Τρίτη , 12 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ερώτηση της Άννας Ασημακοπούλου προς τον Γιάνη Βαρουφάκη

Ερώτηση της Άννας Ασημακοπούλου προς τον Γιάνη Βαρουφάκη

Η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κα  Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, κατέθεσε σήμερα Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 την υπ’ αριθ. πρωτ. 364/2.03.2015 ερώτηση με την οποία ζητάει τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με ποια λογική η κυβέρνηση επανυποβάλει την ελληνική πρόταση για το “Πακέτο Γιούνκερ” με περιορισμένο προϋπολογισμό κατά τα 2/3 και ζητάει να πληροφορηθεί ποια έργα περιλαμβάνει ο νέος κατάλογος της Ελληνικής Κυβερνώσης .

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 «Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, κατά την ομιλία του για το Επενδυτικό Πλάνο Γιούνκερ η προηγούμενη κυβέρνηση απέστειλε για να ενταχθεί στο “Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη”, κατάλογος 174 έργων, συνολικού ύψους 41,5 δις ευρώ (εκ των οποίων 9 δις ευρώ για την τριετία 2015-2017). Σήμερα αυτός ο κατάλογος έργων δεν έχει καμία ισχύ  και  η αρχική διεκδίκηση αλλάζει καθώς η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να επανυποβάλει την ελληνική πρόταση με προϋπολογισμό πλέον περί τα 12-15 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, βασικός λόγος επανυποβολής της πρότασης, είναι ότι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι άλλες. Ωστόσο γίνεται κατανοητό  ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη μείωση στον προϋπολογισμό της νέας πρότασης, από αυτή που διεκδικούσε η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς πλέον διαμορφώνεται περίπου 29,5 δις ευρώ ή 26,5 δις ευρώ χαμηλότερα.  asimakopoulou2

Την ίδια ώρα που η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να προσελκύσει επενδύσεις ώστε να ενίσχυσει την ανταγωνιστικότητα της και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, η νέα κυβέρνηση επιλέγει να περιορίσει σχεδόν κατά τα 2/3 τον αρχικό κατάλογο έργων, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, που είχε υποβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το «Επενδυτικό Σχέδιο», εκτός των άλλων, εκτιμάται ότι θα κινητοποίησει επενδύσεις τουλάχιστον 315 δις ευρώ κατά την επόμενη τριετία στην πραγματική οικονομία σε όλη την Ευρώπη, τα οποία θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποια επιστημονική μεθοδολογία ακολουθήθηκε για να αλλάξει ο αρχικός κατάλογος έργων προϋπολογισμού 41,5 δις ευρώ που υποβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση; Θα δώσετε στην δημοσιότητα τα ποσοτικά και οικονομοτεχνικά δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την μέθοδο αξιολόγησης που χρησιμοποιήσατε;

2) Ποια έργα περιλαμβάνει ο κατάλογος τον οποίο επανυποβάλεται και ποια από τα 174 έργα που προτάθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκαν από την κυβέρνηση σας είτε ότι δεν συμβάλλουν στην «στρατηγική» και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είτε ότι δεν είναι ρεαλιστική η υλοποίηση και η χρηματοδότηση τους;»

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments