Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα”:Ο Πολιτισμός άξονας εξωστρέφειας του Δήμου Ιωαννιτών

“Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα”:Ο Πολιτισμός άξονας εξωστρέφειας του Δήμου Ιωαννιτών

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα” αναφέρονται τα εξής:

Συνάντηση Θωμά Μπέγκα με ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού

Αφιερωμένη στον Πολιτισμό ήταν η πρώτη θεματική εκδήλωση, στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, την οποία  διοργάνωσε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα», με επικεφαλής τον σημερινό Δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο.

Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Κώστα Γκόγκο και την Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ , Αλέκα Βακαλοπούλου υποδέχθηκαν ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του τόπου μας και συζήτησαν μαζί τους. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα Γιάννενα  αυτή την πενταετία απέκτησαν πολιτιστική ταυτότητα και παρήγαγαν πολιτισμό, είτε μέσω του ΔΗΠΕΘΕ που επιτέλους βγήκε από την αφάνεια και αποτελεί υπόδειγμα για τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ στη χώρα, είτε μέσω του Πνευματικού Κέντρου που με σπουδαίες παραγωγές έφερε στα Γιάννενα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές παραστάσεις, ενώ αναβάθμισε όλες τις υποδομές του.

Όπως υπογράμμισε ο Θωμάς Μπέγκας: «Συνειδητά και με στρατηγικό σχέδιο επενδύσαμε στο τρίπτυχο Τουρισμός, Πολιτισμός, Ποιοτικά τοπικά προϊόντα ως τους άξονες των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας του Δήμου Ιωαννιτών. Ειδικά στον Πολιτισμό ενισχύσαμε οικονομικά αλλά και με κάθε πρόσφορο τρόπο τις δύο βασικές μας δομές, το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, οι οποίες κατάφεραν να βγουν από την αφάνεια και να προσφέρουν πολιτισμό για όλους, παντού».

Στην κατεύθυνση αυτή – όπως τόνισε ο Δήμαρχος- βοήθησε σημαντικά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο «όταν το αναλάβαμε βρισκόταν στο ναδίρ και πλέον λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο», ενισχύοντας  τη συντονισμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για εξωστρέφεια. Μέσω του ΔΗΠΕΘΕ ο ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις έφτασαν και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου, ενώ η κορύφωση τω δράσεών του ήρθε με το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει ένας θεσμός παγκόσμιου βεληνεκούς.

Το Πνευματικό Κέντρο – όπως ανέφερε ο Δήμαρχος- «αποτύπωσε τον βασικό άξονα της πολιτικής μας στο: Πολιτισμός, για όλους. Παντού! Το  κάναμε και εξακολουθούμε να το κάνουμε πράξη. Με τη συνεργασία και τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων. Με τη δικτύωση, τόσο σε τοπικό επίπεδο, με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, όσο και σε πανελλήνιο, με σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες. Με φαντασία,  σκληρή δουλειά, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Αυτό ήταν το έργο μας στον Πολιτισμό και αυτός θα είναι και ο οδηγός μας για τη συνέχεια, κατέληξε ο Θωμάς Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, Κώστας Γκόγκος, υπογράμμισε πως ενισχύθηκε ο ρόλος του ως κεντρικός πόλος πολιτισμού της Ηπείρου, αλλά και συνεργάτη με αξιόπιστες συνεργασίες και πανελλήνια εμβέλεια. «Βασικοί στόχοι μας ήταν η αναβάθμιση των Σχολών και των Τμημάτων που παρέχουν καλλιτεχνική παιδεία στα παιδιά μας, η συντήρηση και ανακαίνιση των υποδομών μας και η δημιουργία συγκροτημένου πλέγματος εκδηλώσεων. Παράλληλα, προβλέποντας την ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας που θα έφερνε η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, η αναβάθμιση του αεροδρομίου μας και οι νέες αεροπορικές συνδέσεις, δημιουργήσαμε θεσμούς και εκδηλώσεις με περιφερειακή εμβέλεια και συλλεκτικότητα», είπε ο κ. Γκόγκος.

Αναφερόμενη στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, η Πρόεδρος του, Αλέκα Βακαλοπούλου, τόνισε πως «το Καμπέρειο Θέατρο, έγινε και πάλι σημείο αναφοράς για το θεατρόφιλο κοινό, λειτουργώντας όλες τις Σκηνές: Παιδική, Εφηβική, Κεντρική, Καλοκαιρινή και Πειραματική».

Την πενταετία 2014 – 2019 και μέχρι σήμερα, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 25 θεατρικών παραγωγών και ανέβασε 610 παραστάσεις τις οποίες συνολικά παρακολούθησαν 150.000 θεατές!

«Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει και θα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε, μια σειρά από δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα, που στόχο έχουν να φέρουν τον πολιτισμό πιο κοντά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους νέους, στα παιδιά, στο κοινό του Δήμου μας, της περιφέρειάς μας», είπε η κ. Βακαλοπούλου και τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κατάφερε να ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που συντονίζει και ενισχύει το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου.

Παρεμβάσεις από ανθρώπους του πολιτισμού

Σημαντικές παρεμβάσεις – καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις – έγιναν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, καλλιτέχνες, ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Τονίστηκε απ’ όλους ως κοινός στόχος  το τρίπτυχο τουρισμός – πολιτισμός- εξωστρέφεια για τα Γιάννενα και επισημάνθηκε ότι απαιτείται μόνιμη επαφή και κοινή δράση των ανθρώπων του πολιτισμού.

Έγιναν επίσης παρεμβάσεις από ανθρώπους του θεάτρου που τόνισαν ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αποτελεί πλέον υπόδειγμα για τα ΔΗΠΕΘΕ όλης της Ελλάδας και από εργαζομένους στις δομές του Πνευματικού Κέντρου που διαπίστωσαν μεγάλη διαφορά στον τρόπο δουλειάς τους αυτή την 5ετία , αναφερόμενο στην αναβάθμιση των υποδομών και κτιρίων αλλά και την εν γένει λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, όπου τους έδωσε τα περιθώρια να διδάξουν αλλά και να δράσουν όπως θα έπρεπε.”

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments