Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2015» -Το Καλπάκι το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων

«ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2015» -Το Καλπάκι το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων

IMG_20151027_164235011IMG_20151027_174247535-2IMG_20151027_174305016IMG_20151027_181209722

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2015» που ήταν αφιερωμένες στο έπος του 1940.

Το Καλπάκι έγινε για μία ακόμη χρονιά το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου στην οποία πήραν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.

Νωρίτερα, στο μνημείο του Μαχητή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή και αναφέρθηκε στον ηρωισμό των Ελλήνων απέναντι σε έναν εχθρό και στρατό υπερδιπλάσιο σε αριθμό και οπλισμό. «Ήταν αυτή η αθάνατη ελληνική αρετή του ηρωισμού που κράτησε τους στρατιώτες όρθιους κάνοντας τους πολεμιστές μας να αγγίξουν το θρύλο. Τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά σε όλους. Έχουν καταγραφεί και έχουν αναλυθεί. Αυτό όμως που δεν μπορεί να «συλλάβει» κανείς, είναι το μέγεθος της αφοσίωσης και της αγάπης των Ελλήνων για την πατρίδα και την ελευθερία. Η αυτοθυσία των μαχητών έρχεται να σφραγίσει αυτόν τον πόλεμο κάνοντας τον εχθρό να παραδεχτεί το μέγεθος της ελληνικής ψυχής. Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να θυμηθούμε το έπος του ’40 και το μεγαλείο των Ελλήνων. Να τιμήσουμε αυτό το σύμβολο εθνικής μνήμης. Κι αυτό όχι γιατί το έχουν ανάγκη οι ψυχές των ηρώων, αυτές είναι αθάνατες! Οφείλουμε να το θυμηθούμε για να πιαστούμε από αυτά τα ιδανικά και τις ιδέες που μας χάρισαν όσοι θυσιάστηκαν. Ο δήμος Πωγωνίου έχει αναλάβει αυτή τη βαριά κληρονομιά και την ιερή παρακαταθήκη. Και θα συνεχίσει να τιμά τη μνήμη όσων σημάδεψαν τον Αγώνα για ελευθερία» σημείωσε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας την ανάγκη ο επίσημος εορτασμός να γίνεται στο Καλπάκι.

Στον ηρωισμό του στρατού αλλά και του άμαχου πληθυσμού αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Σ. Διευθυντής – Επ. Καθηγητής Ιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, που ανέλυσε το εθνικό νόημα της μάχης Καλπακίου του 1940.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Τ.Κ. Δελβινακίου όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης Οδυσσέας ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός κ. Σωκράτης Οικονόμου.

Τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2015» ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, όπου τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Παρακαλάμου κ. Κων/νος Πατσιούρας ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης και η κ. Τζιάλλα Μάντζιου Ελευθερία, κόρη του αξιωματικού Ευρυσθένη Τζιάλλα, που είχε την ευθύνη του παρατηρητήριου.

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments