Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ του δημοτικού συμβούλου Σ.Κωνσταντόπουλου της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του δήμου Ιωαννιτών

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ του δημοτικού συμβούλου Σ.Κωνσταντόπουλου της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του δήμου Ιωαννιτών

kvnstantopoyliosΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–  Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ του δημοτικού συμβούλου Σ.Κωνσταντόπουλου της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε το Στρατηγικό Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Πρόκειται για μια σημαντική πράξη αφού το νέο ΕΣΠΑ θα επικεντρωθεί στα αστικά κέντρα για επενδύσεις, την αντιμετώπιση της υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας, την ανάδειξη της καινοτομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υλοποιώντας παραμέτρους όπως την Χωροταξία, τον Πολιτισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις έξυπνες εφαρμογές και την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Όσον αφορά τώρα το στρατηγικό σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών πρόκειται για σχέδιο με ασάφειες, προχειρότητα, χωρίς κανένα όραμα, χωρίς εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους, χωρίς σχεδιασμό έργων μελετών και συνοχής τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και για τα τοπικά διαμερίσματα πράγμα που επανειλημμένως σας έχουμε επισημάνει, δηλαδή προκειμένου να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί ένας Δήμος χρειάζεται πρώτα απ’ όλα σωστός και όχι διάσπαρτος σχεδιασμός με ώριμες μελέτες.

-Οι προϋπολογισμοί των έργων που παρουσιάζονται στο σχέδιο προκύπτουν από προμελέτες των έργων ;,

-Υπάρχουν προμελέτες των συγκεκριμένων έργων που αναφέρετε ;

Με ποιο σκεπτικό διαχωρίσατε τα έργα σε α’ και β’ προτεραιότητας ;  Αναφέρεστε στην βελτίωση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας του μητροπολιτικού κέντρου των Ιωαννίνων σε δράσεις που δεν γνωρίζουμε αν επελέγησαν με συνοχή, σχεδιασμό από τους μελετητές ή αν λάβανε υπόψη τους όλους τους παραμέτρους.

Παρόμοια ερωτήματα προκύπτουν και για τις άλλες δράσεις με αποκορύφωμα τους οδικούς άξονες χαρακτηρίζοντας την οδό Νιάρχου μια νευραλγική οδός που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ως β’ προτεραιότητα.

Έχει γίνει κάποια κυκλοφοριακή μελέτη σκοπιμότητας προκειμένου να αποφασιστεί ποια οδό πρέπει να είναι α’ ή β’ προτεραιότητας ή απλά επιλέγουμε χωρίς σχεδιασμό ;

Μας ανακοινώσατε ότι τέλος του 2017, σε λιγότερο από 1 χρόνο δηλαδή οι μελέτες θα είναι οριστικές με τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να δημοπρατηθούν τα έργα, άρα είστε σε προχωρημένο στάδιο των μελετών, σας προκαλούμε λοιπόν να μας φέρετε το συντομότερο δυνατό σε αυτή την αίθουσα τις προμελέτες για να μας πείσετε αλλά κυρίως τους Γιαννιώτες.

Η παράταξη μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις αντί ή εν μέρει των προτάσεων που παρουσιάζεται στο σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών.

Συγκεκριμένα :

  • Υπάρχει έτοιμη κατατεθειμένη μελέτη στον Δήμο για την Ενοποίηση του κέντρου της πόλης, Πλατεία Πύρρου με τον χώρο διεθνές και του Πάρκου Λιθαρίτσια.
  • Να αναφέρετε στο σχέδιο τι θα κάνετε με το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Πρότασή μας είναι η Ενοποίησή του με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου ως Μητροπολιτικό Κέντρο.
  • Υπογειοποίηση Οδό Παπανδρέου έως οδό Γιοσέφ Ελιγιά
  • Σίγουρα την αναβάθμιση του οδικού άξονα Νιάρχου αν κρίνει κανείς ότι εξυπηρετεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και πολλούς κατοίκους.

καθώς επίσης και άλλες προτάσεις που ακούστηκαν από συναδέλφους της παράταξή μας και καταγραφήκανε στα πρακτικά.

Επίσης, όσον αφορά τους πόρους υπάρχουν όπως λέτε αλλά δεν είναι ακόμη δεσμευμένα 30.000.000 ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει που θα εξασφαλιστούνε τα υπόλοιπα χρήματα έως τα 80.000.000 ευρώ που αναφέρατε.

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments