Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Η ομιλία της Μ.Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ) στη διακομματική επιτροπή “ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ”

Η ομιλία της Μ.Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ) στη διακομματική επιτροπή “ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ”

Τζούφη - Γερμ. ΟφειλέςΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, παρουσία των Δημάρχων – μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 – 1945, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ντακαλέτση – Δημάρχου Δωδώνης Ιωαννίνων, του κ. Χατζαρόπουλου – αν. μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου και του κ. Γιαννούλη – Δημάρχου Νικολάου Σκουφά Άρτας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενημέρωση για τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη με προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, καθώς και για συγκεκριμένες ενέργειες προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για νομοθετική ρύθμιση σχετική με την κατάργηση του δικόσημου, ώστε να μπορούν να συνεχιστούν οι νομικές διεκδικήσεις όσων διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ζητήθηκε να προχωρήσει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος στην αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή πρέπει να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο πλαίσιο πολιτικής της Κυβέρνησης.

Η Μερόπη Τζούφη – βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – τοποθετήθηκε στην Επιτροπή, τονίζοντας πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της δικαίωσης από πλευράς του Γερμανικού Κράτους, ενώ σήμερα καλούμαστε να δούμε και πάλι το τι γίνεται με το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων. Προσυπέγραψε το κατατεθειμένο υπόμνημα από τον Δήμαρχο Διστόμου και υπογράμμισε πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της ηθικής δικαίωσης του ναζισμού στη χώρα μας.  Επιπρόσθετα, συμφώνησε πως στο ΔΙΚΤΥΟ των μαρτυρικών χωριών και πόλεων χρειάζονται προσθήκες, ύστερα από κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, συνδέοντας τες με τη σημερινή κατάσταση στη Ευρώπη, όπου μια σειρά από ακροδεξιές ομάδες και κόμματα, επιχειρούν να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Η Βουλή αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να μείνουν οι μνήμες ζωντανές, διοργανώνει τιμητική εκδήλωση στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα Εθνικής Μνήμης, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση θα κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με Πρόεδρο το Μ. Γλέζο.

 

ΟΛΟΚΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ)

Κύριε Πρόεδρε παρακολουθήσαμε όλη τη συνεδρίαση, πραγματικά ήταν μια σημαντική συνεδρίαση, τουλάχιστον για μένα που καλούμε εδώ να αντιπροσωπεύσω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όλη την Ήπειρο, θεωρώ ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν και η ενημέρωση ήταν πολύ σημαντική. Η ομιλία μου θα έχει αυτά τα λίγα λεπτά και ένα συναισθηματικό χαρακτήρα, καθώς τα λογικά επιχειρήματα έχουν οργανωθεί, διατυπωθεί και διεκδικηθεί, αλλά χωρίς δικαίωση μέχρι τώρα από το Γερμανικό κράτος, που στην ιστορική του διαδρομή αιματοκύλησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο με δυο Παγκόσμιους Πολέμους και που κατάφερε βέβαια, χάρη στη βοήθεια και την αλληλεγγύη ακόμα και των καθημαγμένων λαών και της πατρίδας μας, αλλά και για πολιτικούς λόγους, ως αντιπάλου πολιτικού δέους να γίνει αυτός ο οικονομικός κολοσσός, η ατμομηχανή της Ευρώπης, που σήμερα σε μια άλλη φάση δεν κάνει βέβαια πολέμους, κάνει όμως οικονομικούς πολέμους, ιδιαίτερα προς τις χώρες του νότου και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας που έχουν σοβαρό κοινωνικό και ανθρωπιστικό περιεχόμενο και δημιουργούν πολύ σοβαρές κρίσεις.

Άρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε σήμερα να δούμε το τι γίνεται με το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων. Προσωπικά και εγώ προσυπογράφω το κατατεθειμένο υπόμνημα από τον Δήμαρχο Διστόμου, θεωρώ βεβαίως ότι είναι θέμα μιας συνολικότερης πολιτικής απόφασης, αλλά δεν θα δεχθώ να εγκαλούμαστε εδώ, εμείς που αντιπροσωπεύουμε αυτόν τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς για παραλείψεις πάρα πολλών ετών και να θυμίσω εδώ ότι υπήρξε ένα ολόκληρο μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος, που με τους νόμους του έδωσε το δικαίωμα να μην δικάζονται ακόμα και οι εγκληματίες πολέμου, ενώ δεν συλλέχθηκαν εκείνα τα στοιχεία ώστε η Γερμανική Δικαιοσύνη, η όποια Δικαιοσύνη να προσπαθήσει να εντοπίσει αυτούς τους εγκληματίες πολέμου που έγιναν στην πατρίδα μας.

Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι ακόμη μένει ανοικτή και απαράγραπτη η ανάγκη για την ηθική δικαίωση των θυμάτων του ναζισμού στη χώρα μας. Έχουν ειπωθεί προτάσεις και δεν θεωρώ ότι είναι μικρότερης αξίας και σημασίας η ενημέρωση της νέας γενιάς που από πολλούς τονίστηκε ότι σκόπιμα, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης, μένει ακόμη όχι έτσι όπως θα έπρεπε δηλαδή γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει αυτή η ενημέρωση. Θεωρώ ότι η μνήμη πρέπει να είναι ενεργός και ακατάλυτη, διότι το θέμα του αβγού του φιδιού, δηλαδή της αναγέννησης του ναζισμού έχει σπάσει και στις συνθήκες οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης τα φίδια αυτών των ακροδεξιών πολιτικών φιλοδοξούν πάλι να διαχειριστούν τις τύχες των λαών της Ευρώπης και πιθανώς να οδηγήσουν σε νέα ολοκαυτώματα, ξεκινώντας όπως είχε γίνει και τότε βάζοντας στο στόχαστρο τους απόκληρους της κοινωνίας, που αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Να θυμίσω λοιπόν ότι ιστορικά και τότε όταν ανέβαινε ο ναζισμός στη Γερμανία είχε βάλει στο στόχαστρο ανθρώπους με αναπηρία, με ψυχικά νοσήματα, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές, εβραίους και βέβαια στη συνέχεια όσους αμφισβητούσαν το ναζιστικό όραμα. Άρα, θεωρώ, ότι η ενεργοποίηση της μνήμης με τις εκδηλώσεις, τα συνέδρια, με τη διαρκή και συνεχή παρουσία είναι πάρα πολύ σημαντική. Δεν ξεχνάμε ζητάμε δικαίωση. Οι μνήμες είναι ενεργές και ζωντανές, για να βρουν κάποια στιγμή τα όνειρα εκδίκηση.

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments