Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μία διαδραστική, μουσειακή εμπειρία σε αστικούς χώρους της Ηπείρου και της Απουλίας

Μία διαδραστική, μουσειακή εμπειρία σε αστικούς χώρους της Ηπείρου και της Απουλίας

Το Project Meeting του προγράμματος PALIMPSEST – “Post ALphabetical Interactive Museum using Participatory, Space-Embedded, Story-Telling”, που συγχρηματοδοτείται με 900.000,00 € από το Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy Programme 2014-2020, θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα, στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου  (στην Αίθουσα Συνεδριάσεων και Τηλεδιασκέψεων της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Στη συνάντηση αυτή θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, οι επικείμενες δραστηριότητες και οι κοινές προκλήσεις του προγράμματος. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ο επικεφαλής εταίρος για το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο του Bari και την Επαρχία του Lecce.

Το PALIMPSEST, που χρηματοδοτείται στον Άξονα Προτεραιότητας 2– Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Περιβάλλοντος εστιάζει στο πως στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στην πόλη με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας. Το PALIMPSEST απαντά στην κοινή πρόκληση του πώς μπορεί να προωθηθεί ο τουρισμός στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, εμψυχώνοντας τον δημόσιο αστικό χώρο και αναζωογονώντας την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, προσεγγίσεις «από τα κάτω προς τα πάνω» και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.

Το PALIMPSEST θα δημιουργήσει ένα χωρικά προσδιορισμένο αρχείο αφηγηματικών στοιχείων, το οποίο θα καταλήξει σε μια διαδραστική, άυλη, υπαίθρια μουσειακή εμπειρία στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Το project θα χρησιμοποιήσει έναν ΧΑΡΤΗ σε μορφή ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, το οποίο θα προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία των αφηγηματικών στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά θα έχουν συλλεχθεί με διαδικασίες που θα απευθύνονται σε όλες τις γενιές, αφού μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τους μύθους και τις ιστορίες που σχετίζονται με την πόλη. Στη συνέχεια, όλο το συγκεντρωμένο υλικό θα χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργηθούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη, οι οποίες θα ενεργοποιούνται από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια ονειρική ατμόσφαιρα.

Το PALIMPSEST έχει στόχο να μετουσιώσει την συμβατική εμπειρία του αστικού δημόσιου χώρου σε μια εμπειρία μουσειακή, αφηγηματική, διαδραστική και θεματική – ώστε να αναζωογονήσει την συνθήκη της πόλης και να προσελκύσει υψηλής ποιότητας τουρισμό.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Υπεύθυνος Επικοινωνίας LB

Πολυξένη Μάντζου, +30 6944843085, [email protected]

Περιφέρεια Απουλίας – Joint Secretariat Communication Officer

Carmela Sfregola +39 3493916007 [email protected]; [email protected]

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments