Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Κυριακές στο πανί – Ευρωπαίοι Δημιουργοί – Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο: Τα 13 τριαντάφυλλα

Κυριακές στο πανί – Ευρωπαίοι Δημιουργοί – Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο: Τα 13 τριαντάφυλλα

SINEMA

 Από :Γιώργος Γκόντζος

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τίτλο: Ευρωπαίοι Δημιουργοί, που διοργανώνουν Οι Κυριακές στο πανί, με την ταινία Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο, Τα 13 τριαντάφυλλα (Ισπανία, 2007, διάρκεια:100’).

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ντίκιν, Σάρα Ντι, Ρόμπερτ Χιλ.

Επίκεντρο της ταινίας του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο αποτελούν, όπως και στην ταινία Libertarias, οι γυναίκες στον εμφύλιο. Μετά τη νίκη των φρανκικών στρατευμάτων, το 1939, ο Φράνκο υπόσχεται ότι θα τιμωρηθούν μόνο όσοι από τους αντιπάλους έχουν «ματωμένα χέρια». Δεκατρείς γυναίκες που δεν είχαν ωστόσο διαπράξει κανένα έγκλημα, συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας και καταδικάζονται σε θάνατο. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η ιστορία, τα γράμματα και τα έγγραφα που παρουσιάζονται στην ταινία είναι αυθεντικά, ωστόσο τα γεγονότα έχουν ωραιοποιηθεί, για ευνόητους λόγους, όπως για παράδειγμα στην φυλακή de Ventas. Για την πειστικότητα και την αληθοφάνεια της ταινίας ο σκηνοθέτης έπρεπε να βρει τρόπο να ζωντανέψει μια Μαδρίτη που δεν υπάρχει πια. Έτσι, στο επίπεδο της σκηνογραφίας συνδύασε σύγχρονα σημεία της πόλης με ψηφιακές εικόνες. Τα εσωτερικά που βλέπουμε έχουν δημιουργηθεί από το μηδέν ή έχουν γίνει μέσα σε κατάλληλα κτίρια, πάντα με βάση φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Υποψήφια για 14 βραβεία Γκόγια, η ταινία τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία: μουσικής, δεύτερου αντρικού ρόλου, φωτογραφίας και κουστουμιών.

Τα 13 Τριαντάφυλλα είναι μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς: Το 2003 ο Χεσούς Φερέρο έγραψε το βιβλίο «Τα Δεκατρία Τριαντάφυλλα», κι ένα χρόνο μετά, η Βερόνικα Βιχίλ και ο Χοσέ Μαρία Αλμέλα σκηνοθέτησαν ένα ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα με τίτλο «Να μην Σβηστεί το Όνομά μου από την Ιστορία», που ουσιαστικά είναι οι τελευταίες λέξεις μίας από τις καταδικασμένες γυναίκες. Την ίδια χρονική περίοδο ο δημοσιογράφος Κάρλος Φονσέκα έγραψε το βιβλίο «Δεκατρία Κόκκινα Τριαντάφυλλα» και ο Χουλιάν Φερνάντεθ ντελ Πόθο το ποίημα «Αφιέρωμα σε Δεκατρία Τριαντάφυλλα». Επίσης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άνχελες Λόπεθ δημοσίευσε το 2006 το βιβλίο «Μαρτίνα, το Τριαντάφυλλο Αριθμού Δεκατρία», ενώ το έργο της ομάδας χορού «Αριερίτος» με τίτλο «13 Τριαντάφυλλα» βραβεύτηκε το 2007 με τα Βραβεία Μαξ των Θεατρικών Τεχνών για την καλύτερη χορογραφία και την καλύτερη παράσταση χορού.

Και μια φράση που γράφει σε γράμμα στο γιο της μία από τις ηρωίδες της ταινίας: «Θα πεθάνω με το κεφάλι ψηλά, μόνο και μόνο γιατί ήμουν καλή. …Σου ζητώ μόνο να είσαι καλός. Να τους αγαπάς όλους, να μην κρατήσεις ποτέ κακία σ’ αυτούς που σκότωσαν τους γονείς σου. Ποτέ. Οι καλοί άνθρωποι δεν κρατούν κακία».

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments