Δευτέρα , 11 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για “απουσία εθνικού σχεδίου για τον περιορισμό των εισαγωγών «ακριβής» ηλεκτρικής ενέργειας”

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για “απουσία εθνικού σχεδίου για τον περιορισμό των εισαγωγών «ακριβής» ηλεκτρικής ενέργειας”

stylios-giorgosjpegΑπό:Γιώργος Γκόντζος—Ο Γιώργος Στύλιος,  βουλευτής Άρτας της ΝΔ,μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για την θέση της Κυβέρνησης για την ένταξη στο ενεργειακό σύστημα νέων υδροηλεκτρικών έργων.

Ειδικότερα,στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του Υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας, ενός από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών, παρατηρείται αδικαιολόγητη ολιγωρία. Για πρώτη φορά, συνεχίζει ο κος Στύλιος, με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014 ολοκληρώθηκε και αποκτήθηκε πλήρης σειρά σχεδίων διαχείρισης υδάτων όλων των υδατικών διαμερισμάτων της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 είχε παραλάβει τον φάκελο της περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης. Ένα χρόνο μετά, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει υπογράψει ακόμη το σχέδιο της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντολογικών όρων που συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες λειτουργίας του έργου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η επένδυση ανέρχεται στα 511 εκ. €, ποσό το οποίο διπλασιάζεται αν ληφθούν υπ’  όψιν οι απώλειες ενέργειας για το διάστημα αυτό, καθώς και το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων για την κατασκευή. Επιπλέον, η ΔΕΗ οφείλει να καταγράφει λογιστικά το ποσό αυτό στις ζημιές της επιχείρησης, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά τους μετόχους της, δηλαδή το κράτος και τους ιδιώτες.

 

Το συγκεκριμένο έργο:

  • Θα ενισχύσει το ενεργειακό απόθεμα της χώρας μειώνοντας τις ανάγκες για «εισαγωγή» ενέργειας.
  • Θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική προστασία και την περιβαλοντολογική αναβάθμιση της περιοχής με την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
  • Θα δημιουργήσει προϋποθέσεις σημαντικής απορρόφησης εργατικού δυναμικού, τόσο κατά τη διάρκεια του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει.

 

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για άλλη μια φορά, και σε αυτόν τον τομέα, κωλυσιεργεί…

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments