Τετάρτη , 20 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα: “Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε νηφάλια το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δήμο μας;”

Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα: “Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε νηφάλια το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δήμο μας;”

 

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα” αναφέρονται τα εξής:

Απροετοίμαστη και αδύναμη να διαχειριστεί τις ευθύνες και τις απαιτήσεις ενός μεγάλου δήμου, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να αποκρύψει την ανεπάρκεια της, είτε αντιπολιτευόμενη την αντιπολίτευση, είτε εξυφαίνοντας θεωρίες συνωμοσίας περί υπονόμευσης του έργου της, μέσω της σύμπραξης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε όμως για σχοινί, γιατί η μόνη σύμπραξη που υπάρχει σήμερα  είναι το «σύμφωνο συμβίωσης» πολιτικά ετερογενών παρατάξεων και προσώπων, για τη οποία ο κάθε Γιαννιώτης γνωρίζει ότι, είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναλλαγής και καιροσκοπικών προσωπικών επιδιώξεων.

Απέναντι δε σε πράξεις και ενέργειες που υπονομεύουν, είτε το δημόσιο συμφέρον, όπως συνέβη με την  ακύρωση ενός σημαντικού έργου που αφορούσε την αναβάθμιση του οδοφωτισμού και την ενεργειακή εξοικονόμηση, είτε  τη δημόσια υγεία  και την εικόνα της πόλης, έχουμε υποχρέωση ως μείζονα αντιπολίτευση να υπερασπιστούμε το  Δήμο από τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής ανεπάρκειας και των λανθασμένων χειρισμών της Δημοτικής Αρχής.

Πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το μείζον ζητούμενο σε βάθος χρόνου για τον τόπο είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η αποκομιδή είναι ένα επί μέρους θέμα.

Απευθυνόμαστε λοιπόν στον κάθε συμπολίτη μας και τον καλούμε να σκεφτεί νηφάλια, να μην παρασυρθεί από συνθήματα και ιδεοληψίες, να ενημερωθεί υπεύθυνα, να μην πέσει  στην παγίδα του «αγανακτισμένου πολίτη» που έντεχνα και εσκεμμένα καλλιεργεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, αλλά να αναρωτηθεί και να θέσει μαζί μας τα εξής ερωτήματα: 

  1. Ως Διοίκηση δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η επιλογή τους για παραχώρηση τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας στους ιδιώτες αντίκειται στο υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο; Εμείς ως υπεύθυνη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου απαντάμε υπεύθυνα πως η προτεινόμενη «λύση» της Δημοτικής Αρχής αντίκειται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί. Το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες.

  2. Γιατί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου εμφανίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντελώς ΞΑΦΝΙΚΑ, αδύναμη και ανίκανη να ανταποκριθεί ακόμη και στις ελάχιστες απαιτήσεις μιας καθαρής πόλης; Τι άλλαξε; Μειώθηκε το προσωπικό καθαριότητας; Όχι βέβαια, ίσα ίσα αυξήθηκε μέσω των τελευταίων προσλήψεων.

  3. Τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα απορριμματοφόρα του Δήμου, εμφανίζοντας και αυτά ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, ζημιές; Ασφαλώς όχι, εκτός αν για το καθένα από αυτά που εμφανίζει μικροζημιές (σύνηθες φαινόμενο), επιλέγουν αντί για την επιδιόρθωση, τον παροπλισμό του.

  4. Αν όντως προέκυψαν πρόσκαιρες ανάγκες γιατί δεν φροντίζει να τις καλύψει μέσω δίμηνων και οκτάμηνων συμβάσεων; Πόροι για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί και είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του Δήμου από τη δική μας Δημοτική Αρχή. Τι την εμποδίζει; Μήπως η αδυναμία και η άγνοιά της να διαβλέψει τις ανάγκες που έχει η υπηρεσία και ο Δήμος και να προγραμματίσει εγκαίρως;

  5. Γιατί έχοντας στη διάθεσή της, i) εγκεκριμένες μελέτες προμήθειας και ενίσχυσης του εξοπλισμού με 4 νέα απορριμματοφόρα με διασφαλισμένους πόρους 600 χιλ € από πιστώσεις του προϋπολογισμού 2018, ii) νέο μόνιμο προσωπικό που θα στελεχώσει την υπηρεσία το επόμενο διάστημα, δεν επιλέγει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της υπηρεσίας καθαριότητας; Γιατί επιλέγει να δώσει 600 χιλ € σε ιδιώτες για την περίοδο 2019-2020; Να λάβουμε υπόψη ότι στη δική μας δημοτική περίοδο με λιγότερο προσωπικό και εξοπλισμό η ανάγκη συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες περιοριζόταν μόνο σε δύο Δημοτικές Ενότητες. Από πού προκύπτει η ανάγκη, με δεδομένη την ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας, να εξυπηρετηθούν από ιδιώτη δύο ακόμα Δημοτικές Ενότητες; Το προκύπτον επιπλέον κόστος δεν θα μεταφερθεί μέσω των ανταποδοτικών στους πολίτες;

  6. Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, εναρμονισμένο με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό –ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Ηπείρου. Το γνωρίζουν; Προγραμματίζουν στη βάση των προτεραιοτήτων και των υποχρεώσεων που αυτό θέτει ή το αγνοούν παντελώς;

  7. Έχει υπ όψιν της η Δημοτική Αρχή ότι μέσα στο πλαίσιο της άσκησης πολιτικής έχει και την ευθύνη της εργασιακής ειρήνης; Συνομίλησε έγκαιρα και εμπεριστατωμένα με τους εργαζόμενους; Αγνοεί ότι οι πολιτικές αποφάσεις υλοποιούνται από τον υπηρεσιακό μηχανισμό με τον οποίο η Δημοτική Αρχή οφείλει να συνεργάζεται στο πλαίσιο μια ισόρροπης σχέσης;

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, ενίσχυσε και έχει προβλέψει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και σε εξοπλισμό και σε προσωπικό η υπηρεσία του Δήμου. Όλη αυτή η υποδομή, ανθρώπινη και εξοπλισμός, που κοστίζει στο κάθε γιαννιώτη δημότη, πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα με τον καλύτερο τρόπο. Απαιτείται μεθοδική δουλειά, τεχνογνωσία και ισχυρή βούληση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, χαρακτηριστικά που μάλλον δεν διαθέτει η νέα Δημοτική Αρχή.

Αξίζει όμως να επισημανθεί πως μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την απόρριψη των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη μάλλον αποκαθίσταται σταδιακά και αρχίζει να εμφανίζει ανεκτά πλέον χαρακτηριστικά.
Θα ήταν άραγε θεωρία συνομωσίας, σαν αυτές που ανέφερε ο κ. Ελισάφ στην τελευταία του συνέντευξη, το γεγονός ότι μεθοδευμένα επιχειρήθηκε να απαξιωθεί πλήρως στα μάτια των πολιτών ο τομέας καθαριότητας του Δήμου;

Πολύς δρόμος χρειάζεται ακόμη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Δημοτική Αρχή όμως έχει κληρονομήσει ένα πλήρες σχέδιο.

Δική της πλέον η ευθύνη να προχωρήσει στην εφαρμογή του, για το καλό του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments