Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Αρταίων-Κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «ΚΡΙΚΟΥΚΙΑ» της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου.

Δήμος Αρταίων-Κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «ΚΡΙΚΟΥΚΙΑ» της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου.

dhmotiko symboulio photoΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για την επίλυση ενός ζητήματος που χρονίζει έγινε χθες βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, καθώς αποφασίστηκε η κατ’ αρχήν παραχώρηση δημοτικής έκτασης για κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «ΚΡΙΚΟΥΚΙΑ» της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου.
Για τη συγκεκριμένη θέση, η οποία βρίσκεται δίπλα στην Ιόνια Οδό, υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων φορέων της περιοχής, καθώς και σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας, η οποία έχει αντιληφθεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται για ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στην εισήγησή του, αφού έκανε ένα σύντομο ιστορικό στις προσπάθειες χωροθέτησης Επιχειρηματικού Πάρκου, εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του, ότι το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα για την περιοχή μας και την τοπική οικονομία θα τελεσφορήσει.

Να σημειωθεί ότι για τις μελέτες που θα χρειαστούν υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα, ύψους 500.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι μελέτες θα δείξουν κατά πόσο η προτεινόμενη θέση είναι η πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Πάρκου, το οποίο θα είναι τύπου Β’, δηλαδή μέσης και χαμηλής όχλησης, με όλες τις απαραίτητες υποδομές (βιολογικός καθαρισμός, δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πράσινο κ.α.)

«Θα δημιουργηθεί ένας φορέας που θα διοικεί το Πάρκο, αποτελούμενος από το Δήμο, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ δίνεται και η ευκαιρία ακόμη και σε ιδιώτες που θα δραστηριοποιούνται στο Πάρκο να μετέχουν στον Φορέα» ανέφερε ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι πολύ καλό για όλη την περιοχή μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο, αφενός την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας επιχειρηματικότητας και αφετέρου την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή μας. Φυσικά, ζητάμε και θα υπάρξουν ορισμένα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους».

Ανάμεσα σε αυτά που ζητά ο Δήμος Αρταίων είναι η κατά προτεραιότητα αξιοποίηση εργαζομένων από την Τ.Κ. Αμμοτόπου, τόσο κατά την κατασκευή του Πάρκου, όσο και στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν σε αυτό. Παράλληλα, ζητά αντισταθμιστικά έργα, όπως κατασκευή Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου, στήριξη άπορων οικογενειών και χορήγηση υποτροφιών σε μαθητές από το Τοπικό Διαμέρισμα, κατασκευή έργων υποδομής, όπως δρόμοι, σχολεία κ.α.

Να σημειωθεί ότι το Τοπικό Συμβούλιο Αμμοτόπου στη συνεδρίασή του ομόφωνα παραχώρησε την έκταση, ζητώντας όμως τα παρακάτω αντισταθμιστικά οφέλη:
1.Τα έσοδα του Δήμου από τη συμμετοχή στη διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου να διατίθενται για έργα υποδομής και άλλες δράσεις στους δυο οικισμούς Αμμοτόπου και Αμπελιών.
2.Η συμμετοχή του εκάστοτε Προέδρου της Τ.Κ. Αμμοτόπου στο Διοικητικό Συμβούλιο διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου
3.Όλα τα δίκτυα όπως οδικό, ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, διαδικτύου κλπ που θα εξυπηρετούν το Επιχειρηματικό Πάρκο να συμβάλλουν και στην αντίστοιχη βελτίωση και αξιοποίηση των υπαρχόντων δικτύων ώστε να εξυπηρετήσουν τις δραστηριότητες των κατοίκων στη γύρω περιοχή
4.Η διεύρυνση και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου να γίνεται σε δημοτική έκταση προστατεύοντας τις ιδιοκτησίες των κατοίκων και να διασφαλιστεί η συνέχεια της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας ή και άλλων δραστηριοτήτων που υπάρχουν στη γύρω περιοχή.
5.Αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά τις παρεμβάσεις για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου. Λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης καθώς και έλεγχος των επιπτώσεων λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου όπως αποφυγή ρύπανσης από στερεά, αέρα και υγρά απόβλητα, με κατάλληλα επεξεργασία από βιολογικού καθαρισμού και απόρριψή τους σε υδάτινο αποδέκτη.
6.Η περιοχή μας μαστίζεται από την ανεργία και αξιώνουμε την κατά προτεραιότητα απασχόληση των κατοίκων της Τ.Κ. Αμμοτόπου τόσο κατά την κατασκευή του πάρκου, αλλά και κατά την λειτουργία του στις υπηρεσίες που θα συσταθούν για τη λειτουργία του καθώς και στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν σε αυτό
7.Ο ημικόμβος της Ιόνιας Οδού στην Τ.Κ. Αμμοτόπου

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συνεργασία του Δήμου Αρταίων με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας για τις διαδικασίες εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του χώρου και στη συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα αποφασιστεί η σύσταση του Φορέα Διοίκησης του Πάρκου και βέβαια η οριστική παραχώρηση του χώρου.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments