Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά στο Δημαρχείο του Δήμου Ζίτσας.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά στο Δημαρχείο του Δήμου Ζίτσας.

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων αποτελούμενη από τον Βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά, τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστα Μπασιούκα και μέλη της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας με επικεφαλής τον συντονιστή της Β. Ντάφη, συναντήθηκαν χθες με τον Δήμαρχο του Δήμου Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκο, αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Ένα σημαντικό θέμα που αναδέχθηκε μέσα από τη συζήτηση ήταν η σημασία του προγράμματος «Φιλόδημος» και η συμμετοχή του Δήμου Ζίτσας σε αυτό με το ποσό των 200.000 ευρώ και την αγορά ενός φορτηγού πολλαπλών χρήσεων (αποχιονισμού, μεταφοράς νερού κ.α.) καθώς και την κατασκευή περίπου 10 παιδικών χαρών.  Επιπλέον η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τη χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για την επισκευή για στέγες σχολικών κτηρίων, αλλά και την τοποθέτηση ραμπών για πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Παράλληλα, στο σημείο αυτό τονίστηκε από τη μεριά του Δημάρχου, η ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων χαρακτηρισμού των ορεινών περιοχών, καθώς ο Δήμος Ζίτσας παρά τις αρκετές ορεινές περιοχές που διαθέτει στα όριά του, δεν χαρακτηρίζεται ορεινός.

Αναφορικά με το θέμα της έγκρισης της ΜΠΕ για την εγκατάσταση 5 μονάδων βιοαερίου στην περιοχή της ΒΙΠΕ, ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως από την αρχή ήταν αντίθετος στην λειτουργία μιας τόσο μεγάλης μονάδας στην συγκεκριμένη περιοχή και πως τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί ενδικοφανής προσφυγή για το θέμα αυτό (με βάση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας). Επεσήμανε δε πως η περιοχή του Δήμου Ζίτσας έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά περισσότερο από κάθε άλλο Δήμο του Νομού.

Ο κ.Μ. Πλιάκος κατέθεσε επιπλέον τις προτάσεις του Δήμου Ζίτσας για θέματα όπως η δημιουργία νέας εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων, η  κατάρτιση των δασικών χαρτών, η διαδικασία μοριοδότησης των δικαιωμάτων φύτευσης νέων αμπελώνων, αλλά και προτάσεις αξιοποίησης του κτηρίου της Εστίας του Δήμου Ζίτσας.

Από τη μεριά του ο κ.Χ. Μαντάς ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την λεπτομερή ενημέρωση και πρόσθεσε πως θεωρεί πολύ σημαντική και από τη μεριά του τη χρηματοδότηση των Δήμων από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Για το θέμα των μονάδων βιοαερίου επεσήμανε, όπως έχει ενημερώσει και άλλους εμπλεκόμενους φορείς,  ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα όλη η θεσμική διαδικασία που προβλέπεται  και ότι βεβαίως θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη η αντίθεση των αρμόδιων τοπικών φορέων. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για μια συνολική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων της περιοχής.  Για το θέμα των αντικειμενικών αξιών ενημέρωσε πως αποτελεί κεντρικό θέμα της Κυβέρνησης, ενώ επισήμανε και κάποιες αστοχίες που έγιναν κατά το παρελθόν και οδήγησαν σε αυτές τις υψηλές τιμές. Τέλος για το θέμα της αμπελουργικής ζώνης ο κ.Χ. Μαντάς τοποθετήθηκε λέγοντας πως η συνεργασία ανάμεσα στο αρμόδιο Υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν πολύ στενή από την πρώτη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η εξέταση λύσεων για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα ζητήματα, λόγω και της ιδιαιτερότητας της περιοχής, ως της βασικής αμπελουργικής ζώνης ολόκληρης της Ηπείρου.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments