Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την χτεσινή απεργία

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την χτεσινή απεργία

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την χτεσινή απεργία ,και τις κινητοποιήσεις, αναφέρονται τα εξής:

“Από νωρίς  το πρωί οι απεργιακές φρουρές του Εργατικού Κέντρου βρέθηκαν μπροστά σε Σούπερ Μάρκετ και άλλους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Στην συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο συμμετείχε πλήθος σωματείων εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, αλλά και φοιτητικών συλλόγων και συνταξιούχων.  Τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων όσο και Σωματείο Μηχανοτεχνικών Φανοποιών και Συναφών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, είχαν αποφασίσει 3ωρο κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. Τέλος απόφαση συμμετοχής στην απεργία είχαν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ και Ιστορικού/Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πριν την κεντρική ομιλία, ο Γιώργος Πραμαντιώτης, εκ  μέρους του διοικητικού συμβούλιου του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων  απηύθυνε χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση και ανέφερε ανάμεσα στα άλλα

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους αγρότες, τη νεολαία απέναντι στον κοινό εχθρό το μεγάλο κεφάλαιο, την  ΕΕ, την κυβέρνηση  και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που  το στηρίζουν»… «Απορρίπτουμε τη «κοινωνική» συμμαχία που συγκρότησαν  οι τριτοβάθμιες ηγεσίες γιατί είναι συμμαχία που επιδιώκει  το συμβιβασμό και την υποταγή στο μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση που το υπηρετεί. Με συνέπεια υπηρέτησε η ΕΣΕΕ τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων. Έβαλε τη σφραγίδα της στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, στην απελευθέρωση του ωραρίου»…. «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα φάμε το δόλωμα από τη φάκα που στήνουν.  Μπορούμε & πρέπει να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία. Την πραγματική κοινωνική συμμαχία των μικρών & αυτοαπασχολούμενων εμπόρων & επαγγελματιών, των εργατών και των φτωχών αγροτών»…. « Η σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντά του, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου, είναι ο δικός μας μονόδρομος»

Ο Γρηγόρης Μάκης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο χαιρετισμό του σημείωσε:

«Όλοι εμείς που παλεύουμε καθημερινά να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα, που αγωνιάμε για το αν θα βρούμε δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών μας, που δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας για να τα βγάλουμε πέρα έχουμε μόνο μία επιλογή: Να δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί, μέσα από τους συλλόγους μας.» […]

«Για να διεκδικήσουμε αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας, για να έχουμε επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές. Ενάντια στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος. Για να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατοχυρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς, ωράριο, ασφάλιση, άδειες, σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα» […]

«Η κυβέρνηση μας λέει ψέματα για να μην της χαλάμε τη σούπα. Δε τσιμπάμε στα παραμύθια τους! Η “έξοδος από τα μνημόνια” είναι μια απάτη. Ο σημερινός πρωτοετής θα πληρώνει τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι να γίνει 60 χρονών!

Η “ανάπτυξη της οικονομίας” μόνο δίκαιη δεν είναι! Ο τουρισμός σπάει τα ρεκόρ αλλά οι φοιτητές μετράμε το χαρτζιλίκι για μια εβδομάδα διακοπών! Τα κρατικά έσοδα αυξάνονται αδειάζοντας τις τσέπες των οικογενειών μας αλλά η υποχρηματοδότηση στις σχολές μας συνεχίζεται!»

Απέναντι στη μαύρη συμμαχία κυβέρνησης-ΕΕ-μονοπωλίων οι φοιτητές επιλέγουμε να δώσουμε τη μάχη μαζί με τους πραγματικούς μας συμμάχους για να κατακτήσουμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει!»

Ο Γιώργος Πρέντζας από την Επιτροπή Αγώνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων χαιρέτισε την απεργιακή συγκέντρωση δίνοντας μια σύντομη εικόνα της υγείας στο Νομό:

Στα 2 νοσοκομεία της πόλης οι υγειονομικοί έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με την βίαια προσπάθεια του υπουργείου και των διοικήσεων για άνοιγμα νέων κτιρίων και τμημάτων με το ήδη υπάρχων ελάχιστο και καταπονημένο προσωπικό. Δημιουργείται μια νέα γενιά συμβασιούχων με μειωμένα δικαιώματα όμηροι των διαθέσεων των διοικήσεων.

Προχωρά πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά η μετατροπή των υγειονομικών σε πολυεργαλεία πολλαπλών καθηκόντων για να εκτελούνται οι στόχοι ενός νοσοκομείου που με λιγότερα κρατικά έσοδα θέλει να αυξήσει τις λειτουργίες που μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Την ίδια στιγμή οι ασθενείς ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για πληρωμή εξετάσεων και φαρμάκων και έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα την παρέμβαση υγειονομικών – τροχονόμων στις   Τ.Ο.Μ.Υ που θα εμποδίζουν την πρόσβαση τους στα νοσοκομεία και σε ειδικούς γιατρούς . Αυτές τις δομές «κόφτες» της πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες έρχεται αύριο Πέμπτη να εγκαινιάσει ο υπουργός υγείας στα Γιάννενα αδιαφορώντας για την υποστελέχωση του ΠΕΔΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα μπουκώσουν από ασθενείς .

Αποσπάσματα από την κεντρική απεργιακή ομιλία, που έκανε στην απεργία συγκέντρωση η Τασία Κίτσου μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων :

«Η σημερινή απεργία αποφασίστηκε από την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι ίδιες πλειοψηφίες πεισματικά αρνήθηκαν να οργανώσουν την εργατική αντίσταση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα. Αρνήθηκαν να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά και συλλογικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία. Παρά το αίτημα εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών, Συνδικάτων έβαλαν πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης και επιδίωξαν να βάλουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της απεργίας στις 12 Γενάρη.

Αφού έβαλαν πλάτη να υλοποιηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο της κυβέρνησης και να ψηφιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, πριν λίγες ημέρες αποφάσισαν απεργία στις 30 Μάη με πλαίσιο όσα έχουν συμφωνήσει στην περιβόητη Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ για να προχωρήσει ανενόχλητη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» […]

            «Τους λέμε ότι δε θα τους περάσει. Σήμερα από τα Γιάννενα, και από εκατοντάδες πόλεις της Ελλάδας, σηκώνουμε τη σημαία των δικών μας αναγκών. Των διεκδικήσεων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα εμπρός στην κοινή δράση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το βασικό μας καθήκον» […]

«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι κατακτήσεις και τα  δικαιώματα που αφαιρέθηκαν από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της κρίσης, διεκδικήσεις που κατακτήθηκαν με σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς ταξικούς αγώνες εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελούν βαρίδια για την καπιταλιστική ανάπτυξη.  Αυτή την κατάσταση ζούμε στο εμπόριο: εργοδοτική τρομοκρατία από όλες τις πλευρές. Ειδικά στα s/m υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση, καταστρατήγηση μόνιμα του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, ανύπαρκτα ρεπό, ωράρια λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Όλα αυτά είναι στα πλαίσια των μνημονιακών νόμων που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, και τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που ξεκίνησε με τις 7 Κυριακές το χρόνο σε πολλές πόλεις εφαρμόζεται μόνιμα. Το ίδιο επιδιώκουν να γίνει και στην πόλη μας με πρόσχημα την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες s/m, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μέρος της πίτας, είναι τεράστιος με θύματα πάντα τους εργαζόμενους. Οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών με αλλαγές συμβάσεων είναι στην ημερήσια ατζέντα. Πρόσφατα είχαμε αλλαγές συμβάσεων σε Σκλαβενίτη και Lidl ενώ ο μέχρι πρότινος «καλός εργοδότης» τοπικής αλυσίδα σούπερ μάρκετ πριν το Πάσχα έκανε 5 απολύσεις και πριν 3 μέρες ανακοίνωσε μείωση των μισθών 10-12% με την δικαιολογία ότι άλλη τοπική αλυσίδα s/m έχει περισσότερους 4ωρους εργαζόμενους πιο φτηνούς που κάνουν υπερωρίες (απλήρωτες) οπότε έχει και πιο χαμηλές τιμές. Κάλεσε τους εργαζόμενους Κυριακή πρωί και μέσα σε μία μέρα έπρεπε να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις αλλιώς απόλυση. Αυτή είναι η πραγματικότητα του μεταμνημονιικού παραμυθιού ότι μετά τον Αύγουστο θα ανέβουν οι μισθοί. Στα Μάρκετ ιν η εργοδοσία επιμένει να μην εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους στο να γυρίσουν στη δουλειά τους και να πάρουν τα δεδουλευμένα τους με τις πλάτες φυσικά της κυβέρνησης.» […]

«Θέλουν να συμφωνήσουμε ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί, οι ΣΣΕ, οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ώστε να μη γυρνούν σακατεμένοι οι εργαζόμενοι στις οικογένειες τους, η δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, η κοινωνική ασφάλιση αποτελούν παρωχημένα «μοντέλα» που βάζουν εμπόδια στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο» […]

«Με αυτή τη λογική δε μπορούμε να συμβιβαστούμε. Δεν πρόκειται εμείς να στοιχηθούμε με τους στόχους του κεφαλαίου, να αποδεχτούμε τη λογική του μικρότερου κακού και το κλίμα εφησυχασμού.             Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δε μπορεί να χαρίσει τίποτα. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική «περασμένα – ξεχασμένα».

Επιστρέψουμε ως απαράδεκτο το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια της ΟΚΕ, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, το σχέδιο της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής». Είναι ένα σχέδιο που αφορά αποκλειστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους» […]

«Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, για το γεγονός ότι σε πλατιά τμήματα εργαζομένων καλλιεργείται η λογική του μικρότερου κακού, η λογική της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» και της ανάθεσης.

Η τραγική εικόνα των εργατοπατέρων κι εδώ στην πόλη μας, με  διάφορα εργοδοτικά σωματεία να προσπαθούν να πάρουν  πρωτοβουλίες, να στήσουν συντονισμούς δήθεν «από τα κάτω» και στο τέλος να μην έχουν κόσμο να κρατήσει ένα πανό, σε αντιδιαστολή με τη μαζική και μαχητική συγκέντρωση των συνδικάτων, και του Εργατικού Κέντρου, επιβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες έχουν χρεοκοπήσει στη συνείδηση σημαντικών τμημάτων ως εργατικά συνδικάτα που μπορούν να υπερασπιστούν τις συλλογικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τέτοιες δυνάμεις για παράδειγμα στον ΟΤΕ αλλά και σε μεγάλα εργοστάσια μπήκαν μπροστά για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι συμφωνίες, με την εργοδοσία που να οδηγούν σε μειώσεις μισθών, σε απολύσεις μέσο του εσωτερικού κανονισμού Εργαζομένων. Κουβέντα δεν βρίσκουν να πουν για τις απλήρωτες υπερωρίες, τις ενημερώσεις εκτός ωραρίου, την ευελιξία την εντατικοποίηση και όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις στα καταστήματα.

Μήπως για χρόνια δεν είναι άφαντοι από την πάλη των εργαζόμενων για τη δημοσία υγεία; Από τους αγώνες εκπαιδευτικών και μαθητών; Από τον αγώνα των συμβασιούχων;

Είναι οι δυνάμεις εκείνες που έφτασαν στο σημείο να κάνουν και ενστάσεις σε σωματεία επειδή δέχονται στη δύναμή τους ανέργους του κλάδου τους. Κι όλα αυτά σε μια πόλη με 17.000 καταγεγραμμένους ανέργους!

Είναι τυχαίο ότι δεν έχουν οργανώσει έστω για τα μάτια του κόσμου μια κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις;» […]

«Στο επίκεντρο των δικών μας διεκδικήσεων είναι οι ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αιτήματα που έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με την πολιτική της κυβέρνησης. Σ’ αυτό το έδαφος και μέσα από την ενίσχυση της κοινή μας δράσης θα αναπτύσσεται μια πραγματικά κοινωνική συμμαχία όσων πλήττονται από την πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των μονοπωλιακών ομίλων. Σ’ αυτό το έδαφος θα ωριμάζουν αιτήματα και διεκδικήσεις που χτυπούν στη ρίζα του αυτό το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης, του πολέμου και της προσφυγιάς»”

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments