Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Επισκέψεις αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας και το Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Επισκέψεις αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας και το Δημαρχείο Ιωαννίνων.

 

 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων αποτελούμενη από τον Βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντα, τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστα Μπασιούκα και τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ  Άρη Σπέγγο επισκέφτηκαν χθες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας και συνομίλησαν με τον Συντονιστή κ. Βασίλη Μιχελάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης.

Μέσα από τη συζήτηση ενημερώθηκαν για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, με κυριότερο αυτό της έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών των 5 μονάδων βιοαερίου στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε πως η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία της έγκρισης των μελετών κατά της διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός πως θετικές εισηγήσεις και εγκρίσεις έχουν δοθεί για το ίδιο θέμα κατά το παρελθόν σε άλλες 23 μονάδες εντός της Περιφέρειας Ηπείρου. Στη συνέχεια, με την αφορμή αυτή, προτάθηκε  ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για το θέμα που αφορά στη γενικότερη αντιμετώπιση των αποβλήτων των παραγωγικών και κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.  Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η βούληση να μελετηθούν λεπτομερειακά όλες οι αποφάσεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς και οι εκφρασμένες αντιρρήσεις των αρμόδιων φορέων ώστε το επόμενο διάστημα να προσδιοριστούν οι ανάλογες ενέργειες.

Συζητήθηκε επίσης η πρόοδος της διαδικασίας ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών. Ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία μας πως ήδη έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές που θα εξετάσουν τις ενστάσεις και πως για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες για κάθε περίπτωση που απαιτείται ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων. Ο κ. Μαντάς από τη μεριά του ανέφερε πως από την αρχή της διαδικασίας οι υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου και οι αντίστοιχες της Αποκεντρωμένης συνεργάζονται στενά ώστε να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται. Υπήρξε επιπλέον ειδική αναφορά και συζήτηση για τα προβλήματα που αναδεικνύονται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας και έγινε ανταλλαγή απόψεων για πιθανές λύσεις ιδιαίτερα για τις δασικές εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ.

Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα του κτιρίου στην οδό Ι. Δόμπολη, στο οποίο στεγαζόταν παλαιότερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από την πλευρά του Συντονιστή της αποκεντρωμένης παραδόθηκε φάκελος και ενημερωτικό σημείωμα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του συλλόγου των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Αντώνη Μαυράκο όπου συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας και συνέχειας της υπηρεσίας, έπειτα και από τη συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκουρλέτη στην Αθήνα. Από την πλευρά του συλλόγου των εργαζομένων επισημάνθηκαν ιδιαίτερα τα ζητήματα αλλαγών και μετακινήσεων υπαλλήλων σε διευθύνσεις και υπηρεσίες της αποκεντρωμένης που κατά την γνώμη τους παραβιάζουν θεσμικές διαδικασίες και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας. Για τα παραπάνω ζητήματα παραδόθηκε σχετικός φάκελος και η αντιπροσωπεία μας δεσμεύτηκε να μελετήσει τις καταγγελίες.

Αργότερα το απόγευμα ο κ. Μαντάς, ο κ. Σπέγγος, και η κα Ζδράβου, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο όπου συνομίλησαν με τον Δήμαρχο κ. Μπέγκα και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ιωαννιτών κ. Μπαμπασίκα.

Κατά τη συζήτηση έγινε ενημέρωση για την πορεία ορισμένων βασικών ενεργειών από τη μεριά της Κυβέρνησης και πως ο Δήμος Ιωαννιτών ανταποκρίθηκε σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, για το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το οποίο με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία παραχωρήθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών αναφέρθηκε πως προχωρά η νομιμοποίηση των κτηρίων και των κατασκευών εντός του πάρκου και πως σύντομα θα είναι έτοιμα προς αξιοποίηση και χρήση μέσω της προκήρυξης διαγωνισμού.

Για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε πως το κτήριο και ο χώρος του Ασύλου Ανιάτων που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο προορίζονται για τη δημιουργία ενός ανοιχτού «Κέντρου για το παιδί»  με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παιδιά με αναπηρία, ανοιχτό όμως σε όλα τα παιδιά και τους δημότες. Ο Προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φτάσει τα 2.000.000€

Αναφορικά με τους στρατιωτικούς φούρνους, που επίσης έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο, σχεδιάζεται να γίνει νηπιαγωγείο ενώ για το χώρο των στρατιωτικών φυλακών αναμένεται προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στα πρότυπα της κεντρικής πλατείας. Για την υλοποίηση αυτού του έργου έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 2.500.000 €.

Η αντιπροσωπεία επίσης ενημερώθηκε ότι προχωράνε οι μελέτες κατασκευής για την αναβάθμιση των δικτύων  ύδρευσης και η ολοκληρωμένη διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας (Β’ Φάση) που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης συνολικής δαπάνης 36,2€. Ο Χρήστος Μαντάς ενημέρωσε τον κ. Δήμαρχο ότι το ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα οργανώσει συνάντηση το επόμενο διάστημα για την ενεργοποίηση του έργου.  Να θυμίσουμε εδώ πως στο  πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο: «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών» είχε επιλεγεί και ο Δήμος Ιωαννιτών, με το ποσό της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 1.499.905,10 ευρώ και στόχο την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μείωσης διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Επίσης εκφράστηκε η ικανοποίηση για τη λειτουργία του Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Έχει ανοίξει συζήτηση για ενδεχόμενη συμφωνία τακτικών πτήσεων από τη Γερμανία, μετά τις συμφωνίες με την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρχει και αυξημένος αριθμός πτήσεων τσάρτερ κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Συζητήθηκαν επίσης μελλοντικά πλάνα του Δήμου σχετικά με αναπλάσεις και κατασκευές, έργα που έχουν προταθεί να εισαχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των Δήμων «Φιλόδημος» και αφορούν σε παιδικές χαρές και στέγαση σχολικών κτηρίων καθώς και επικείμενες συμβασιοποιήσεις δομικών έργων όπως αυτής της οδού Πανεπιστημίου στο Νεοχωρόπουλο που αναμένεται κοντά στον Ιούνιο.

Τέλος, συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, καθώς προβλέπεται μια σειρά αρμοδιοτήτων που θα περνάνε στους Δήμους και έγιναν προτάσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments