Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Επίσκεψη του Χρήστου Μαντά στoν Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων

Επίσκεψη του Χρήστου Μαντά στoν Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων

Τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων επισκέφτηκε της Δευτέρα 18 Μαρτίου ο Βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, συνοδευμένος από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ.  Άρη Σπέγγο. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους της Ένωσης και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο κ.  Μπαλτογιάννη Χριστόδουλο, τα μέλη του Δ.Σ. κους, Λιούρη Χάρη και Περιστέρη Τάσο, τον Γενικό Διευθυντή της  Ένωσης κ. Μήτσιο Βασίλη,τον Προϊστάμενο Γεωργικών Εφοδίων κ. Θεοδωράκη Βασίλη, τον Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών κ. Γκούρα Σπύρο, τους Παραγωγούς και μέλη της Ομάδας Παραγωγών κ. Μητσόπουλο Πολυζώηκαι Τσιούρη Χρήστο και τον κ. Χρήστο Βούλγαρη, Γεωπόνο της Ομάδας Παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μαντάς ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση της Ένωσης και τον μελλοντικό προγραμματισμό που γίνεται. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε η πολύ καλή διαχείριση που γίνεται στα οικονομικά της Ένωσης, η οποία δεν έχει καμία ασφαλιστική ή φορολογική οφειλή, καθώς επίσης και  η προσπάθεια που γίνεται σε επιμέρους τομείς όπως στη φυτική παραγωγή και στον σχεδιασμό για ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας της Ντεμπίνας στην αμπελουργική ζώνη και  τον εφοδιασμό με καλής ποιότητας πρώτη ύλη για το  οινοποιείο της.  Επιπλέον έμφαση δόθηκε στην ποιότητα των προϊόντων παραγωγής της Ένωσης και στην τεχνογνωσία που πλέον κατέχει στην παράγωγη βιολογικών προϊόντων, όπως επίσης και στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την δημιουργία μονάδας τυποποίησης, συσκευασίας και προώθησης τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον ρόλο της Ένωσης σχετικά με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία που παρέχει σε όλους τους παραγωγούς,από τον υπηρεσιακό μηχανισμό της, τις συνεργασίες και σχέσεις που αναπτύσσει  με στόχο τη βελτίωση ,ανάπτυξη  αλλά και την εξέλιξη της παραγωγής τους.

Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν, κυρίως σχετικά με κεντρικά ζητήματα όπως η φορολογία, η ασφάλιση και το κόστος παραγωγής, αλλά και πιο ειδικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές πώλησης του γάλακτος και την δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ομάδα Παραγωγών στην προώθηση των προϊόντων της στις Βιομηχανίες του κλάδου, οι οποίες συχνά προτιμούν την  αγορά προϊόντων από μεμονωμένους παραγωγούς, καθώς και τα ζητήματα χαρακτηρισμού των περιοχών του Νομού , που επηρεάζουν σημαντικά τον αγροτικό τομέα σε μια δύσκολη γεωμορφολογικά περιοχή.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το μέλλον της πρότασης για την δημιουργία της Συνεταιριστικής Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Γάλακτος, που μπορεί μαζί με άλλες συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη περιοχή μας.

Ο κ Μαντάς από τη μεριά του δήλωσε πως παρακολουθούσε και θα εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η παρούσα Κυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη αγροτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη θέσπιση  αφορολόγητου για την  βασική ενίσχυση έως και 12.000 ευρώ, την έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) για τους  κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, την διατήρηση χωρίς μείωση των κύριων συντάξεων του ΟΓΑ, στο γεγονός πως εξοφλούνται υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια παράλληλα με τη μείωση του χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στο μισό, τη ρύθμιση της μείωσης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια  από το 24% στο 13% (όπως τα λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές) και στον νόμο 4384/2016 για τους συνεταιρισμούς , τις οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τις ενισχύσεις μέσω του Deminimis στη κτηνοτροφία κλπ..

Ο Χρήστος Μαντάς δήλωσε, ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη συνείδηση ότι τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και της κτηνοτροφίας παραμένουν πολλά και δύσκολα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει. Συμπλήρωσε ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες μάχες , όπως την αναθεώρηση της ΚΑΠ, την οποία θέλουμε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους λαμβάνοντας υπ όψιν μας και τις προτάσεις του αγροτικού κόσμου. Η μεγαλύτερη πρόκληση  ωστόσο κατέληξε ο κ. Μαντάς είναι με βάση και το νέο θεσμικό πλαίσιο , οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι , οι παραγωγοί να βρεθούν μαζί σε ομάδες παραγωγών , σε συνεταιρισμούς κλπ με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας αλλά και με όρους μιας νέας ποιότητας,μιας νέας αποτελεσματικότητας για μια σύγχρονη αγροτική παραγωγή σε όφελος των πολλών σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και τα παραδείγματα από τα Γιάννενα είναι ενθαρρυντικά.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments