Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Η Τσεχική Δημοκρατία τιμά τα Ιωάννινα

Η Τσεχική Δημοκρατία τιμά τα Ιωάννινα

Το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού διοργανώνει την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19.30 στον Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» εκδήλωση με αφορμή την εθνική επέτειο της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Το Δημοτικό Σχολείο» (Obecná škola, 1991) του Jan Svěrák και συναυλία μουσικής τζαζ με το σύνολο Petra Ernyei Trio. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα, Jan Bondy.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προβολή ταινίας «Το Δημοτικό Σχολείο» του Γιαν Σβέρακ

O Τσέχος σκηνοθέτης Γιαν Σβέρακ λίγα χρόνια πριν τον «Μικρό Κόλια» (Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1996) μας έδωσε μια ακόμα έξοχη ταινία που μας μεταφέρει στην εκπαιδευτική πραγματικότητα μιας μεταβατικής περιόδου της χώρας του.

Σ’ ένα δημοτικό σχολείο της Πράγας, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καταφθάνει ένας δάσκαλος με σκοπό να επιβάλει την τάξη σε μια απείθαρχη σχολική τάξη. Ένας δάσκαλος με αμφιλεγόμενο παρελθόν και χτυπητές αδυναμίες, που αναπτύσσει μια ιδιότυπη παιδαγωγική σχέση με τους ατίθασους μαθητές του και μεταβάλλεται σε πρότυπο γι’ αυτούς.

Μια ταινία που αποδίδει ανάγλυφα το κλίμα της εποχής και, καταδεικνύει ότι το σχολείο συνδέεται στενά με την κοινωνία και ότι δεν λειτουργεί στο κενό. Μια διεισδυτική ματιά στο ‘‘μαύρο κουτί’’ της παιδαγωγικής σχέσης, που φανερώνει πόσο ορθό είναι το αισθητήριο των παιδιών και πόσο πρέπει να το εμπιστευόμαστε.

Συναυλία μουσικής τζαζ με το σύνολο Petra Ernyei Trio

Η Petra Ernyeiová που ηγείται του μουσικού συνόλου μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια. Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 18 χρονών στο Sacramento Jazz

Festival για να ακολουθήσουν συνεργασίες με την φημισμένη Original Prague Syncopated Orchestra και την Prague Swing Orchestra. To 2008 ίδρυσε τους Petra Ernyei Quartet και ηχογράφησε το δίσκο «So Many Stars». Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε Τσεχία, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Βουλγαρία και Ρωσία.

Ο Petr Dvorský (κοντραμπάσο) είναι μια σημαντική προσωπικότητα της τσεχικής τζαζ σκηνής ενώ ο Adam Tvrdý είναι ένας μοναδικός συνθέτης και κιθαρίστας, ο οποίος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τον Ennio Morricone στα φημισμένα στούντιο Abbey Road του Λονδίνου.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments