστικών εκτιμήσεων για το ύψος των ζημιών

Το θέμα των χαμηλών αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς εσπεριδοειδών από τον ΕΛΓΑ, για το ύψος των ζημιών από τον παγετό, ανέδειξε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής, με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, τόνισε ότι ενώ οι ζημιές σε πολλές καλλιέργειες εσπεριδοειδών στον κάμπο της Άρτας προσεγγίζουν το 100%, η πλειονότητα των πορισμάτων κάνει λόγο για μικρές αποζημιώσεις, λόγω εσφαλμένων υπολογισμών στις εκτιμήσεις. Ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι καθημερινά, παραγωγοί που λαμβάνουν τα πορίσματα καταφεύγουν στο Δήμο Αρταίων και διαμαρτύρονται, ενώ ήδη ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Κοτσαρίνης, έχει προβεί σε παρέμβαση προς τα γραφεία του ΕΛΓΑ στην περιοχή προκειμένου να ανταποκριθεί στις ενστάσεις που καταθέτουν οι καλλιεργητές.

Ο Βουλευτής, τόνισε στον κ. Υπουργό, ότι στο πρόσφατο παρελθόν με κάθε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου είχε παρουσιάσει ενδελεχώς τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις παραπάνω καλλιέργειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι οι οικονομικές αντοχές των καλλιεργητών έχουν προ πολλού εξανεμισθεί και ότι απαιτείται η εφαρμογή άμεσων και συγκεκριμένων λύσεων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες στο εισόδημά τους.

Εύλογα, ανέφερε ο κ. Στύλιος, οι μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις των πορισμάτων του ΕΛΓΑ, δημιουργούν υπόνοιες ότι δόθηκε κατεύθυνση να μην ξεπεραστεί το 30% ως προς το ποσοστό των ζημιών προκειμένου οι αποζημιώσεις να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές πρακτικές.

«Η Κυβέρνηση, οφείλει με μεθοδικότητα και πρόγραμμα να εκμεταλλευτεί τους διαθέσιμους πόρους και να αποζημιώσει δίκαια τους πληγέντες παραγωγούς. Tα χρήματα του ΕΛΓΑ προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Το κράτος οφείλει να είναι δίπλα στους αγρότες μας και όχι απέναντι» δήλωσε ο κ. Στύλιος, ο οποίος καταλήγοντας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

• Θα ανταποκριθεί ο ΕΛΓΑ στις ενστάσεις των καλλιεργητών ως προς τα πορίσματά του για τις ζημίες;
• Ποια αντισταθμιστικά μέτρα θα λάβετε προκειμένου να μετριαστούν οι απώλειες στο εισόδημα των δικαιούχων παραγωγών;

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments