Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / ΚΚΕ-Οι πρόσφυγες στον Κατσικά διεκδικούν το αυτονόητο,να απεγκλωβιστούν από την χώρα μας και να έχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής

ΚΚΕ-Οι πρόσφυγες στον Κατσικά διεκδικούν το αυτονόητο,να απεγκλωβιστούν από την χώρα μας και να έχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής

ioannina3.4.2Από:Γιώργος Γκόντζος–Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του Κ.Κ.Ε. “εκφράζει τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των προσφύγων και μεταναστών που διαμαρτύρονται και βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κινητοποιήσεις στον Κατσικά και σε άλλες περιοχές του νομού.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης:  “Οι πρόσφυγες διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να απεγκλωβιστούν από την χώρα μας και να έχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, για όσο διάστημα ζουν εδώ.

Κυβέρνηση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και τοπικές αρχές ουσιαστικά ανακοίνωσαν για άλλη μια φορά ότι ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών θα συνεχιστεί επ’ αόριστο και ότι θα βρεθούν και πάλι στις σκηνές μπροστά στο χειμώνα, παρά τις υποσχέσεις για μετεγκατάσταση. Η απελπισία αυτών των ανθρώπων και το αδιέξοδο μεγαλώνει με ευθύνη των παραπάνω.

Το βασικό σήμερα είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας. Είναι φανερό ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η καταγραφή των αναγκών, αλλά και των αιτημάτων των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν για άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ποιοι εντάσσονται στις προβλέψεις για οικογενειακή επανένωση, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας κ.ά). Άμεσηπροτεραιότητα  αποτελεί το κλείσιμο του καταυλισμού του Κατσικά όπως είχε ζητήσει το ΚΚΕ από την αρχή της δημιουργίας του και με ερώτηση στη Βουλή το καλοκαίρι.Άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μεταφορά των προσφύγων και των οικογενειών τους σε αξιοπρεπείς, στεγασμένους χώρους.

Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εκπαίδευση των παιδιών, είναι υποκριτικές όσο τα παιδιά παραμένουν στις άθλιες συνθήκες των σκηνών.Το  ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κάθε άλλης δραστηριότητας που αφορά τους πρόσφυγες (υπηρεσίες υγείας, συνθήκες διαβίωσης κλπ) πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται – πολλές φορές – με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Καλούμε τους εργάτες, τους άνεργους, τις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών για να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα. Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που συνεχίζονται και δημιουργούν ορδές προσφύγων σε διάφορα σημεία της γης, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Να δυναμώσει το αίτημα μην εμπλακεί η χώρα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Να μη χρησιμοποιηθούν, αλλά να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας , να αποδεσμευτεί η χώρα από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αίτημα που συνδέεται με την πάλη για μία άλλη εξουσία και κοινωνία όπου ο λαός είναι αφέντης στον τόπο του και η φτώχεια, ο πόλεμος, η κρίση μπορούν να γίνουν παρελθόν.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments