Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κορυφαία στιγμή της «διπλωματίας των πόλεων» για τα Γιάννενα η διασύνδεση με το Ντουμπρόβνικ

Κορυφαία στιγμή της «διπλωματίας των πόλεων» για τα Γιάννενα η διασύνδεση με το Ντουμπρόβνικ

Διαύλους επικοινωνίας και πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων αλλά και των δύο κρατών γενικότερα άνοιξε η επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, το διάστημα από 31/01 ως 4/02 του 2019.

Ο κ. Μπέγκας συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Νίκο Γκόλα, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Κωνσταντίνο Μπαμπασίκα και τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου, Στέφανο Ζέρβα, επισκέφτηκαν το Ντουμπρόβνικ στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής εξωστρέφειας και της «Διπλωματίας των πόλεων» που αναπτύσσει ο Δήμος Ιωαννιτών με πόλεις του εξωτερικού.

Όπως εξήγησε με δηλώσεις του ο κ. Μπέγκας, στόχος της αποστολής ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών και η εκκίνηση διαδικασιών αδελφοποίησης με τον Δήμο του Ντουμπρόβνικ, βάζοντας έτσι τις βάσεις για να γίνει πράξη η πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κατά την διάρκεια του 2ου Φόρουμ για τη Στρατηγική Ιονίου- Αδριατικής, που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα τον Μάιο του 2017, για την αδελφοποίηση μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.

«Οι ενέργειες που κάνουμε για τη δημιουργία μιας στενότερης σχέσης με το Ντουμπρόβνικ αποτελούν για εμάς, την κορύφωση των δράσεων μας οι οποίες βασίζονται στην φιλοσοφία της ‘’διπλωματίας των πόλεων’’. Αυτό γιατί η διασύνδεση της περιοχής μας με την Κροατία, τόσο οδικά όσο και θαλάσσια, θα έχει τεράστιο αναπτυξιακό όφελος για τον τόπο μας. Έτσι με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε επίπεδο Δήμων ενισχύουμε την προσπάθεια που γίνεται και σε εθνικό επίπεδο, φέρνοντας τις κοινωνίες των περιοχών αυτών πιο κοντά», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Ανδρέα Νταή, προκειμένου να συναντηθούν για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στην Κροατία, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, καθώς όλες οι ενέργειες εξωστρέφειας του Δήμου γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Οι συναντήσεις

Στις προγραμματισμένες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Ντουμπρόβνικ, αναφέρθηκε ο κ. Γκόλας, τονίζοντας τα εξής:

«Γιάννενα και Ντουμπρόβνικ είναι δύο πόλεις με πολλά κοινά στοιχεία όπως το νερό, η ύπαρξη κάστρου με παλιό οικισμό και η συνύπαρξη τριών θρησκειών, που μας οδήγησαν να εξετάσουμε τη διασύνδεσή τους σε πολιτισμικό και τουριστικό επίπεδο. Ξεκινήσαμε με τις μαθητικές εκδρομές όπου υπάρχει ήδη συμφωνία. Θα συνεχίσουμε με την αδελφοποίηση και θα προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα στοχεύοντας σε μια ακόμα μεγαλύτερη δικτύωση», επισήμανε ο κ. Γκόλας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, Γ. Τάσιο, για την ιδέα που είχε να φιλοξενηθεί στα Γιάννενα το 2ο Φόρουμ για τη Στρατηγική Ιονίου- Αδριατικής, που αποτέλεσε την αφορμή για τη διασύνδεση Ιωαννίνων – Ντουμπρόβνικ.

Σε ότι αφορά τα πεδία στα οποία συμφωνήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα συνεργασίας, αυτά είναι τα εξής:

–    Ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης κοινωνικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων των δύο Δήμων

–    Από κοινού πίεση για γρήγορη ανάπτυξη – ολοκλήρωση των υποδομών που συμπεριλαμβάνονται στον οδικό άξονα Τεργέστη – Ιωάννινα

–    Συνεργασία στους τομείς της επιχειρηματικότητας με επίκεντρο την τουριστική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής της κάθε περιοχής

–    Κοινά αιτήματα για σύνδεση των δύο περιοχών μέσω ακτοπλοΐας σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Οργανισμούς Λιμένος (Ηγουμενίτσας-Dubrovnik)

–    Συνεργασία – συμμετοχή σε προγράμματα προβολής, ανταλλαγών εκδηλώσεων και εκθέσεων σε θέματα εκπαίδευσης (σχολικές-εκπαιδευτικές εκδρομές, πολιτισμού (θεάτρου, μουσικής, τεχνών, παραδοσιακών χορών) προηγμένης καινοτομίας, ανταλλαγής ιδεών κ.α.

–    Ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των Ακαδημαϊκών κοινοτήτων της κάθε περιοχής και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας

–    Από κοινού συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά, Διασυνοριακά προγράμματα της Μακροπεριφέρειας, καθώς και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας την τελευταία ημέρα των διεργασιών απεύθυνε πρόσκληση στο Δήμαρχο του Dubrovnik κ. Μάτο Φράνκοβιτς και τους συνεργάτες του, να επισκεφτούν τα Ιωάννινα στο άμεσο μέλλον με στόχο να συνεχιστούν οι επαφές για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων. Την πρόσκληση αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ και δήλωσε πως θα εξετάσει άμεσα τις εναλλακτικές ημερομηνίες επίσκεψης.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments