Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Κ.Καψάλης(δήμαρχος Πωγωνίου)– “Λόγια του αέρα” οι αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων για την εξόρυξη υδρογοναθράκων.Κριτική στην μείζονα αντιπολίτευση σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Κ.Καψάλης(δήμαρχος Πωγωνίου)– “Λόγια του αέρα” οι αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων για την εξόρυξη υδρογοναθράκων.Κριτική στην μείζονα αντιπολίτευση σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

10Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Λόγια του αέρα» ,χαρακτήρισε τις αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων για την εξόρυξη υδρογοναθράκων στην περιοχή, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σε συνέντευξη  στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Τόνισε πως  οι απόψεις  που κατατίθενται από  ομάδες πολιτών δεν είναι τεκμηριωμένες,είναι προσωπικές απόψεις ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο».Επικαλέστηκε επίσης τις εκτιμήσεις του καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ ,Γρηγόρη Τσόκα και ανέφερε ότι στην χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  επικυρώθηκε πρόσφατη απόφαση με την οποία επιτρέπεται στην Εταιρεία  η παραχώρηση εδαφών που ανήκουν στο δήμο για να προχωρήσει στις αρχικές έρευνες.

Ακούστε την συνέντευξη και διαβάστε την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής του δήμου Πωγωνίου στην οποία περιέχεται και κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.https://www.youtube.com/watch?v=sxZa-AYL2AE

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

“Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Ντότης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της παράταξής του για τις έρευνες πετρελαίου στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου.

Ο κ. Δ.Ντότης επανέφερε το θέμα που είχε ψηφιστεί από το σώμα και από την παράταξή του στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 και σε μία κίνηση τακτικής, εκμεταλλευόμενος τις φωνές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από οργανώσεις, διαχώρισε τη θέση του από τα άλλα μέλη της παράταξης ζητώντας αρχικά ακύρωση της απόφασης περί αδειοδότησης της εταιρείας Energean Oil & Gas για την εκτέλεση γεωφυσικών και σεισμικών ερευνών στις δημοτικές δασικές εκτάσεις. Πρόταση που ωστόσο δεν κατέθεσε στο σώμα αναγνωρίζοντας, έστω και στο τέλος της συνεδρίασης, ότι δεν υφίστατο θέμα προς συζήτηση.

Ο κ. Δ.Ντότης στην εισήγησή του έκανε λόγο για μία απόφαση που ελήφθη χωρίς την ενημέρωση των φορέων την ίδια στιγμή που όφειλε να δώσει εξηγήσεις για την απουσία του από την ενημερωτική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Δήμου στο Καλπάκι, στην οποία στελέχη του Υπουργείου και της εταιρείες κατέθεσαν το σχεδιασμό τους και απάντησαν σε ερωτήσεις τόσο των φορέων όσο και των κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός άνθρωποι της Αυτοδοίκησης να δηλώνουν άγνοια για τόσο σοβαρά ζητήματα και να εκμεταλλεύονται τις αντιδράσεις οργανώσεων προς πολιτικό τους όφελος. Επεσήμανε ότι ενημερωτικές συναντήσεις θα γίνουν επίσης στους Δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου και Ιωαννιτών και κάλεσε όλους τους κατοίκους και τις οργανώσεις να παρευρεθούν προκειμένου να λάβουν απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστήμονες.

«Βρεθήκαμε σήμερα εδώ επειδή ο κ.Δ. Ντότης υποτιμά τη νοημοσύνη των στελεχών της παράταξής του. Πρόκειται όμως για εσωτερικό τους θέμα που θα έπρεπε να λύσουν σε προσωπικό επίπεδο. Το θέμα των ερευνών έχει ανοίξει 2014 και καταλήξαμε το Σεπτέμβριο σε μία απόφαση που αφορά το 5% της έκτασης ερευνών της εταιρείας. Διότι αυτό είναι το ποσοστό των δημοτικών δασικών εκτάσεων καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις στις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει λόγο. Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τις έρευνες σε πολλές περιοχές της χώρας, για τον οποίο έχουν αποφανθεί υπουργεία, πανεπιστήμια και επιστήμονες. Έχουμε χρέος ως Δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής, όταν συνοδεύεται από σεβασμό προς τους δημότες και το περιβάλλον. Δε διεκδικούμε το αλάθητο κι εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη ότι οι έρευνες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή, εμείς πρώτοι θα επανεξετάσουμε το ζήτημα. Αγαπάμε αυτόν τον τόπο, ζούμε εδώ, δραστηριοποιούμαστε εδώ, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Δεν θα ακολουθήσουμε όμως τακτική μηδενισμού απαξιώνοντας κάθε δυνατότητα εξέλιξης, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Κ. Καψάλης.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο μέλη οργανώσεων και φορέων καθώς και κάτοικοι της περιοχής που έθεσαν ερωτήματα που άπτονται επιστημονικών απαντήσεων. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Παντελής Κολόκας.”

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments