Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Επίσκεψη Περιφερειάρχη στο έργο σύνδεσης ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με Εγνατία Οδό (13η επ.οδός Ιωαννίνων)

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στο έργο σύνδεσης ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με Εγνατία Οδό (13η επ.οδός Ιωαννίνων)

13η επ.οδό (1)

 

 

Το νέο οδικό άξονα, της 13ης επαρχιακής οδού Ιωαννίνων  ο οποίος ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα,  επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Πρόκειται για οδικό άξονα ο οποίος εξυπηρετεί τρεις στόχους:  Τη βελτίωση της πρόσβασης στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων, τη σύνδεση του Βόρειου Τμήματος του Νομού Ιωαννίνων με την Εγνατία Οδού με την παράλληλη αποσυμφόρηση της πόλης των Ιωαννίνων και την ευκολότερη πρόσβαση της Βιομηχανικής Περιοχής με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το έργο – μήκους 15,2 χιλιομέτρων-  είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2011,  με προϋπολογισμό 11.939.966 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε και τα εξής:

“Γίνεται τεράστια προσπάθεια για να τελειώσει το έργο, το οποίο βοηθά και την περιοχή των Γραμμενοχωρίων και τη σύνδεση της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Παράλληλα έχει γίνει και η σύνδεση του δρόμου με την Εγνατία Οδό. Μελλοντικά πρέπει  το τμήμα  του  δρόμου από το Λύγγο μέχρι και τον κόμβο της Εγνατίας, που είχε  κατασκευαστεί τη διετία 1999-2000,  να βελτιωθεί  ώστε να έχει σύγχρονες προδιαγραφές”.

 Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους μελετητές, τους επιβλέποντες και τον  ανάδοχο του έργου, επισημαίνοντας ότι δεν διέκοψε καθόλου τις εργασίες, ακόμη και στο διάστημα  Μαρτίου- Ιουλίου, που είχαν σταματήσει οι πληρωμές λογαριασμών από το Δημόσιο.

Περιφερειάρχης: Πρώτη η Ήπειρος σε απορροφήσεις του ΕΣΠΑ

 Με την ευκαιρία, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε και στην θετική πορεία που διαγράφεται για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής:

“Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν θα υπάρξει παράταση. Εμείς, ως Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε περίπου 293 εκ. ευρώ πρόγραμμα,  έχουν γίνει  συμβάσεις για περίπου 340 εκ. και μέχρι στιγμής έχουμε απορροφήσεις περίπου 312 εκ. ευρώ, δηλαδή  ποσοστό άνω του 100%. Είναι προς το συμφέρον μας  να φτάσουν όλα τα έργα στο τέλος, ώστε να μην έχουμε μεταφερόμενα έργα. Κάποια που έχουν μπει μετά,  ξέρουμε από την αρχή ότι θα είναι έργα γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ ήδη – επειδή ήμασταν έτοιμοι- δημοπρατούμε  από το πρόγραμμα 2014-2020 έργα κατ’  εξαίρεση από όλη την Ελλάδα.  Θεωρώ ότι το πρόγραμμα της Ηπείρου, είναι πρώτο,  πολύ μπροστά από όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και των Περιφερειών και των Τομεακών, κι αυτό οφείλεται στη δουλειά όλων που έγινε από τη Διαχειριστική Αρχή,  από τους επιβλέποντες και από τους φορείς της Ηπείρου. Επειδή αυτές τις ημέρες έγινε λόγος για τα άλλα δύο που ήταν μπροστά από μας (Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου),  αυτά ήταν στο “Στόχου 1”, δηλαδή εμπροσθοβαρή και θα έπρεπε ήδη να είχαν κλείσει. Από όλα τα προγράμματα  του  “Στόχου 2″ είμαστε μακράν μπροστά και στις απορροφήσεις, στο δε διάστημα Αύγουστος- Σεπτέμβριος έχουμε κάνει περί τα 14 εκ. πληρωμές”. 

 

Για τη Διαχείριση των Στερεών Αστικών Απορριμμάτων

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συναντήσεις που είχε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα της Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων, ο Περιφερειάρχης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

“Έχουμε ενημερώσει την   αρμόδια κοινοτική επίτροπο για το πρόβλημα που υπάρχει με το διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου.  Υπάρχουν και στην κυβέρνηση υπουργοί, που έχουν καταλάβει ότι αν δεν  γίνουν με ΣΔΙΤ αυτά τα έργα δεν θα γίνουν ποτέ. Είμαστε ίσως  η μοναδική Περιφέρεια που έχει ακολουθήσει την οδηγία του 2008 και το νόμο του 2012 και έχει τελειώσει από τον Απρίλιο ότι   χρειαζόταν να  ετοιμάσει, να δημοπρατήσει, να κάνει τα πάντα.    Αυτά που πρότεινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μετά τον Ιούλιο. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε όλες τις προδιαγραφές. Νομίζω θα επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της πατρίδος, της Ηπείρου και γενικά της Ευρώπης”.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments