Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τις εξισωτικές αποζημιώσεις  

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τις εξισωτικές αποζημιώσεις  

apozhmi;vseisΑπο:Γιώργος Γκόντζος

 

Τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις τους  εξαιτίας των επιλέξιμων βοσκοτόπων, να υποβάλλουν άμεσα ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ,  κάλεσε  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

“Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά αυτός θέλει πολιτική απόφαση από το Υπουργείο. Επειδή όμως μπαίνει στη μέση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτείται να δοθεί λύση από τον Πρωθυπουργό και  με εντολή της Κυβέρνησης να λυθεί το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΚΕ”, τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Αλ. Καχριμάνης, απέδωσε τα προβλήματα που εντοπίζονται στο νομικό καθεστώς που προϋπήρχε   του Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο  και για την εξάλειψη  τους,  ζήτησε τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις δασικές εκτάσεις, τα δάση και για ο, τι σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

“Η μόνη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα για τη λύση του προβλήματος των βοσκοτόπων είναι η ψήφιση του νόμου  4351/ΦΕΚ164/ 4/12/2015. Παρ΄ όλα αυτά όμως, με το προηγούμενο καθεστώς που υπάρχει  προκαλούνται τεράστια προβλήματα με τις επιδοτήσεις. Αφορά κυρίως μικρούς κτηνοτρόφους που δήλωσαν δικές τους ιδιόκτητες χορτολιβαδικές  εκτάσεις, τις οποίες όμως  αφαιρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει του Ν. 998/1979.  Συγκεκριμένα με την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, αυτές οι εκτάσεις στις λεγόμενες “Νέες Χώρες” για τις οποίες δίνονται οι επιδοτήσεις στις προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές, θεωρούνται ότι ανήκουν κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο.

 Για να αναγνωρίσει κάποιος τέτοιες εκτάσεις, με την ισχύουσα διαδικασία χρειάζεται 15 χρόνια και όταν τις δηλώνει ένας κτηνοτρόφος  για  να πάρει επιδότηση, αφαιρούνται από το σύνολο των εκτάσεων και έτσι  μένει χωρίς εκτάσεις και επιδοτήσεις. Υπάρχει επίσης ο νόμος του 2014, με τον οποίο όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζονταν ως μια περιοχή. Όλο αυτό το καθεστώς ήταν για τους μεγάλους κτηνοτρόφους. Για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα, πρέπει να μην υπάρχει διαρχία, όλες οι αρμοδιότητες για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και ο, τι αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου να μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση από τον Πρωθυπουργό”.

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments