Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Επιστολή Σ.Καλογιάννη προς την Περιφέρεια Ηπείρου – Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο Πρόγραμμα Adrion (2014 – 2020)

Επιστολή Σ.Καλογιάννη προς την Περιφέρεια Ηπείρου – Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο Πρόγραμμα Adrion (2014 – 2020)

imagesΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Η πρόταση του κ. Στ. Καλογιάννη για συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο διασυνοριακό Πρόγραμμα ADRION, με θέμα την ενίσχυση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, με πολύ υψηλό ποσοστό ευρωπαϊκής  χρηματοδότησης.

  Αγαπητοί φίλοι,

Είναι γνωστό ότι η Στρατηγική της ΕΕ για τη νέα μακρο-περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR), που έχει εγκριθεί το 2014, δίνει μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας, σε συγκεκριμένους τομείς, με τις επιλέξιμες χώρες (που ανήκουν στην ΕΕ ή είναι υποψήφιες προς ένταξη).

Στο πλαίσιο αυτό έχει ανοίξει η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο διασυνοριακό Πρόγραμμα Adrion (2014 – 2020).

Με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Bologna, έχει ετοιμασθεί μία πρόταση που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, έναν πολύ δυναμικό τομέα της εθνικής αλλά και περιφερειακής οικονομίας, με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, που συνδέεται με την γαλάζια ανάπτυξη αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελούν βασικούς πυλώνες της Στρατηγικής EUSAIR.

Η πρόταση αφορά ειδικότερα τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» μετάβασης προς μία σύγχρονη, αειφόρο ιχθυοκαλλιέργεια, που θα συμβάλει στην απασχόληση, στην ανταγωνιστικότητα του τομέα, αλλά και στη διασύνδεση ανθρώπων και θεσμών από κράτη – μέλη της μακρο-περιφέρειας.

Έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να μετέχουν στην πρόταση, Φορείς από την Ιταλία (πέρα από το Πανεπιστήμιο της Bologna, ερευνητικά Κέντρα και GEIE), την Κροατία (Υπουργείο Γεωργίας, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Split), το Μαυροβούνιο (Ινστιτούτο θαλάσσιας βιολογίας) και την Αλβανία.

Σε συνεργασία που είχα με τους Ιταλούς εταίρους, έθεσα το θέμα συμμετοχής και της Περιφέρειας Ηπείρου στην πρόταση που θα υποβληθεί στο Adrion, καθώς διαθέτει στα παράλιά της σημαντικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας/οστρακοκαλλιέργειας.

Ο προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ και η διάρκεια υλοποίησής της είναι 18 μήνες.

Καθώς η οικονομική συμβολή της ΕΕ στην πρόταση είναι πολύ υψηλή (ποσοστό 85%), δίνεται μία καλή ευκαιρία στην Περιφέρεια Ηπείρου να συμμετέχει σε αυτή, συνεργαζόμενη με ευρωπαϊκούς αξιόπιστους εταίρους, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και παραγωγικών της μονάδων.

Καταθέτω περίληψη της πρότασης και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

 Σταύρος Ελ. Καλογιάννης

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments