Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Και «δέντρο» και «δάσος» στην Πλατεία των Ιωαννίνων απ’ όπου το Σάββατο γίνει η έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

Και «δέντρο» και «δάσος» στην Πλατεία των Ιωαννίνων απ’ όπου το Σάββατο γίνει η έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

590_bfef94f7efe9ed2497684048d4473084

Από :Γιώργος Γκόντζος

 Με μια αισθητική προσέγγιση που στόχο έχει να κάνει πιο … ενδιαφέρουσα την Πλατεία των Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών θα δώσει το Χριστουγεννιάτικο χρώμα στο κέντρο της πόλης.

Από την κεντρική πλατεία  αύριο (Σάββατο) στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων με μια όμορφη γιορτή στην οποία ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, προσκάλεσε με σημερινές του δηλώσεις, όλους τους Γιαννιώτες.

«Πέρυσι το δέντρο των Ιωαννίνων συζητήθηκε όσο κανένα άλλο και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Άλλωστε αυτή είναι η ουσία της τέχνης και της δημιουργίας: να προκαλεί το ενδιαφέρον. Φέτος θα έχουμε και ‘δέντρο’ και ‘δάσος’ και γενικά ένα στολισμό ολόκληρης της πλατείας, με μια αισθητική προσέγγιση από γιαννιώτες καλλιτέχνες που θα προβάλουν το έργο τους και θα δείξουν ότι τα Γιάννενα είναι μια πόλη ‘ανοιχτή’ στην τέχνη», δήλωσε ο κ. Γκόλας.

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Χριστουγεννιάτικης Πλατείας των Ιωαννίνων, είναι ο γιαννιώτης βιομηχανικός σχεδιαστής Γιάννης Κράβαρης.

 

Μια πλατεία … διαφορετική

Σκοπός της αισθητικής προσέγγισης για τα φετινά Χριστούγεννα,  είναι να γίνει η πλατεία πιο ενδιαφέρουσα,  ζωντανή και χαρούμενη, με φυσικά, ανακυκλώσιμα και παραδοσιακά υλικά, «προκαλώντας» με χρώμα, συνεργασία και ζωή.

Πολύχρωμα φωτάκια στα δέντρα κι ένα μεγάλο ξύλινο δέντρο στο κέντρο, στολισμένο με χρωματιστά παραδοσιακά πρυμιά (κουδούνια), ζωγραφισμένα ή βαμμένα από εικαστικούς της πόλης, που με το θρόισμα του αέρα θα δημιουργούν ήχους, ενισχύοντας  τη ζωντάνια του δέντρου και της πλατείας. Η πολυχρωμία αποτελεί για τον Γιάννη Κράβαρη -που σχεδίασε το ξύλινο δέντρο και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της πλατείας-   βασικό στοιχείο παιδικότητας, ενότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Οι γυάλινοι κύβοι (ασανσέρ του πάρκινγκ) μετατρέπονται σε δώρα με μεγάλους φιόγκους.

Στο γεφυράκι της πλατείας δημιουργείται το δάσος των ευχών, με 30 έλατα που είναι μέσα σε γλάστρες και θα  στολιστούν με ευχές παιδιών, ενώ με το τέλος των γιορτών θα  μεταφυτευθούν σε σχολεία της πόλης.

Στο μπροστινό μέρος της πλατείας τοποθετείται το σταθμαρχείο-αφετηρία για το χριστουγεννιάτικο τρενάκι που θα οδηγεί στην «Αστερούπολη» το χριστουγεννιάτικο θεματικό χωριό στο Παραλίμνιο Πάρκο.

Τα πάνελ που καλύπτουν την «Όαση» θα ζωγραφιστούν  από καλλιτέχνες της πόλης.

Όλα αυτά θα μετατρέψουν την πλατεία σε ένα μεγάλο σκηνικό, που θα μπορεί κάποιος  να περιηγηθεί  και όχι μόνο να διασχίσει,  μέσα σε ατμόσφαιρα ενότητας και συνδημιουργίας.

Στόχος είναι  να αναδειχθεί η πλατεία τις μέρες των Χριστουγέννων, χωρίς να φοβάται να γεμίσει με χρώματα και ήχους, φεύγοντας από τα στερεότυπα της μονοχρωμίας-αχρωμίας, ώστε να αποτελέσει έναν ενδιαφέροντα αισθητικά  χώρο, τον οποίο, Γιαννιώτες και φιλοξενούμενοι της πόλης μας, θα επιδιώκουν να επισκέπτονται.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του ξύλινου δέντρου

Το κεντρικό δέντρο της πλατείας έχει ύψος 8μ και διάμετρο 5,50μ. Είναι κατασκευασμένο από κόντρα πλακέ θαλάσσης έξι επιφανειών, πάχους 4cm η κάθε μια. Σε κάθε πλευρά του δέντρου υπάρχουν 6 ανοίγματα κυκλικής διατομής,  ώστε να απορροφώνται οι πιέσεις του αέρα. Εκεί επίσης τοποθετούνται τα στολίδια του, που είναι πολύχρωμα πρυμιά  ζώων, χρωματισμένα ή ζωγραφισμένα από εικαστικούς της πόλης.

Το δέντρο στηρίζεται σε σιδερένιο σκελετό. Η βάση είναι 5.50μ από κιλοδοκό πάχους 50mm x 50mm πακτωμένη στο έδαφος.  Στο κέντρο του υψώνεται μια κάθετη σωλήνα φ 159mm  που φέρει επάνω της παράλληλους κυλοδοκούς  πάχους 40mm x 20mm.

Καιρού επιτρέποντος … 

Ως γνωστόν για αύριο Σάββατο, έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι μουσική και ψυχαγωγική παρέλαση της «Αστερούπολης» στους κεντρικούς δρόμους και τους πεζόδρομους της πόλης και στις 6.30 το απόγευμα η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών στην πλατεία, που περιλαμβάνει  τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, συνοδεία Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και μία ιδιαίτερη παράσταση εναέριων πανιών, συνοδεία ζωντανής μουσικής από το γυναικείο κουαρτέτο Fortissimo.

Ωστόσο υπάρχει το ερωτηματικό  του καιρού, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο είναι έντονα τα καιρικά φαινόμενα στα Γιάννενα, ενώ από σήμερα (Παρασκευή) το πρωί βρέχει ασταμάτητα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των εκδηλώσεων, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας δεν το απέκλεισε. Όπως είπε ο κ. Γκόλας η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι θα ληφθεί αναγκαστικά το Σάββατο το πρωί, αναλόγως με την τελευταία δεδομένα που θα υπάρχουν για τις καιρικές συνθήκες.

«Αν η βροχή δεν επιτρέψει την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και απατηθεί η μετάθεση τους σε νέα ημερομηνία, τότε θα ενημερωθούν οι συμπολίτες μας με ανακοινώσεις του Δήμου το Σάββατο το πρωί. Αυτή τη στιγμή καταβάλλουμε προσπάθειες για να τοποθετηθούν τα στοιχεία στολισμού της πλατείας σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με συνεχή βροχή», όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments