Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Χωρίς κατηγορία / Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής το 1944 στη Δ.Κ. Ελεούσας

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής το 1944 στη Δ.Κ. Ελεούσας

20.08.2017 εκδηλωση μνημης Αμπέλια Ελεουσα 2Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Τη μνήμη των έξι νεαρών ανδρών που τον Αύγουστο του 1944 εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια»  της Δ.Κ. Ελεούσας, τίμησαν με εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας και η Δημοτική Κοινότητα Ελεούσας, το πρωί της Κυριακής.

Εβδομήντα τρία  χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δ. Κ. Ελεούσας, εκπρόσωποι πολιτικών και πολιτειακών φορέων, αντιστασιακών οργανώσεων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, μαζί με συγγενείς και συγχωριανούς των θυμάτων,  απέτιναν φόρο τιμής, με επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο της εκτέλεσης, «τα Αμπέλια».

Στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των έξι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η αντιδήμαρχος  Γιαννούλα Γεωργούλη. «Είμαστε εδώ, είπε, όπως κάνουμε πολλά χρόνια τώρα, για να δηλώσουμε ότι ο αγώνας για τις ανθρώπινες αξίες, για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για Δημοκρατία και Εθνική κυριαρχία δεν πάει ποτέ χαμένος. Φωτίζει τις καρδιές όλων μας, και εμπνέει μεταγενέστερες γενιές Ελλήνων που δίνουν τη δική τους μάχη και κρατάνε το κεφάλι ψηλά υπό άλλους όρους και συνθήκες. Είμαστε εδώ και δίνουμε υπόσχεση στους αδικοχαμένους χωριανούς μας ότι κρατάμε άσβεστη τη μνήμη τους και μαζί με αυτή τα όνειρά τους για έναν κόσμο με λιγότερη αδικία-φτώχεια και τρομοκρατία»

Τα θύματα των  γερμανικών στρατευμάτων κατοχής τον Αύγουστο του 1944 στην Ελεούσα ήταν οι: Πανταζής Δήμος ετών 39,Καρβούνης Χριστόδουλος ετών 37, Σιάπκας Σωτήριος ετών 29, Παππάς Μιχαήλ ετών 21, Κούργιας Θωμάς ετών 21 και Μπότσιος Βασίλειος ετών 18 .

 

 

Δείτε Επίσης

“Ημέρα Καινοτομίας”, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μία ξεχωριστή Ημέρα Καινοτομίας διοργανώνεται την Τρίτη 28 Μαρτίου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments