Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Ευρωπαϊκή δικτύωση για την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ευρωπαϊκή δικτύωση για την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

1. συλλογική

  

Την ευρωπαϊκή διάσταση της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021, αναπτύσσει συστηματικά ο Δήμος Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας τη σύγχρονη, εξωστρεφή εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, ενώ παράλληλα δημιουργεί δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με ευρωπαϊκές πόλεις.

Μετά από πρόσκληση της Δημάρχου της Κραϊόβα Λίας Ολγκούτσα Βασιλέσκου και του Προέδρου του Οργανισμού «Κραϊόβα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» Λουσιάν Ντιντιρίτσα, η  εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας διεκδίκησης «Ιωάννινα, Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», Μαρία Στρατσάνη μετέβη στην Κραϊόβα της Ρουμανίας για να συμμετάσχει στις εργασίες  του συνεδρίου με τίτλο  «30 Years – 50 Cities, History through the European Capital of Culture».

Όπως είναι γνωστό, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021 θα φιλοξενήσουν πόλεις από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και μία τρίτη, υπό ένταξη χώρα.

Το συνέδριο  διοργάνωνε ο Δήμος Κραϊόβας  σε συνεργασία με τον εν λόγω Οργανισμό, διήρκεσε από τις 4 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου και είχε τους εξής στόχους:

– Να δημιουργήσει κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των υποψηφίων πόλεων,

– Να διευκολύνει τις ομάδες  υποψηφιότητας στην προσπάθεια διεκδίκησης μέσω των εμπειριών πόλεων που απέκτησαν  ή δεν απέκτησαν τον τίτλο, αλλά και μέσω συμβουλών καλών πρακτικών από εμπειρογνώμονες του θεσμού, όπως η κ. Εσρά Νιγκλούν Μίρζε,

– Να βοηθήσει τις υποψήφιες πόλεις της Ρουμανίας και της Ελλάδας να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας και να σχεδιάσουν πολιτιστικά προγράμματα με βάση τα κοινά τους σημεία και τα κοινά τους προβλήματα.

Εξαιρετικά χρήσιμες ήταν οι παρεμβάσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Φιλιππούπολης (Plovdiv), Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2019, Βαλέρι Κιορλίνσκι, αλλά και του συμβούλου της υποψηφιότητας του Μάαστριχτ Μαρτσέλο Πάου, ο οποίος εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους οι κριτές προτίμησαν να απονείμουν τον τίτλο στο Λεουβάρντεν και όχι στη δική του πόλη.

Οι εργασίες του συνεδρίου επεκτάθηκαν και έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων και ήδη ξεκίνησαν γόνιμες συνεργασίες της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων με το Μπρασώφ, το Βουκουρέστι, το Τούργου Μούρες, το Σφέντου Γιόργκε και φυσικά την Κραϊόβα με τη δήμαρχο της οποίας η κα. Στρατσάνη είχε πολύωρη συνομιλία. Επίσης, η κ. Στρατσάνη είχε γεύμα εργασίας με τον Νομάρχη της περιοχής Αλαντίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα των Ιωαννίνων και τις συμφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ Κραϊόβας και Ιωαννίνων.

 

 

 

 

.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments