Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Διάβαση του πλανήτη Ερμή: παρατήρηση του φαινομένου από την κεντρική πλατεία στα Ιωάννινα

Διάβαση του πλανήτη Ερμή: παρατήρηση του φαινομένου από την κεντρική πλατεία στα Ιωάννινα

Τη Δευτέρα θα συμβεί ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο. Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος ο Ερμής θα φανεί να κινείται μπροστά από τον Ήλιο. Αυτό το σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που ονομάζεται διάβαση, συμβαίνει περί τις 13 φορές ανά αιώνα.

Ο Ερμής είναι μικρός, μα αρκετά μεγάλος ώστε με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα φανεί σαν μία μαύρη κουκκίδα να κινείται αργά μπροστά από τον ηλιακό δίσκο.

Η Διάβαση θα ξεκινήσει στις 14:35 και θα ολοκληρωθεί πεντέμισι ώρες μετά. Από τη χώρα μας θα παρατηρήσουμε την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο όχι όμως και την έξοδο καθώς αυτό θα συμβεί μετά τη δύση του Ηλίου.

Μπορείτε να παρατηρήσετε ζωντανά τη διάβαση τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία στα Ιωάννινα. Από τις 14:30 μέχρι τις 15:30 θα είναι εγκατεστημένο, με τη χρήση κατάλληλου ηλιακού φίλτρου, το τηλεσκόπιο του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου Planetarium on the Go για την ασφαλή παρατήρηση του φαινομένου. Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δεν έχει δηλαδή συννεφιά.

Το να κοιτάμε τον Ήλιο χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση. Ποτέ δεν κοιτάμε τον Ήλιο μέσα από τηλεσκόπιο, κιάλια, φωτογραφική μηχανή ή οποιοδήποτε οπτικό μέσο χωρίς αυτό να έχει στηθεί από κάποιον υπεύθυνο που γνωρίζει τι κάνει.

Με αφορμή τη διάβαση, τη Δευτέρα το βράδυ στις 21:00 θα γίνει παρουσίαση με θέμα “Παράξενοι Νέοι Κόσμοι: Εξωπλανήτες” από τον Κώστα Σακκά στον χώρο του Θυμωμένου Πορτραίτου (Καποδιστρίου 20, Ιωάννινα).

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments