Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων

Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων

Η πολιτιστική σελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων με τις εκδηλώσεις της βδομάδας.

– Η σελίδα ανανεώνεται   με βάση νέες ανακοινώσεις εκδηλώσεων (Στο email [email protected] στείλτε πληροφορίες, ανακοινώσεις ,δελτία τύπου για να δημοσιεύονται στην σελίδα)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου έως και Παρασκευή 29 Νοεμβρίου

(Επιμέλεια: Νικολέτα Γκούντα [email protected] , Γιώργος Γκόντζος [email protected])

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ  «ΟΛΕΑΝΝΑ» από το Καλλιτεχνικό Σωματείο “Εξαύδα”

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα» παρουσιάζει το έργο του Ντ. Μάμετ «ΟΛΕΑΝΝΑ»
Ένας ώριμος άντρας ο καθηγητής Τζων και μια νεαρή γυναίκα η φοιτήτρια Κάρολ, αποφασίζουν να συνεργαστούν με στόχο τη «γνώση» που ως γνωστόν οδηγεί στην «αλήθεια».Έχουν πει ψέματα.Ο «καθηγητής» και η «φοιτήτρια», ο «άντρας» και η «γυναίκα» η «ωριμότητα» και τα «νιάτα» θα συγκρουστούν μέχρι αλληλοεξόντωσης προκειμένου να ξεσκεπάσουν ο ένας το ψέμα του άλλου.αλήθειες και ψέματα προκύπτουν και εξουδετερώνονται, ανεξαρτήτως καλών ή κακών προθέσεων, μέχρις ότου η σύγκρουση να καταλήξει από τον λόγο και το βλέμμα στα σώματα.
Ποιος έχει δίκιο;Ο συγγραφέας λέει:«όποιον και αν πιστέψετε θα κάνετε λάθος».
Σημείωση:«Ολεάννα» δεν είναι το όνομα της ηρωίδας του έργου.Πρόκειται για νορβηγικό τραγούδι του 19ου αιώνα που περιγράφει την επιθυμία του δημιουργού του να μετοικήσει σε μια περιοχή της Πενσυλβανίας που ονομάζεται «Ολεάννα» και στα μάτια του φαντάζει ως ο ιδανικός τόπος.Τελικά όσοι επιχείρησαν να την κατοικήσουν την εγκατέλειψαν λόγω της δυσκολίας να εγκατασταθούν εκεί.Η Ολεάννα μετατρέπεται έτσι σε συνώνυμο της ουτοπίας και ο Μάμμετ χρησιμοποιεί το όνομα ως συμβολισμό για την «ουτοπία» της ανεύρεσης της μίας και μόνης κοινής αλήθειας στην ανθρώπινη επαφή.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1992 στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέττης και το 1994 μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα.
Προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο φεμινιστικών οργανώσεων, όσο και πανεπιστημιακών κύκλων για διαφορετικούς λόγους, αλλά παίζεται συνεχώς κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού.
Σκηνοθεσία: Σάββας Κουνουβέλης
Παίζουν :Σάββας Κουνουβέλης,Εβίτα Αγγέλη
Φωτισμοί-Ηχος:Νίκος Γούλας-Νεκταρία Λαμπράκη
Στο θεατράκι του Σωματείου, Κουντουριώτου 31
Ημερομηνίες:(Πέμπτη-Παρασκευή & Σάββατο) 14 -15 -16 & 21- 22- 23 Νοεμβρίου στις 9.15μμ

Στο θεατράκι του Σωματείου, Κουντουριώτου 31

Τηλ κρατήσεων:6973307103,
Γενική Είσοδος  5 ευρώ
Διατίθενται 5 εισιτήρια δωρεάν για ανέργους  σε κάθε παράσταση,με την επίδειξη κάρτας ανεργίας.
—————————————————————————————————————————————————-

Ida

Η Αννα, ένα ορφανό 18χρονο κορίτσι, μεγαλώνει σιωπηλά και υπάκουα σ’ ένα μοναστήρι της Πολωνίας του 1961. Λίγες μέρες πριν πάρει τους όρκους αγνότητας, η ηγουμένη της αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι έχει μία εν ζωή συγγενή. Μια θεία, τη Γουάντα, αδελφή της μητέρας της, που μένει στην πόλη και πρέπει να τη συναντήσει. Η Αννα βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός των τειχών του μοναστηριού κι αντιμέτωπη με μία 45χρονη γυναίκα εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνην. Κυνική, μπλαζέ, σκληρή, όσο περιμένει τον εραστή της να ντυθεί και να φύγει, καπνίζοντας και πίνοντας, ο Γουάντα αποκαλύπτει στην Αννα ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ιντα Λίμπενσταϊν και είναι Εβραία. Η οικογένειά τους εκδιώχθηκε από τους Ναζί στον πόλεμο και Χριστιανοί Πολωνοί αρχικά τους έκρυψαν και μετά τους πρόδωσαν. Η Γουάντα επέζησε γιατί έφυγε να πολεμήσει στην αντίσταση. Η Ιντα επέζησε γιατί ήταν μωρό, κάποιος τη λυπήθηκε και την παράτησε στην Εκκλησία. Οι δύο γυναίκες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι δρόμου προς το χωριό που είναι θαμμένη η μητέρα της Ιντα, ψάχνοντας όσα τους ενώνουν κι όσα ρήμαξαν μια χώρα.

Ο Παβλικόφσκι επιστρέφει στη γενέτειρά του Πολωνία μετά από χρόνια στην Μ. Βρετανία (όπου μας είχε συστηθεί με το υπέροχο «Last Resort» το 2000 και στη συνέχεια με τα «Μy Summer of Love», 2004, και «Η Γυναίκα του Πέμπτου, 2011). Mία κινηματογραφική επιστροφή και ένα αντίστοιχο βλέμμα στο πολιτικό παρελθόν: η γενιά του είναι παιδιά της ίδιας ιστορικής πληγής που βαραίνει ακόμα μία χώρα που έχασε το 1/3 του πληθυσμού της μέσα σε λίγα ναζιστικά χρόνια. Αυτοί που έμειναν ορφανοί, μεγάλωσαν μαζί με όσους πρόδωσαν για να επιζήσουν.

Κι αυτό που σου μένει είναι η σιωπή. Ενα αριστοτεχνικό sound design που δεν το καταλαβαίνεις ίσως όσο βιώνεις την ταινία, αλλά σε έχει στοιχειώσει όσο και οι εικόνες της. Η βουβή επιβολή του δόγματος στο μοναστήρι, το αιρετικό κουδούνισμα των μαχαιροπήρουνων την ώρα της σούπας, τα κόκκαλα των νεκρών σου μέσα σ’ ένα μεταξωτό μαντήλι. Η τζαζ του Κολτρέιν να σοκάρει τις αισθήσεις και ταυτόχρονα να τους υπόσχεται ότι μπορούν, οφείλουν, να ονειρευτούν και κάτι παραπάνω…

Πηγή : flix.gr

Χώρα /έτοςπαραγωγής:  Πολωνία, Δανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, 2013, Ασπρόμαυρη

Σκηνοθεσία: Παβέλ Παβλικόφσκι

Σενάριο: Πάβελ Παβλικόφσκι, Ρεμπέκα Λινκέβιτς

Φωτογραφία: Ρίτσαρντ Λιντσιέφσκι, Λούκας Ζαλ

Μοντάζ: Γιαροσλάβ Καμίνσκι

Μουσική: Κρίστιαν Εϊντνες Αντερσεν

Πρωταγωνιστούν: Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα, Τζοάνα Κούλιγκ

Διάρκεια: 82 λεπτά

 

EΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ – Αφιέρωμα: Ιστορίες ενηλικίωσης

ΚΥΡ 24/11-ΔΕΥΤ 25/11 Μεγαλώνοντας (Boyhood) (2014) (Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ)

ΚΥΡ 01/12-ΔΕΥΤ 02/12 Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο (The perks of being a wallflower) (2012) (Στίβεν Σμπόσκι)

ΚΥΡ 08/12-ΔΕΥΤ 09/12 Στάσου πλάι μου (Stand by me) (1986) (Ρόμπ Ράινερ)

ΚΥΡ 15/12-ΔΕΥΤ 16/12 Lady bird (2017) (Γκρέτα Γκέργουιγκ)

ΚΥΡ 22/12-ΔΕΥΤ 23/12 Juno (2007) (Τζέισον Ράιτμαν)

 

======================================================================================
ΘΕΑΤΡΟ

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το αριστούργημα του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», που έχει «μαγέψει» γενιές και γενιές, ανεβαίνει φέτος τον χειμώνα από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο «Καμπέρειο Θέατρο».

Το βιβλίο περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί, ο Μέλιος, για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και τελικά να επιβιώσει.

Το εμβληματικό αυτό έργο είναι ένας ύμνος για το σχολείο, το βιβλίο και το δάσκαλο και παρουσιάζει την ηθογραφία μιας άλλης εποχής. Η ελληνική επαρχία και οι άνθρωποί της, τα παιδικά όνειρα και τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήματα, ο αγώνας για μια επιβίωση διαφορετική από τη συνηθισμένη, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του θεατή.

Παραστάσεις από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Λόγω της μεγάλης ζήτησης από τα σχολεία, τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για τον έγκαιρο προγραμματισμό των παραστάσεων οι διευθυντές των δημοτικών και γυμνασίων μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2651025670 (Πληροφορίες – κρατήσεις).

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία που τόσο αγαπά.

Στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, ο μικρός ήρωας του μυθιστορήματος «Συννεφιάζει», το ορφανό αγόρι, στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» αποκτάει όνομα, γίνεται ο Μέλιος, που «πιάνει φιλία» με τα βιβλία για να μάθει όσα του κρύβουν οι μεγάλοι. Με ακούραστο πείσμα, με πάθος και με ελπίδα τραβάει ολομόναχος για τη μεγάλη πολιτεία, το μεγάλο σχολείο.

Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια, παλεύει με θάρρος ενάντια στην αδικία. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πικρές και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. Και σημαδεύει μαζί και εμάς, γιατί ο κόσμος του Μελιού που φαντάζει μακρινός, δε διαφέρει πολύ από τον δικό μας κόσμο. Μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτό το κακοτράχαλο ταξίδι θα είναι πάντα το βιβλίο και η αστείρευτη δίψα του για μάθηση.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου

Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου

Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού

Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας (Μαίρη Ανδρέου): Το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του συγγραφέα και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει» «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μελιού Καδρα. Είναι ένα έργο ύμνος για το βιβλίο το σχολείο και τον δάσκαλο. Ένα αριστουργηματικό κείμενο που σημαδεύει όποιον το διαβάζει. Ο Μέλιος προσφέρει στον Λουντέμη την ευκαιρία να αναπλάσει ένα κοινωνικό μωσαϊκό με το οποίο έχει εξοικειωθεί από καιρό :τους αστούς και τους μεροκαματιάρηδες της επαρχίας, τα βλάχικα κονάκια, τους αλήτες του σχολείου και τους γύφτους. Το παιδί που μετράει τ’ άστρα κάνει παρέα με όλους. Εντυπωσιάζει τους ευυπόληπτους πολίτες και τους δασκάλους του, μαθαίνει γράμματα στους αγράμματους, ανακηρύσσεται σε αρχηγό της σχολικής « συμμορίας» διαποτίζοντας με το ευεργετικό του πνεύμα τα μέλη της.

Στόχος της παράστασης μας και του έργου είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι καμία δυσκολία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην γνώση και στη μάθηση. Ακριβώς όπως και ο ήρωας του βιβλίου, ή ο κάθε ήρωας που υπήρξε ανάμεσα μας, έχουμε ανάγκη από ένα στόχο, ένα μόνιμο συνοδοιπόρο, ένα φύλακα άγγελο που θα μας βοηθήσει να βγούμε από το σκοτάδι που ο καθένας μας έχει κλειστεί. Στη ζωή ερχόμαστε πάντα αντιμέτωποι, όπως ο Μέλιος, με την λύπη, την αδικία, την αγάπη, τη χαρά, την κακία, το δίκιο, τη φιλία, το παράπονο. Αλίμονο αν σταματήσουμε και μείνουμε μόνο σ’ αυτά. Το να μετράς τα αστέρια ίσως μοιάζει ρομαντικό, είναι όμως ένα σημάδι ότι αυτός ο ουρανός με τα τόσο διαφορετικά αστέρια δέχεται στην αγκαλιά του όλους εμάς όσο διαφορετικοί και απλοί αν είμαστε. Πόσες φορές δεν μετρήσαμε και εμείς τα αστέρια κάποιο καλοκαίρι ξαπλωμένοι ανάσκελα κάτω από τον Ελληνικό ουρανό, πόσες φορές δεν προσπαθήσαμε να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες και στο άδικο που μας τυραννούσε, πόσες φορές δεν συναντήσαμε εκείνον τον έναν φύλακα άγγελο της ζωής μας και παράλληλα τον έναν εκείνο «τύραννο» που γκρέμιζε στην πρώτη ευκαιρία τα όνειρα μας;

Πόσοι από εμάς δεν νιώσαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε οι ήρωες αυτού του βιβλίου, ενός βιβλίου που έδωσε απίστευτη δύναμη στους ονειροπόλους, στους μαχητές, στους ρομαντικούς, στους Έλληνες μιας γενιάς που έψαχνε να βρει δύναμη από κάπου;

Στόχος μας λοιπόν είναι αφενός τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση μας να ταυτιστούν με το πείσμα, το ήθος και την όρεξη για μάθηση του Μελιού και αφετέρου οι καθηγητές και οι γονείς να γυρίσουν στα χρόνια που ήταν παιδιά, που προσπαθούσαν να πιαστούν από κάπου, να κρυφτούν πίσω από κάπου και να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου».

 —————————————————————————————————————————————————-

To “Μουζικουέντο” όλες τις Κυριακές του Νοεμβρίου στο Θέατρο Actina

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση της Χάρις Μέγα για μικρούς και μεγάλους. Το κοινό θα απολαύσει μία ευρηματική παράσταση με φαντασία, απίστευτο ρυθμό, αρκετές δόσεις χιούμορ, καθαρές ερμηνείες που βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας, με δυνατά νοήματα που κατορθώνει να επιτελεί ένα δύσκολο ρόλο, εξίσου καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό. Το έργο μας μεταφέρει αρκετά μηνύματα όπως την σημασία της συγχώρεσης, την δύναμη της τόλμης, την δικαιοσύνη, την υπεράσπιση του αδυνάτου, την οικολογική συνείδηση. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ζωντανή μουσική επί σκηνής και η διαδραστικότητα με το κοινό. Τρεις μουσικοί- ηθοποιοί με υπέροχα κοστούμια που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν 1 ώρα ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους και μας παίρνουν μαζί τους στην ιστορία τους. Μία μοναδική παράσταση που υπόσχεται να ξετρελάνει τα παιδιά και να μαγέψει τους μεγάλους.Συντελεστές:

Έργο: Μουζικουέντο
Συγγραφέας: Χάρις Μέγα
Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά
Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Μουσική πρωτότυπη: Χάρις Μέγα
Κοστούμια: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Σκηνικά: Αθηνά Τσικνιά
Ειδική κατασκευή παπουτσιών νάνου: Φόνη Βραζέλη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Φλωράκη
Αφίσα: Γιάννης Ταγματάρχης
Παίζουν οι μουσικοί-ηθοποιοί: Ειρήνη Δόβα
Μαριαλένα Ευαγγελάκη
Χάρις Μέγα

Λίγα λόγια για το έργο

Ζούσε κάπου, κάποτε ένας γεωργός φτωχός, μα τυχερός και τολμηρός που είδε τη ζωή του ν’ αλλάζει διαπαντός όταν πήρε την μεγάλη απόφαση να επισκεφτεί τα ξακουστά τσακίδια. Το ταξίδι του ήταν μακρύ κι ο δρόμος σκοτεινός μα να’ σου μπροστά του ένας περίεργος βοσκός και ένας σκύλος φοβερός και τρομερός. Η ανάγκη του όμως τον οδήγησε μέχρι την καλύβα του τρομερού Μάγου Τσακίδα όπου οι εκπλήξεις ερχόταν η μια μετά την άλλη. Η μεγάλη του και αθώα καρδιά τον έσωσαν μετά από έναν σκληρό γύρο από γρίφους, αλλά η μοίρα της άσπλαχνης αδερφής κρεμόταν από τα χέρια του.
Στο χωριό του γεωργού τις αποφάσεις έπαιρναν ο πρόεδρος κι ο παπάς. Ανακοίνωσαν λοιπόν ότι ο μεγαλύτερος πλάτανος του στο κέντρο του χωριού έπρεπε να κοπεί. Έτσι είπαν κι έτσι έγινε. Κόψανε τον γεροπλάτανο και πάνω στις ρίζες του χτίσανε ένα υπερπολυτελές πανδοχείο. Ένα βράδυ όμως από τα θεμέλια του πανδοχείου περίεργες φωνές άρχισαν να ακούγονται και τα μυστικά όλων απλώνονταν σε όλο το χωριό. Όταν έπειτα βάλανε και κάψανε τα ξύλα από τον γεροπλάτανο οι φωνές θέριεψαν και η ανησυχία φώλιασε σε όλων τις σκέψεις.
Τιμωρήθηκε άραγε η άσπλαχνη αδερφή του γεωργού; Παίξανε ξανά τα παιδιά του χωριού γύρω από τον γεροπλάτανο κρυφτό;

Πληροφορίες:
Όλες τις Κυριακές του Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Διάρκεια:60′
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8
Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€, παιδιά 5€, φοιτητές, άνεργοι 7€.
Ιστότοπος: www.theatroactina.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Τηλ. ταμείου: 6974865401


Ο «Ρομπέν των Δασών» στο Θέατρο Έκφραση!

Ένα από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδιών, ο γενναίος «Ρομπέν των Δασών», έρχεται στο Θέατρο Έκφραση, υποσχόμενος αξέχαστες στιγμές δράσης, γέλιου αλλά και μεταδίδοντας μηνύματα για την αξία της δικαιοσύνης!

Η παράσταση ανεβαίνει από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Έκφραση (Αραβαντινού 14) και θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, ώρα 11.30. Η πρεμιέρα της θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 17 Νοεμβρίου . Η διάρκειά της είναι 80 λεπτά.

Αθάνατος ήρωας

Ο Ρομπέν των Δασών είναι ίσως ο πιο γνωστός λαϊκός ήρωας της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η γεμάτη ηρωικές και ευγενικές πράξεις ζωή του και τα κατορθώματά του έκαναν το όνομά του αθάνατο. Πρίγκιπες και βασιλιάδες που σημάδεψαν τη ζωή της Αγγλίας ξεχάστηκαν, όχι όμως ο Ρομπέν και οι σύντροφοί του που διάλεξαν να ζήσουν μαζί του στο εύθυμο δάσος του Σέργουντ αντιστεκόμενοι στην τυραννία του Πρίγκιπα Ιωάννη. Η μάχη του καλού με το κακό, του δίκαιου με το άδικο, του εγωισμού και της αληθινής αγάπης, της φιλίας με την προδοσία, λαμβάνουν χώρα σε μια περιπέτεια εποχής, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Χρήστος Χρήστου. Μουσική: Νίκος Τσέκος, Σκηνογραφία: Άννα Παρίση. Χορογραφίες: Φανή Σκεντέρη. Ενδυματολογία: Μίνα Παππά. Φωνητική Διδασκαλεία: Κατερίνα Βασιλείου. Κινησιολογία μάχης – ξιφομαχίες: Γεωργία Παναγιώτου, Επιμέλεια αφίσας: Αντώνης Χρήστου. Κατασκευή κοστουμιών: Χριστίνα Παππά.  Χειρισμός ήχου & φωτισμού: Νατάσα Τσαμπά.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρομπέν: Πέτρος Χριστακόπουλος. Πρίγκιπας Ιωάννης: Χρήστος Χρήστου. Σερίφης του Νόττινχαμ: Άρης Σπυρόπουλος, Λαίδη Μάριον: Μίνα Παππά, Μάγειρας: Αντώνης Χρήστου. Γιαννάκης: Γιώργος Μακρυγιάννης. Τόμας: Γιάννης Παπαγεωργίου. Ολίβια: Λίτσα Σαρακατσάνου. Ιερέας – Βασιλιάς Ριχάρδος: Παύλος Παπαχρήστου. Μαγείρισσα: Αλίκη Χολέβα.

*Τα εισιτήρια για την παράσταση κοστίζουν 10 ευρώ η γενική είσοδος και 8 ευρώ στην προπώληση. Ισχύουν και εισιτήρια ΟΑΕΔ. Κρατήσεις θέσεων στo τηλέφωνo: 26515 – 54505.


Η «Α- λογία» στο ΘΕΑΤΡΟ ACTINA

Τέσσερις ιστορίες ανθρώπινες και καθημερινές, όπου η λογική και η α- λογία  συνδιαλέγονται.  Ψυχές ονειροπόλες  που δραπέτευσαν από το μονοπάτι της ανθρώπινης στενοκεφαλιάς , πλάσματα ξεχασμένα που ζούνε στον τόπο του ονείρου, άνθρωποι δίχως όνομα ,δίχως παρελθόν και δίχως παρόν. Ένα πέρασμα από τους μισοσκότεινους διαδρόμους των ασύλων στο γλυκό κελάηδισμα των αηδονιών. Μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως.

Λίγα λόγια για την παράσταση από τους συντελεστές

Η παράσταση  «Α- λογία» έχει ξαναγίνει στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και λόγω μεγάλης προσέλευσης και ενδιαφέροντος επαναλαμβάνεται στο ΘΕΑΤΡΟ ACTINA

Πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκινήσαμε να αφηγούμαστε παραμύθια και ιστορίες και να κάνουμε βιωματικά εργαστήρια αφήγησης σε δομές ψυχικής υγείας για τους ασθενείς.

Η οδύνη και η βαθιά υπαρξιακή μοναξιά των ανθρώπων που βιώνουν την ψυχική νόσο και η πορεία τους μέσα στον χώρο και τον χρόνο , ήταν η αφορμή και το ερέθισμα για να δημιουργηθεί αυτή η παράσταση. Ήταν αυτό που μας συγκλόνισε τις πρώτες φορές που ήρθαμε σε επαφή με τους ψυχικά ασθενείς , και μάλλον πάντα θα μας συγκλονίζει, ήταν αυτό που υπήρξε για μας τόσο δυσβάσταχτο και τόσο ακατανόητο, που θελήσαμε να το κάνουμε λόγο και να το μεταμορφώσουμε σε κάτι οικείο ,σε κάτι που ίσως θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Σε αυτή την παράσταση πλέξαμε ιστορίες από πραγματικούς αλλά και λογοτεχνικούς χαρακτήρες με σκοπό αυτή τους η πορεία μέσα και έξω από τα άσυλα να γίνει μια διαδρομή συνειδητοποίησης και ευαισθητοποίησης για όλους μας . Θέλουμε να ελπίζουμε πως κάποτε η κοινωνία θα πάψει να φοβάται την ψυχική νόσο θα πάψει να είναι τόσο σκληρή και κάποια στιγμή θα καταφέρει να κάνει το χρέος της, θα συμπάσχει και θα καταφέρει να μπει για λίγο μέσα σε εκείνη την οδύνη και την μοναξιά και ίσως έτσι  να βρεί τον  τρόπο να την απαλύνει !!!

Συντελεστές:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, κείμενα-αφήγηση: Μαρία Μαχαίρα,    στίχοι-μουσική: Αντώνης Καρασταμάτης , εικαστικά: Αθηνά Καραμανωλάκη,

κατασκευή επιμέλεια κοστουμιών: Φόνη Βραζέλη.

Πληροφορίες:

Παρασκευή 22, Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Ώρα έναρξης  21:15
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8
Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€,φοιτητές, άνεργοι 7€.
Ιστότοπος: www.theatroactina.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Τηλ. Επικοινωνίας 6974865401


Κυριακές στο Πανί

Πουθενά στην Αφρική

(Nowhere in Africa), Carole Link, Γερμανία, 2001, 141’

Λίγο μετά την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανο-εβραϊκής καταγωγής οικογένεια Ρέντλιχ, καταφέρνει να ξεφύγει από τη φρίκη των Ναζί την τελευταία στιγμή. Η πεντάχρονη Ρεγγίνα ξεκινά μια νέα ζωή με τους γονείς της, την Τζέτελ και τον Βάλτερ, σε μια μικρή απομονωμένη φάρμα στην Κένυα, όπου ζουν φτωχικά αποκομμένοι από τις ρίζες τους στη Γερμανία. Όσο η Ρεγγίνα ανακαλύπτει τη μαγεία της Αφρικής, μιας ξένης ηπείρου γεμάτης παράξενους ανθρώπους, οι γονείς της απελπίζονται λόγω της φτώχειας και της απομόνωσης. Ο Βάλτερ βασανίζεται περισσότερο από την αδυναμία του να ξεριζώσει τη Γερμανία από την καρδιά του, παρά από την οικονομική τους κατάσταση. Αυτό δεν αλλάζει ακόμα και όταν βεβαιώνεται πως η υπόλοιπή του οικογένεια στη Γερμανία δολοφονήθηκε από τους Ναζί.
Το “Πουθενά στην Αφρική” βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Στέφανι Σβάϊγκ, το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο στη προσωπική ζωή της συγγραφέως. Το φιλμ είναι γυρισμένο σε φυσικούς χώρους στην Κένυα ενώ η συμβολή του διευθυντή φωτογραφίας Gernot Roll είναι κάτι παραπάνω από σημαντική καθώς επαινέθηκε ιδιαίτερα για την ιδιαίτερη αισθητική με την οποία απεικονίζεται η Κένυα.
Το φιλμ κέρδισε πέντε βραβεία στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου ενώ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 2001, υποσκελίζοντας πολύ γνωστότερα ονόματα, όπως τον Ζανγκ Γιμού και τον Άκι Καουρισμάκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πρώτο φιλμ που σκηνοθέτησε η Carole Link με τίτλο “Πέρα από τη σιωπή” (Beyond Silence, 1996) ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα 20:30

 


O “ΑΣΠΡΟΔΟΝΤΗΣ” ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΜΑΡΙΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου η παιδική παράσταση “Ασπροδόντης”, η οποία περιοδεύει σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνει από τον Μάριο Ιορδάνου και το θίασό του στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος.

Το αριστούργημα του Τζακ Λόντον για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο θέατρο!

Η θρυλική ιστορία του μικρού γενναίου λύκου, Ασπροδόντη, ζωντανεύει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή με το βραβευμένο, δημοφιλή ηθοποιό και σκηνοθέτη, Μάριο Ιορδάνου και το θίασό του σε μία παράσταση για όλη την οικογένεια.

Ένα μοναδικό θέαμα που συνδυάζει γέλιο, χορό, τραγούδι, ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, με τους μικρούς φίλους του θεάτρου να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε μία παράσταση γεμάτη μηνύματα!

Ο Μάριος Ιορδάνου (Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής, “Ο Μεγάλος Θυμός”, “Εξαφάνιση”, “Για την καρδιά ενός αγγέλου”, “Τελευταίος Άρχοντας των Βαλκανίων” κ.α.) έχει βραβευτεί από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, έχοντας στο ενεργητικό του παραστάσεις για σπουδαίους Έλληνες λογοτέχνες σε σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου, όπως Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Μόναχο, Δουβλίνο, Ζυρίχη, Μόσχα, Πράγα κ.α.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τη δική του παιδική σκηνή, παρουσιάζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, χιούμορ και αισθητικό αποτέλεσμα, ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως “Ο Μολυβένιος Στρατιώτης”, “Το πνεύμα των Χριστουγέννων” και τώρα ο “Ασπροδόντης”, μία συγκλονιστική ιστορία που μέσα από τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες ενός θαρραλέου κουταβιού, μαθαίνει στα παιδιά τη δύναμη της θέλησης και της αγάπης.

Υπόθεση: Ο Ασπροδόντης είναι ένα μικρό λυκάκι. Για την ακρίβεια είναι μισό λυκάκι και μισό σκυλάκι! Λατρεύει τη φύση και το παιχνίδι και ζει με τη μαμά του στο δάσος. Μία ημέρα, ένας Ινδιάνος τον βρίσκει να παίζει ανέμελος με τη μητέρα του και τους προτείνει να τους πάρει μαζί του. Πολλά αναπάντεχα γεγονότα όμως θα χωρίσουν τον Ασπροδόντη από την οικογένειά του. Θα συναντήσει άγρια ζώα, σκανταλιάρικα πουλιά του δάσους και έναν καουμπόη που δεν αγαπάει τα ζωάκια. Μέσα σε αυτό το ταξίδι της ενηλικίωσης, ο Ασπροδόντης θα ξεπεράσει δυσκολίες, θα κάνει φιλίες και θα βάλει τα δυνατά του για να γυρίσει πίσω στη μητέρα του και τον Ινδιάνο του. Άραγε, θα τα καταφέρει;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Παίζουν: 

ο Ασπροδόντης

η μαμά Λύκαινα

ο αρχηγός Ινδιάνος

το γενναίο λιοντάρι

ο παιχνιδιαρης παπαγάλος

και ο πονηρός καουμπόη

 

Σκηνοθεσία/ Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Βαλεντίνο Βαλάσης

Σχεδιασμός φωτισμού: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη:Μέλπω Μπατσακούτσα

Σχεδιασμός αφίσας: Ηλίας Στεφανίδης

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ” & VIVA.GR

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 7€ ΤΑΜΕΙΟ: 9€

ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ: 11:30  & 17:30 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 6974876024


«Επιστροφή στην Κανονικότητα» με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο!

Stand up comedy για δύο βραδιές στο Θέατρο Έκφραση

Στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14) επιστρέφει ο «όρθιος κωμικός» Χριστόφορος Ζαραλίκος για δύο παραστάσεις την Δευτέρα, 25 και την Τρίτη 26 Νοεμβρίου με τη stand up comedy παραγωγή «Επιστροφή στην Κανονικότητα»! Η παράσταση περιλαμβάνει, όπως πάντα, κοινωνική και πολιτική σάτιρα μέχρι να του… βάλουν τσιμέντο στα πόδια και να τον πετάξουν σε μια μπανιέρα, εγγυημένο κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ χωρίς επίσης να λείπουν οι αυτοσαρκασμοί και οι εύστοχοι σχολιασμοί για όλους και για όλα! Ηχοληψία: Άρης Πρόδρομος. Ώρα έναρξης: 21:30. Διάρκεια: 90 λεπτά.

Εισιτήριο: Κανονικό 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ (Άνεργοι / Φοιτητές / ΑμεΑ). Προπώληση γίνεται στο Θέατρο Έκφραση. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651 554505 & 6907500710.

Είπαν για τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

*****
“Ο καλύτερος κωμικός του κόσμου”
Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ

*****
“Ο αγαπημένος μου συνάδελφος”
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

*****
Ταλεντάρα.
“Αν μπορούσε να πει και ψέματα θα γινόταν πρωθυπουργός”
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

*****
“Δικιά του η φράση είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ. Το κίνημα του χρωστάει πολλά.
Δεν θα του τα δώσει”
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

*****
“Αναρχοκουμμούνι, άθεος, ντροπή της πατρίδας”
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

*****
“Αν δεν ήταν ο Ζάρα θα είχα πατήσει το κουμπί”
ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Έγραψαν:

*****
NEW YORK TIMES
“Φύγε απ´ το χωριό σου κι έλα στην πόλη μας”

*****
THE GUARDIAN
“Γελάς περισσότερο κι απ´ τον Μπόρις Τζονσον”


 

=======================================================================================

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ενημερωτικές Ομιλίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

H 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφορμή αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα θέμα υγείας που αφορά περισσότερους συμπολίτες μας απ’ όσους μπορεί κάποιος να φανταστεί. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών  σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Ένωση για τον Νεανικό Διαβήτη, θα διοργανώσει ενημερωτικές ομιλίες με θέμα τον «Σακχαρώδη Διαβήτη» στο 5ο ΚΑΠΗ την Τρίτη 19/11/2019 και ώρα 11.00 π.μ. και στο 10ο ΚΑΠΗ την Παρασκευή 22/11/2019 και ώρα 11.00 π.μ.Ταυτόχρονα, ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ) θα πραγματοποιήσει δυο ακόμα ενημερωτικές ομιλίες.Η πρώτη θα αφορά την «Γνωριμία με την Γηριατρική Ευπάθεια και η συμβολή της διατροφής στην πρόληψή της» και θα πραγματοποιηθεί στο 2ο ΚΑΠΗ την Τρίτη 19/11/2019 και ώρα 11.00 π.μ. καθώς και στο 13ο ΚΑΠΗ την Πέμπτη 21/11/2019 και ώρα 11:00 π.μ.Ενώ η δεύτερη θα αφορά «Την πρόληψη των πτώσεων και η φυσική άσκηση για την αντιμετώπιση της Γηριατρικής Ευπάθειας» και θα πραγματοποιηθεί στο 2ο ΚΑΠΗ την Δευτέρα 25/11/2019 και ώρα 11:00 π.μ. καθώς και  στο 13ο ΚΑΠΗ την Τετάρτη 27/11/2019 και ώρα 11:00 π.μ.


Παρουσίαση του βιβλίου «ΑΛΩΒΗΤΟΙ»

Την Παρασκευή 22/11/2019, στο καφέ «Say Yes»  Μιχαήλ Αγγέλου 49 και Δοσίου  οι εκδόσεις Τόπος και το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Αλώβητοι του συγγραφέα Βασίλη Τσιράκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

Δημήτρης Αργυρός,  MSc Φιλοσοφίας- Συγγραφέας

Λευτέρης Παπαθανάσης,  Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

Ζώης Γαλατάς,  μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαντίκος

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μερσίνη Μητροπάνου


Βιβλιοπαρουσίαση:Τα όνειρα εξαφανίστηκαν

  • Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα 11.00

Αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας”

Βιβλιοπαρουσίαση
Τα όνειρα εξαφανίστηκαν
Της Κωνσταντίνας Αναγνωστοπούλου


Κύκλος στρογγυλών τραπεζιών νεότερης και σύγχρονης ιστορίας

Ομιλητές/ομιλήτριες:

  • Federica Ambrosio, υποψ. διδάκτορας Παν/μίου Μπολόνιας
  • Χρήστος Δερμεντζόπουλος, αναπλ. καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων
  • Λάμπρος Φλιτούρης, επίκ. καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων
  • Συντονισμός: Λήδα Παπαστεφανάκη, αναπλ. καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων, διευθύντρια Εργαστηρίου ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Εργαστήριο ιστορικής έρευνας νεότερων και σύγχρονων κοινωνιών, Τομέας Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

Τρίτη 26 Νοεμβρίου, ώρα 20:30


Εκδηλώσεις τιμής για τον Λορέντζο Μαβίλη

 

Ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κερκυραίων και η Κοινότητα Βασιλικής τιμούν και φέτος τον ποιητή και ήρωα του Δρίσκου Λορέντζο Μαβίλη.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

– 10:00 Κοινότητα Βασιλικής: Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα.

– 11:00 Ύψωμα Δρίσκου: Επιμνημόσυνη δέηση, Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποιητή Λορέντζου Μαβίλη.

– 11:30 Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Βασιλικής: Χαιρετισμοί, Ομιλία από τον Μιχάλη Παντούλα Φιλόλογο- Ερευνητή με θέμα «Ο Λορέντζος Μαβίλης και το εθελοντικό Ελληνικό Σώμα Γαριβαλδινών στο Δρίσκο», Παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικής.


“Βία κατά των γυναικών. Ας σπάσουμε τη σιωπή!”

H Σχολή Επιστημών Υγείας σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) – Παράρτημα Ιωαννίνων, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών–  συνδιοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα:

«Βία κατά των γυναικών. Ας σπάσουμε τη σιωπή!»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

11:30 – 12:00   Χαιρετισμοί

Εισαγωγική παρουσίαση: Θεοδώρα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος ΕΓΕ – Παράρτημα Ιωαννίνων

Α’ Ενότητα

12:00-12:40 «Η βία κατά των γυναικών στον 21ο αιώνα»

Προεδρείο: Παρασκευή Στεφάνου, αντιπρόεδρος ΕΓΕ – Παράρτημα Ιωαννίνων, Σοφία Μαρκούλα, νευρολόγος, PhD, μέλος ΕΓΕ

12:00-12:20 «Θεωρείται η βία κατά των γυναικών ‘φυσιολογική’ ακόμη και σήμερα;»,

Έλενα Αγαπητού, κοινωνιολόγος, M.Sc, διευθύντρια Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων, μέλος ΕΓΕ

12:20-12:40 «Ιατροδικαστική θεώρηση στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας», Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, καθηγητής Ιατροδικαστικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Β’ Ενότητα

12:40-13:30 Προεκτάσεις της βίας και υποστήριξη των θυμάτων βίας

Προεδρείο:: Χρύσα Σιόκα, επίκουρη καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αννέτα Διαμαντή, γραμματέας ΕΓΕ- Παράρτημα Ιωαννίνων

12:40-13:00 «Σκεπτόμενοι τις σιωπηρές και καθημερινές προεκτάσεις της βίας κατά των γυναικών», Ευστάθιος Παπασταθόπουλος, επίκουρος καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

13:00-13:20 «Παρουσίαση των υπηρεσιών του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Η ψυχολογική κατάσταση των φιλοξενούμενων γυναικών – θυμάτων βίας», Ελένη Τσάκωνα, παιδοψυχολόγος στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών

13:30 Εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Η βία κατά των γυναικών»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019  και ώρα 11:30 πμ στον Πολιτιστικό  Πολυχώρο «Δ. Χατζή», Παλιά Σφαγεία, Ιωάννινα


Εκδήλωση προς τιμήν του πρώην  Πρύτανη Γεώργιου Δ. Καψάλη

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς συνδιοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του Γεωργίου Δ. Καψάλη, καθηγητή, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την προσφορά του στα Ηπειρωτικά Γράμματα και…
στον πολιτισμό της Ηπείρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00, στην αίθουσα “Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος” της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, Το επιστημονικό έργο του τιμωμένου θα παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Κωνσταντίνου. Το λογοτεχνικό έργο του ο Εκπαιδευτικός- συγγραφέας και Γ. Γραμματέας της Ένωσης Στέφανος Κωλέττας. Αντιφώνηση του τιμωμένου και επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημήτριο Φλώρο.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Νικολάου, με μελοποιημένα από τον Κώστα Λώλη ποιήματα του Γεωργίου Καψάλη. Παρουσίαση της Εκδήλωσης: Σωκράτης Μπαλάφας, υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων – Επικοινωνίας της Ένωσης.


Ημερίδα: «Η Παιδαγωγική του Célestin Freinet: Δουλεύοντας για ένα δημοκρατικό, ανοιχτό, συνεργατικό σχολείο»

 

Ο Όμιλος Παιδαγωγικών Μελετών (Ο.ΠΑΙ.Μ), διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Η Παιδαγωγική του Célestin Freinet: Δουλεύοντας για ένα δημοκρατικό, ανοιχτό, συνεργατικό σχολείο» το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, από τις 9:00 έως τις 15:00 στο κτίριο των ΓΑΚ – Ιστορικό αρχείο Ηπείρου, με εισηγητή τον Olivier Francomme, Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πικαρντί Ι. Βερν, μέλος του Συνεργατικού Ινστιτούτου του Μοντέρνου Σχολείου-Παιδαγωγική Freinet της Γαλλίας (ICEM Pédagogie Freinet) με ταυτόχρονη μετάφραση.


Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή κ. Aaron Ciechanover σε Επίτιμο Διδάκτορα

 

Η Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή κ. Aaron Ciechanover, Διακεκριμένου Καθηγητή Έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Technion του Ισραήλ, κατόχου του βραβείου Nobel Χημείας, 2004 σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

  • Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α. Δ. Αλμπάνη
  • Έπαινος του Τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Χημείας, κ.  Αλέξανδρο Δ. Τσελέπη
  • Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Χημείας, Καθηγήτρια κυρία Μαρία Δ. Λουλούδη
  • Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ε. Κοσμίδη
  • Επίδοση των τίτλων από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη
  • Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «The important role of ethics in the era of fast technological progress»
  • Μουσικό σχόλιο: “The common ecumene of Greek and Yiddish musics

Ελεύθερη ενορχήστρωση σε παραδοσιακά κομμάτια από μικρό ορχηστρικό σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Συμμετέχουν οι:

Νίκος Ορδουλίδης, πιάνο, επιμέλεια, Μανώλης Μπαλάσας, βιολί, Γιάννης Βυνιχάκης, μαντολίνο

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.

Προσέλευση έως τις 18.45΄.

Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του Τιμωμένου:

Γεννήθηκε στην Χάιφα του Ισραήλ το 1947.

Έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) το 1971 και το πτυχίο ιατρικής (MD) από το Hebrew University in Jerusalem. Αναγορεύτηκε ως διδάκτορας στις Βιολογικές Επιστήμες του Technion-Israel Institute of Technology, Haifa, Israel.

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

-Διακεκριμένος Καθηγητής Έρευνας (Technion-Israel Institute of Technology, Haifa, Israel από το 2002).

– Διευθυντής του Rappaport Family Institute for Medical Sciences (Technion-Israel Institute of technology, Haifa, Israel, 1993-2000)

– Ιδρυτής και Διευθυντής του Lorry Lokey Interdisciplinary Center for Life Sciences and Engineering (Technion-Israel Institute of Technology, Haifa, Israel, 2004-2009)

– Αντιπρύτανης στο Guandong-Technion-Israel Institute of Technology (GTIIT), (Shantou, Guandong Province, China, από το 2015).

– Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Rappaport Family Institute for Medical Sciences, (Technion-Israel Institute of Technology, από το 2015).

– Ιδρυτής και Συνδιευθυντής (μαζί με τον Prof. Ze’ev Ronai) του Technion Integrated Cancer Center (TICC), (Technion-Israel Institute of Technology, Haifa, Israel, από το 2015).

– Συνδιευθυντής στο Institute for Chemical and BioMedical Sciences (ICBMS) (Nanjing University, Nanjing, P.R. China, από το 2011)

– Συνδιευθυντής στο Center for Protein Dynamics, Seoul National University (SNU) (School of Medicine, Seoul, South Korea, από το 2014).

– Επισκέπτης Καθηγητής σε 11 Πανεπιστήμια

ΜΕΛΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

– Council of the European Molecular Biology Organization   (EMBO), από το 1999

– Israeli National Academy of Sciences and Humanities, από το 2004

– Pontifical Academy of Sciences, The Vatican, από το 2007.

– National Academy of Sciences of the USA (NAS USA), (Foreign), από το 2007.

– National Academy of Medicine (previously Institute of Medicine; IOM) of the National

Academies of the USA (NAM), από το 2008

– Russian Academy of Sciences, (Foreign member), από το 2011

– Chinese Academy of Sciences (CAS), (Foreign member), από το 2013

– German National Academy of Sciences (Leopoldina), από το 2016

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

– 1999: The Austria Ilse and Helmut Wachter Prize, University of Innsbruck (along with Dr. Avram Hershko).

– 2000: The Albert and Mary Lasker Award for Basic Medical Research (along with Drs. Avram Hershko and Alexander Varshavsky)

– 2003: The Israel Prize for Biology

– 2004: Nobel Prize in Chemistry (shared with Drs. Avram Hershko and Irwin A. Rose)

– 2007: Medical Magnus Medal.  Polish Academy of Medicine

– 2011: IUBMB (International Union of Biochemistry and Molecular Biology) Medal for

Distinct Contribution to Science, Society and the IUBMB Mission

– Επίτιμος διδάκτορας σε περισσότερα από 20 Πανεπιστήμια παγκοσμίως

– Επίτιμος Καθηγητής σε περισσότερα από 20 Πανεπιστήμια παγκοσμίως

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

– 292 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 37.976 αναφορές

– H-index: 86 (Scopus)


Ενημερωτική Εκδήλωση: “ΧΑΠ και Κάπνισμα: Ας δώσουμε όλοι μαζί ένα τέλος”

Η 5η Τ.ΟΜ.Υ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την 6η Τ.ΟΜ.Υ Ιωαννίνων και τη Διεύθυνση
Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων
της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης τη Δευτέρα 25
Νοεμβρίου 2019 με θέμα: «ΧΑΠ και Κάπνισμα: Ας δώσουμε όλοι μαζί ένα τέλος», στην
Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου και ώρα 10:00 π.μ.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που
γιορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου και σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Υγείας για την
καταπολέμηση του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα, βασικός πυλώνας είναι ο
τομέας της πρόληψης μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού
συνόλου καθώς και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις του
καπνίσματος.

Περίπου το 80% με 90% των κρουσμάτων της ασθένειας της ΧΑΠ
προκαλούνται από το κάπνισμα τσιγάρων, καθώς και νεότερων σκευασμάτων χρήσης της
νικοτίνης και του καπνού. Στόχος είναι η έγκαιρη ενημέρωση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση
στην πρόληψη αλλά και στη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας, ώστε να δώσουμε ένα
τέλος όλοι μαζί.

Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με τα παρακάτω θέματα:

● ΧΑΠ: Αιτίες, Διάγνωση και Διαχείριση
● Το ΚΑΠΝΙΣΜΑ στην εφηβεία
● ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ας δώσουμε όλοι μαζί ένα τέλος

Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ιατρικού Συλλόγου
και με την υποστήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Ηπείρου.


Εκδήλωση- Ομιλία “Το Τατουάζ”

Από τον Σύλλογο Πολύτεκνων Γονέων Ν. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο των ομιλιών- μαθημάτων για την οικογένεια, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία- το μάθημα του Νοεμβρίου στις:

25 Νοεμβρίου, Δευτέρα, στις 7:30 το βράδυ, στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα (2ος όροφος).

Θέμα: «Το τατουάζ»

Ομιλητές:η Έφη Μάρκου, Ιατρός-Δερματολόγος και ο Φώτης Μωρόγιαννης, Ψυχίατρος.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.


“Γιορτή Κρασιού” από τον Ελληνο-γαλλικό Σύλλογο Ιωαννίνων

 

Ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων διοργανώνει γιορτή κρασιού την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:30 στη Στοά Λούλη.

Υποδοχή με ένα ποτήρι Beaujolais Nouveau 2019- Τραγούδια, κέφι και χορός!

Πρόγραμμα:

A’ Μέρος: Γαλλικά Τραγούδια – Αντιγόνη Κατσούρη: Τραγούδι- Πιάνο

Β’ Μέρος: Τραγούδια και χορός με την ορχήστρα της Στοάς Λούλη

Τηλ. Κρατήσεων: 26510-71322

Είσοδος: 5

—————————————————————————————————————————————————–

2ο Σεμινάριο «Παροχή πρώτων βοηθειών και περίθαλψη τραυματισμένων άγριων ζώων»

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ANIMA» σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, το Δασαρχείο Ιωαννίνων και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, διοργανώνουν το 2ο Σεμινάριο με θέμα «Παροχή πρώτων βοηθειών και περίθαλψη τραυματισμένων άγριων ζώων», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10:30π.μ. με 13:00μ.μ. στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου «Άννα Πετροχείλου» στην είσοδο Περάματος.

Το σεμινάριο έχει στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και των θηροφυλάκων της Ε’ ΚΟΗ, στην παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα ή ασθενή άγρια ζώα, ούτως ώστε να σταθεροποιείται η κατάστασή τους πριν αποσταλούν σε Κέντρο Περίθαλψης ή κτηνιατρικές υπηρεσίες και να μεγιστοποιηθεί, με αυτόν τον τρόπο, η πιθανότητα επιβίωσης καθώς και η επιτυχία της θεραπείας και επανένταξής τους στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία των σχετικών υπηρεσιών για την ταχεία και αποτελεσματικότερη περίθαλψη των ειδών της άγριας πανίδας.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει πρακτική άσκηση ενώ στο τέλος του θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση αποθεραπευμένου άγριου πουλιού που έχει βρεθεί και αποσταλεί από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων στο Κέντρο Περίθαλψης «ΑΝΙΜΑ» πριν από μερικούς μήνες.

 ————————————————————————————————————————————————–

Ι΄ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Βυζαντινές Σπουδές” (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία” (Τμήμα Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνουν από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου 2019 στα Ιωάννινα τη Ι’ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων. Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, οποία υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών.
Στο Συνέδριο αυτό λαμβάνουν μέρος περίπου 140 Έλληνες Βυζαντινολόγοι (πολλοί από αυτούς νέοι επιστήμονες) από Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Αλβανία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Οι συνεδριάσεις είναι χωρισμένες ανάλογα με τη θεματική τους σε Φιλολογικές, Ιστορικές και Αρχαιολογικές με παράλληλες συνεδρίες και μέσα σε αυτές υπάρχουν και υποκατηγορίες όπως Ιστοριογραφία, Υμνογραφία, Αγιολογία, Βυζαντινή κοινωνία και πηγές, Εσωτερική πολιτική, Καθημερινός Βίος και Πολιτισμός, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ήπειρος, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ζωγραφική, Επιγραφική, Σφραγιστική, Ερμηνεία αρχαιολογικών ευρημάτων, Τοπογραφία και άλλες.
Αξίζει να τονίσουμε ότι η Α’ Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων είχε διοργανωθεί το 1998 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επιστρέφει “οίκαδε” μετά από 19 χρόνια. Σκοπός αυτών των Συναντήσεων είναι η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, η πληροφόρηση σχετικά με τα νεα πορίσματα της έρευνας και η ενθάρρυνση νέων επιστημόνων να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν στις σπουδές τους.
Τέλος αυτές οι Συναντήσεις, και κυρίως η δική μας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει έναν μεγάλο αριθμό εθελοντών φοιτητών και γι αυτόν τον λόγο έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Θα είναι χαρά και τιμή για εμάς, εάν παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου μας και, εάν συμβάλετε στην προβολή και στήριξη της προσπάθειάς μας. H εναρκτήρια τελετή θα λάβει χώρα την Τετάρτη 27-11-2019 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου και ώρα 18.30.
Η Οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους
Χρήστο Σταυράκο, Καθηγητή (Πρόεδρο)
Αλέξανδρο Αλεξάκη, Καθηγητή (Αντιπρόεδρο)
Δημήτρη Γεωργακόπουλο, Λέκτορα (Γραμματέα)
Παναγιώτη Αντωνόπουλο, Καθηγητή (Μέλος)
Απόστολο Μαντά, Επίκουρο Καθηγητή (Μέλος)
Ελένη Καλτσογιάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια (Μέλος)
Έφη Συγκέλλου, Επίκουρη Καθηγήτρια (Μέλος)

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου:Πρόγραμμα Ι΄ Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων

======================================================================================

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία των Γιάννη Αγγελάκα και Νίκου Βελιώτη

Μία μοναδική μουσική παράσταση από τους συνοδοιπόρους και συνεργάτες Γιάννη Αγγελάκα και Νίκο Βελιώτη.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ γνώριμος στο ελληνικό κοινό και όχι μόνο, από το συγκρότημά Τρύπες αλλά και μέσα από τις σπουδαίες συνεργασίες του έχει κατορθώσει να αγαπηθεί και να αποτελεί έναν από τους πλέον σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς.
Ο Nikos Veliotis, με πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα στην πειραματική σκηνή της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού, αφοσιώθηκε στο τσέλο, περίπου από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.
Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους τσελίστες στην Ελλάδα.
Η γνωριμία τους για την δημιουργία του soundtrack της ταινίας ο ΄΄Ο χαμένος τα παίρνει όλα΄΄ αποτελεί την αφορμή για την μετέπειτα ολοκλήρωση και καθιέρωση της καλλιτεχνικής τους συνεργασίας με την κυκλοφορία ΄΄ Οι Ανάσες των Λύκων΄΄.
Οι δυο τους μόνοι πάνω στο πάλκο, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Soundtrope Festival θα παρουσιάσουν παλιά και νέα τραγούδια από τις δισκογραφικές κυκλοφορίες τους Ανάσες Των Λύκων και το Πότε Θα Φτάσουμε Εδώ και καινούργιες διασκευές ρεμπέτικων, λαϊκών και ροκ τραγουδιών με όσο θόρυβο χρειάζεται.
Οι Λύκοι επέστρεψαν και θα μας χαρίσουν μία σπάνια μουσική παράσταση!!!

Ημέρα:Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, ώρα 21:00

Χώρος: Αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας»
Είσοδος: 10€ (περιορισμένη προπώληση), 13€ (προπώληση), 15€ (ταμείο)
Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στα σημεία:
Θυμωμένο Πορτραίτο
Βιβλιοπωλείο αναγνώστης
Κούνια Μπέλα – Kounia Mpela Coffee Bar
Beatnik


«Ένα Ρομαντικό ταξίδι… Από τον Schubert στον Schumann»

Η Εταιρεία  Ηπειρωτικών Μελετών  οργανώνει το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019  και ώρα 7.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, την μουσική εκδήλωση

«Ένα Ρομαντικό ταξίδι… Από τον Schubert στον Schumann»

Ερμηνεύουν οι Duo “Duosmos”, Philipp Weiss, φωνή και Χρυσόστομος Φιλιππάκης, πιάνο.

 

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


Φθινοπωρινή Συμφωνία

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, ξεκινώντας την 21η καλλιτεχνική της περίοδο, θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια συμφωνική της συναυλία το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:30, στην αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας” του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη γνωστή εισαγωγή “Κοριολανός” του Μπετόβεν, βασισμένη στην ιστορία του Ρωμαίου στρατηγού Γάιου Μάρκου, με το συνθέτη να εστιάζει στη δραματική εσωτερική πάλη μεταξύ του πόθου ενός υπερήφανου στρατιωτικού για εκδίκηση προς τη Ρώμη που τον εξόρισε και της αγάπης ενός αφοσιωμένου γιου και στοργικού πατέρα για την οικογένειά του, η οποία τελικά θριαμβεύει. Ακολουθεί το πρώτο μέρος του δεξιοτεχνικού κοντσέρτου για βιολί αριθμός 2 του πολωνού συνθέτη Χένρυκ Βιενιάφσκι, με σολίστ τον απόφοιτο του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Ευριπίδη Παππά. Η συναυλία θα κλείσει με την “Ημιτελή” συμφωνία του Φραντς Σούμπερτ, έργο που συνέθεσε το 1822 σε ηλικία μόλις 25 ετών, αλλά έμελε να πρωτοπαρουσιαστεί 34 ολόκληρα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του. Χαρακτηρίζεται από έντονα δραματικά στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τις άλλες συμφωνίες του και γι αυτό θεωρείται η πρώτη ρομαντική συμφωνία του Σούμπερτ.

  • Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Χλίτσιος
  • Σολίστ: Ευριπίδης Παππάς, βιολί

Πρόγραμμα:

  • Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Εισαγωγή “Κοριολανός” σε ντο ελάσσονα, έργο 62
  • Χένρυκ Βιενιάφσκι (1835-1880): Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αριθ.2 σε ρε ελάσσονα, έργο 22
  • Φράντς Σούμπερτ (1797-1828): Συμφωνία αριθ.8 σε σι ελάσσονα, “Ημιτελής” D 759
  • Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:30

Αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας”
Είσοδος Ελεύθερη


 

Soundtrope Festival 2019

Συναυλία με το μουσικό σύνολο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 24

 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ώρα 21:00

Ερμηνεύουν οι:
Βαγγέλης Μπουλουχτσής, μπάσο
Αντώνης Λιβιεράτος, πλήκτρα
Περικλής Μπουλουχτσής, κιθάρες
Γιάννης Τρυφερούλης, τύμπανα
Συμμετέχει το συγκρότημα «Το Αστεροσκοπείο του Larry Bird»
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής»
Είσοδος: 7€ (περιορισμένη προπώληση), 10€ (γενική είσοδος)


Συναυλία της Σχολής Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας», Συναυλία της Σχολής Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

Συμμετέχουν:

Ορχήστρα δωματίου, Μαθητική Νεανική Ορχήστρα Do Re Mi, μουσικά σύνολα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
P. I. Tschaikowski, Violin concerto
σε C major op35
A.Vivaldi,Violin concerto RV 356
H. Wieniawski, Violin concerto op 22
σε D minor
J. S. Bach, Double concerto
σε D minor BWV 1043
K. Jenkins, Concerto Grosso
για ορχήστρα εγχόρδων.

Σολίστ: Σπύρος Ζαπάντης, ΙωάνναΕιρήνη Καραμάνη, Ευριπίδης Παππάς, Θωμάς Πάσχος,Τάνια Πουρλιάκα, Κων/νος Χονδράλης
——
Έργα των F. Mazas, Fr. Schubert, H. Kayzer, D. Shostakovich, L. van Beethoven,
Μαρί Σοφία Τολίτσα, βιολί
Θεόφιλος Σκούρτης, βιολοντσέλο
Ιωάννης Δεληγιάνης, βιολί
Χριστόφορος Πατσουρας, βιολί
Κατερίνα Σιώζου, βιολί
Ναταλία Γκαρανάση, βιόλα
Σαββίνα Ζώη, πιάνο
Ειρήνη Ζαγκλη, πιάνο
Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου, πιάνο
——-
Μαθητική Νεανική ορχήστρα Do Re Mi,
Ενορχήστρωση – διεύθυνση: Γεράσιμος Λώλης

Διδασκαλία: Βάσω Αρλέτου, Μαριάνθη Καψάλη, Αλέξανδρος Λώλης, Γεράσιμος Λώλης

Είσοδος ελεύθερη


======================================================================================

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη

Ο Γιώργος Σεφέρης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1920) ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971) αποτυπώνοντας την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντά του στις φωτογραφίες που τράβηξε επί μισό αιώνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 82 φωτογραφίες από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες στις οποίες έζησε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τα περίπου δυόμισι χιλιάδες αρνητικά που συγκροτούν το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, το οποίο μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κυρίας Άννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

O Διευθυντής του Ιδρύματος Διονύσης Καψάλης στο κείμενο που μας παρουσιάζει τον Φωτογράφο Γιώργο Σεφέρη σημειώνει μεταξύ άλλων:

Στις 18 Δεκεμβρίου 1954, ημέρα Σάββατο, ο Γιώργος Σεφέρης ταξιδεύοντας στα μέρη της αρχαίας Φοινίκης, σημειώνει στο ημερο­λόγιό του: «Σταματήσαμε λίγο πιο κάτω από το Amshit και κοιτά­ξαμε τον ήλιο να βουλιάζει στην ήσυχη θάλασσα της Φοινίκης. Μα γιατί κάποτε βλέπει κανείς τα πράγματα καθαρά –θέλω να πω όπως όταν η φωτογραφική μηχανή είναι σωστά κανονισμένη-».

Η ανάγκη του Σεφέρη να δει τα πράγματα καθαρά –τους τόπους, τα περιστατικά και τους ανθρώπους που σημάδεψαν το ταξίδι της ζωής του- είναι ίσως η κύρια διαπλαστική δύναμη πίσω από το έργο του, ομοούσια με την επιθυμία του να «μιλήσει απλά», όπως την είχε εκφράσει σε ένα του ποίημα γραμμένο το 1942, εν καιρώ πολέμου. Και το πόσο «σωστά κανονισμένη» ήταν συχνά η φωτογραφική μηχανή του Σεφέρη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει στην παρούσα έκθεση, μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της γόνιμης και μακροχρόνιας ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και στην Αθήνα και ήταν η συμβολή –μαζί με το λεύκωμα Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη– του Μορφωτικού Ιδρύματος στο έτος Σεφέρη. Έκτοτε, η έκθεση έχει ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Σαντορίνη, Γιάννενα, Κοζάνη, Νάξος, Καβάλα, Χίος, Μονοδένδρι) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Λιψία, Φραγκφούρτη, Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Βιέννη, Μιλάνο, Παλέρμο) δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον ποιητή και από τη φωτογραφική του δραστηριότητα.

Παραγωγή: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Συντονισμός: Κλεοπάτρα Εξάρχου

Διάρκεια έκθεσης: 8 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2019


Έκθεση Χαρακτικής με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Έκθεση Χαρακτικής με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών
Χαράκτες εν 
κοινωνία

Ο Σύλλογος Φίλων Πινακοθήκης Χαρακτικής «Κώστας Μαλάμος» στην προσπάθεια του για τη διάδοση του εικαστικού έργου της Πινακοθήκης Χαρακτικής και την ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς του, πραγματοποιεί έκθεση χαρακτικής με τίτλο ΧΑΡΑΚΤΕΣ… ΕΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Είκοσι χαράκτες προσφέρουν τα έργα τους, τα έσοδα από την πώληση των οποίων θα διατεθούν στην ενίσχυση του σημαντικού έργου της «Κιβωτού του Κόσμου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου ”Βασ. Πυρσινέλλας” (Αγ. Μαρίνης 55).

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλεξοπούλου Ιωάννα, Αννιτσάκης Οδυσσέας, Ανούση Ρένα, Βρακάς Ιωάννης, Γκαλτέμης Χριστόδουλος, Δεσεκόπουλος Νίκος, Κάπρου Ελένη, Κεφαλληνός Γιώργος, Κολιός Γιάννης, Κορομηλά Ράνια, Κότσαρης Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κώτσιου Ντίνα, Μενδρινού Άννα, Ξενάκη Μαριάννα, Πετροπούλου Μιμή, Ροδοπούλου Ιωάννα, Σαΐτη Χαρά, Σκλαβενίτης Δημήτρης.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Δεσεκόπουλος

Η έκθεση θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του χαράκτη Γρηγόρη Κότσαρη που το περασμένο καλοκαίρι σταμάτησε να χαράζει.

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 20  έως Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας:  11 – 1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα.


Έκθεση φωτογραφίας «Τα πρόσωπα της βίας»

6ος χρόνος λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία έχει καθιερωθεί να τιμάται παγκοσμίως, κάθε χρόνο, στις 25 Νοεμβρίου το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Αρταίων και στα πλαίσια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με την συνεργασία των φωτογραφικών ομάδων Άρτας με θέμα «Τα πρόσωπα της βίας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στις 7μ.μ., στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης».

Υπενθυμίζεται ότι αυτός είναι ο 6ος χρόνος λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Αρταίων, οπού με τις κατά καιρούς εκδηλώσεις του συνεχίζει να αναδεικνύει το μείζον θέμα της κακοποίησης των γυναικών και προτείνει λύσεις για την άμβλυνση αυτής της μάστιγας.

Εκτός από την εργασιακή συμβουλευτική, οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι:
•Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση.
•Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου).
•Νομική – συμβουλευτική πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης- καταγγελίας.
•Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 23 έως 29 Νοεμβρίου 2019.


Έκθεση: “Το πρόσωπο πίσω από τις μορφές: Γλυπτική και ζωγραφική του Χρήστου Λάμπρου”

Το γλυπτό του Χρήστου Λάμπρου “Δάκρυ”, τοποθετημένο στα πλατάνια στο μώλο της λίμνης Παμβώτιδας, αποτελεί πια ένα ορόσημο της πόλης των Ιωαννίνων. Η γυναικεία μορφή ντυμένη με την παραδοσιακή της φορεσιά είναι ενσωματωμένη σε μια σχεδόν αφαιρετική φόρμα που θυμίζει τη σταγόνα που κυλά από τα μάτια. Η κίνηση του κεφαλιού της, που ελαφρά γέρνει προς τη μία πλευρά και οι καμπύλες του σώματός της αποπνέουν οικειότητα και μια συγκρατημένη, αξιοπρεπή συγκίνηση. Σαν ένας φόρος τιμής στην πόλη, στις παραδόσεις της, στις ιστορικές μνήμες της, αλλά και στα βιώματα του ίδιου του δημιουργού.

…Η παράδοση έχει σφραγίσει την τέχνη του Χρήστου Λάμπρου. Ίσως πρόκειται για παρακαταθήκη των σπουδών του στο Ιεροδιδασκαλείο της Βελλάς, ίσως είναι οι εικόνες των τοπίων της Ηπείρου που βρίσκουν διέξοδο στην γλυπτική του. Στα έργα του με θέμα τους μουσικούς οι μνήμες των πανηγυριών αποτελούν την αφορμή, τα κυκλαδικά ειδώλια παρέχουν το εικονογραφικό λεξιλόγιο, αλλά και τα ηπειρωτικά βουνά, με τις διαδοχικές τους κορυφές προσφέρουν τις φόρμες με τις οποίες πλάθονται οι αφαιρετικές μορφές. Ο καλλιτέχνης μάλιστα διερευνά την ουσία των δημιουργιών του σε ακόμη πιο λιτές φόρμες, εκεί όπου το θέμα εξαϋλώνεται και το σχήμα, το χρώμα και η μορφή αποτελούν έναν εικαστικό πειραματισμό που κατακτά το χώρο.

Μαζί με τα γλυπτά του στην έκθεση του Ιδρύματος Γκανή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό οι προσωπογραφίες του Λάμπρου, ζωγραφικά έργα που βρίσκονται στον αντίποδα της σχεδόν ανεικονικής γλυπτικής του. Τα χαρακτηριστικά των προσώπων αποδίδονται με εξπρεσιονιστική ένταση, ενώ το απροσδόκητο χρώμα στοχεύει στην ψυχολογική προσέγγιση των μορφών.

Διάρκει  έκθεσης: 04.11.2019- 30.12.2019

Από Δευτέρα εώς Παρασκευή

Ίδρυμα “Ιωσήφ  και Εσθήρ Γκανή”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments