Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Δήμος Κόνιτσας: Πρόταση «Stone. Art» στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020.

Δήμος Κόνιτσας: Πρόταση «Stone. Art» στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020.

Την πρόταση STONE.ART κατέθεσε ως επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Κόνιτσας στα πλαίσια της 4ης πρόσκλησης του Διασυνοριακού Προγράμματος InterregGreece – Albania 2014-2020. Εταίροι το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως βασικός επιστημονικός εταίρος, ο Δήμος Πρεμετής και η Σχολή Αγωγής & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αργυρόκαστρου.

Η περιοχή της Κόνιτσας καθώς και η ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο πέρασμα των χρόνων μέσα από την τέχνη των μαστόρων της. Επιβλητικά πέτρινα μνημεία αλλά και απλά κτίρια μαρτυρούν την ιδιαιτερότητα με την οποία οι μάστορες της περιοχής δημιούργησαν κατασκευές που απετέλεσαν αρχιτεκτονικά υποδείγματα κομψότητας και δεξιοτεχνίας σε όλο τον κόσμο.

Καθώς πολλές μέχρι τώρα δράσεις έχουν προταθεί και υλοποιηθεί στο κομμάτι της διατήρησης και ανάδειξης των πέτρινων μνημείων της περιοχής, η πρόταση αυτή πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα συνδυάζοντας και αξιοποιώντας τη μέχρι τώρα εμπειρία υπό τον βασικό στόχο της ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού της περιοχής που αποτελεί και τη βασική κατεύθυνση του Διασυνοριακού Προγράμματος InterregGreece – Albania 2014-2020.

Οι 2 βασικοί προτεινόμενοι άξονες είναι:

  1. Η επιστημονική τεκμηρίωση και καταγραφή της τέχνης των μαστόρων για την ανάδειξη σημαντικών πέτρινων μνημείων με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων και την ενεργή συμμετοχή και αλληλεπίδραση των επισκεπτών
  2. Η διατήρηση της τέχνης των μαστόρων ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τις μελλοντικές γενεές.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από μια λεπτομερή καταγραφή και αποτύπωση των τεχνικών, των υλικών αλλά και των υφιστάμενων μνημείων, το STONE.ART προτείνει τη δημιουργία διαδραστικού ψηφιακού υλικού το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσω των δημιουργούμενων «Ψηφιακών Εκθεσιακών Κέντρων» και θα περιλαμβάνει Τρισδιάστατη (3D) Απεικόνιση Σημαντικών Μνημείων και από τις 2 πλευρές (π.χ. Γεφύρι Κόνιτσας, Γεφύρι Katiu, Μονή Μολυβδοσκέπαστης, Κοίμηση της Θεοτόκου Πρεμετή), ένα ψηφιακό παιχνίδι βασισμένο στις τεχνικές της κατασκευής ενός πέτρινου μνημείου για παιδιά και ενήλικες καθώς και επιπλέον συνοδευτικό πολυμεσικό (multimedia) υλικό.

Η ψηφιακή αυτή έκθεση θα βρίσκεται τόσο στο Μουσείο των Ηπειρωτών Μαστόρων στην Πυρσόγιαννη Κόνιτσας όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρεμετής, ενώ μια κινητή Ψηφιακή έκθεση θα είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση σε Κέντρα Πολιτισμού και Μουσεία με στόχο την ανάδειξη της περιοχής αλλά και του ιδιαίτερου πολιτιστικού της αποθέματος.

Με μια σειρά άλλων ψηφιακών εργαλείων και μέσων προτείνεται η δημιουργία μιας πλατφόρμας περιεχομένου η οποία θα είναι διαθέσιμη στο ευρύτερο κοινό ως τουριστικό αλλά και εκπαιδευτικό εργαλείο.

Επιπλέον, σε μια εποχή που η έλλειψη όχι μόνο πιστοποιημένων αλλά και έμπειρων τεχνιτών της πέτρας αρχίζει να γίνεται κρίσιμη τόσο για τη συντήρηση ή αποκατάσταση των υφιστάμενων μνημείων όσο και για την διατήρηση και συνέχιση της παραδοσιακή αυτής τέχνης, στα πλαίσια του STONE.ART προτείνεται η δημιουργία και λειτουργία μιας «Σχολής Πέτρας». Η Σχολή Πέτρας θα έχει την έδρα της στο χωριό Βούρμπιανη Κόνιτσας και θα μπορεί να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς τεχνίτες/ συνεχιστές της τέχνης της πέτρας, αλλά και να λειτουργήσει και ως ένα Σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο πάνω στις παραδοσιακές τεχνικές της πέτρας, τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανανέωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και την κριτική διερεύνηση των στρατηγικών στα εν λόγω πεδία.

Ένα παράρτημα / εργαστήρι της Σχολής αυτής θα λειτουργεί στην Πρεμετή, αποτυπώνοντας το διασυνοριακό χαρακτήρα της δράσης και ενισχύοντας ουσιαστικά τη συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων.

Τέλος, ένα εβδομαδιαίο θερινό εργαστήριο για την πέτρινη δόμηση θα πραγματοποιηθεί στην Κόνιτσα και την Πρεμετή και θα περιέχει μέσα σε άλλα διαλέξεις έγκριτων καθηγητών και ειδικών σε θέματα κατασκευών, την αποκατάσταση ενός αληθινού μνημείου για κάθε χώρα, καθώς και μια σειρά διαγωνισμών, παιχνιδιών και δράσεων με κεντρικό θέμα τα πέτρινα μνημεία της περιοχής.

«Μέσω της βασικής επιδίωξης της πρότασης για αξιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη της τέχνης της πέτρας ως ένα εμβληματικό χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας  βασικός πόλος έλξης και διάδρασης τόσο σε τουριστικό, όσο και εκπαιδευτικό πεδίο, ο οποίος θα δώσει νέα πνοή και επισκεψιμότητα στα ακριτικά μας χωριά», δηλώνει ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments