Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Με οραματικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία ο Δήμος Ιωαννιτών  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με οραματικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία ο Δήμος Ιωαννιτών  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                                                                           

 

Με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη «θα βαδίσει» ο Δήμος Ιωαννιτών τα επόμενα χρόνια. Η Δημοτική Αρχή παρουσίασε το Σάββατο το πρωί στην Επιτροπή Διαβούλευσης το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Ιωαννιτών και ακολούθησε μια εξαιρετικά γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με όλους τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής, που κατέθεσαν τις απόψεις τους επί της αρχής, ενώ το επόμενο διάστημα δεσμεύτηκαν να καταθέσουν και συγκεκριμένες προτάσεις έργων και δράσεων.

Η πολύωρη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης πραγματοποιήθηκε στο Νησί, θέλοντας η Δημοτική Αρχή να αναδείξει τις δυνατότητες του Συνεδριακού Κέντρου της Μητρόπολης να φιλοξενήσει συνέδρια στο Νησί.

Τόσο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκας, που παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο, όσο και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, που παρουσίασε και ανέλυσε το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών (ΣΣΒΑΑ), τόνισαν ότι αποτελεί τον «οδικό χάρτη» με τον οποίο θα πορευθούν τα Γιάννενα τα επόμενα χρόνια.

«Ζούμε σε μια εποχή που έχεις τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από το παρελθόν. Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν και μια άλλη πολιτική αντίληψη από όλους. Μια νέα πολιτική κουλτούρα από την Αυτοδιοίκηση. Η εποχή που οι πόροι ήταν άφθονοι και είχαμε την πολυτέλεια να τους σπαταλάμε, ακόμα και για έργα βιτρίνας, τελείωσαν. Διανύουμε μια περίοδο όπου οι πόροι είναι δυσεύρετοι και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους σπαταλάμε χωρίς σχεδιασμό και ευφυΐα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Υποστήριξε πως «οφείλουμε να σχεδιάσουμε οραματικά. Με στρατηγική. Με τη λογική ότι κάθε παρέμβαση μας θα «γεννά». Θα εξυπηρετεί μια αναπτυξιακή λογική που θα έχει αποτέλεσμα, θα δημιουργεί «πλούτο» για τον τόπο, για να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων», και σημείωσε πως αυτό ακριβώς επιχειρεί η Δημοτική Αρχή με το ΣΣΒΑΑ.

Με όραμα – όπως αποτυπώνεται και στην πρόταση του Ρυθμιστικού Σχεδίου-  τα Γιάννενα, μια πόλη ανοιχτή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, μια λειτουργική αστική περιοχή, κέντρο διοίκησης και κόμβος ανάπτυξης και καινοτομίας.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους φορείς, γιατί καταθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν αφορά μόνο το Δήμο Ιωαννιτών, άλλα «αφορά την πόλη, δηλαδή όλους μας».

 

Οραματικό σχέδιο που απαντάει στις «αυριανές» προκλήσεις

Αυτή ακριβώς τη συνεργασία με όλους τους φορείς στους οποίους απευθύνθηκε, υπερτόνισε και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, κατά την παρουσίαση και ανάλυση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών.

Όπως είπε ο κ. Μανταλόβας, κάθε έργο και δράση στα επόμενα χρόνια, είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας, είτε του Πανεπιστημίου, των Επιμελητηρίων κ.λ.π. θα πρέπει να υπόκειται σε αυτόν τον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, για να αποφύγουμε λογικές σημειακών, άναρχων, μη στοχευμένων παρεμβάσεων που είχαμε πολλές φορές στο παρελθόν. «Δε θέλουμε να είναι ένα σχέδιο μιας Δημοτικής Αρχής, αλλά ένα σχέδιο της πόλης για τα επόμενα δέκα χρόνια. Θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα Σύμφωνα Εταιρικής Σχέσης με όλους τους φορείς».

Η Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης,  αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο το οποίο μπορεί να εξελίσσεται, να συμπληρώνεται και να εξειδικεύεται, με έργα που θα διαμορφώνονται  μέσα από μια δυναμική διαδικασία σχεδιασμού και διαβούλευσης. Είναι το «εργαλείο» το οποίο θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις πηγές χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ και κάθε άλλη χρηματοδοτική δυνατότητα, καθώς το νέο ΕΣΠΑ  δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης.

Ο κ. Μανταλόβας εξήγησε πως με βάση τους κανόνες που τίθενται στη νέα προγραμματική περίοδο, ο αστικός χώρος του Δήμο Ιωαννιτών  είναι η μοναδική περιοχή στην Ήπειρο που πληροί τις προϋποθέσεις για την κάλυψη της με τη στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Γεωγραφικά, ως ευρύτερη περιοχή παρέμβασης της ΒΑΑ, ορίζεται ο Δήμος Ιωαννιτών. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων τοποθετείται η  «Συμπαγής Πόλη», όπως οριοθετείται δυσμάς από την περιμετρική αρτηρία (δακτύλιος) που συνδέει την είσοδο της πόλης βόρεια της διέλευσης της Εγνατίας Οδού µε το Αεροδρόμιο και το όριο του οικισμού Αγ. Ιωάννου και την προτεινόμενη «προτιμητέα» επέκτασή του. Ανατολικά οριοθετείται από την Εθνική Οδό Γιάννενα – Κόνιτσα και τον παραλίμνιο χώρο της Λίμνης Παμβώτιδας έως τη Γεωργική Σχολή και την ενότητα του Κατσικά. Η ακτίνα επιρροής των παρεμβάσεων, όπως προτείνονται στο Σχέδιο ΒΑΑ, θα καλύψει και θα προσδώσει νέα δυναμική και στα αστικά προάστια.

«Η διατήρηση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας των Ιωαννίνων ως παραλίμνιας πόλης μέσα σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, ιστορικής πόλης και πόλης πολιτιστικής αναφοράς αλλά και η αξιοποίηση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών υποδομών, είναι οι πυλώνες που σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο θα στηριχτεί η ανάπτυξή της», είπε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, αναφερόμενος στην «κεντρική ιδέα» πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η κατάρτιση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Παρουσιάζοντας τη Στρατηγική της ΒΑΑ, ο κ. Μανταλόβας είπε ότι οι βασικές προτεραιότητες είναι:

  • Ο ολοκληρωμένος, μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με την αρχή της «συμπαγούς πόλης».
  • Η δημιουργία και εξασφάλιση υψηλής ποιότητας δημόσιων κοινόχρηστων χώρων.
  • Η προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
  • Η υιοθέτηση των αρχών της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
  • Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων υποδομών
  • Η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αστικής αναζωογόνησης των υποβαθμισμένων περιοχών

Σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης, η ΒΑΑ αναπτύσσεται με πολυεπίπεδη δυναμική, μέσω τεσσάρων Στρατηγικών Στόχων, οι οποίοι – σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα – είναι: η λειτουργικότητα της πόλης, η ελκυστικότητα, η κοινωνική συνοχή και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Τα έργα, όπως θα διαμορφωθούν από τη δυναμική διαδικασία σχεδιασμού και διαβούλευσης της ΒΑΑ, θα αντιστοιχίζονται στους παρακάτω Άξονες Παρέμβασης, οι οποίοι συνδέονται με τους Θεματικούς Στόχους των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ:

  • Βελτίωση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας του μητροπολιτικού κέντρου των Ιωαννίνων
  • Προσαρμογή στις αρχές της Ευφυούς Πόλης
  • Βελτίωση της προσβασιμότητας και αναδιάταξη της αστικής κινητικότητας
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και βελτίωση των αστικών εξυπηρετήσεων ποιότητας ζωής
  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξη και καταπολέμηση της φτώχειας
  • Οργάνωση των αστικών εξυπηρετήσεων ποιότητας ζωής.

Κλείνοντας την παρουσίαση του ο κ. Μανταλόβας κάλεσε όλους τους φορείς να συμμετάσχουν με προτάσεις και ιδέες που θα αφορούν το όραμα του αύριο για τα Γιάννενα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το όραμα είναι η σημερινή απάντηση στις ερωτήσεις του αύριο».

 

Θετική «υποδοχή»- ουσιαστική συζήτηση

 

Η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών, έτυχε πολύ θετικής «υποδοχής» από τους φορείς που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, ενώ ακολούθησε ένας πολύωρος εποικοδομητικός διάλογος.

«Είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο που εύχομαι να πετύχει. Θεωρήστε τη δική μου βοήθεια δεδομένη», ανάφερε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος, που συμμετείχε στη διαβούλευση.

«Αυτό θέλουμε, σχέδιο και χαιρόμαστε που υπάρχει. Θα είμαστε αρωγοί στην υλοποίηση του», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας.

«Η περιοχή μας έχει μια δυναμική που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος, Βαγγέλης Καραμπίνας, ως εκπρόσωπος της παράταξης «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν πολίτες μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης και εκπρόσωποι φορέων. Συγκεκριμένα εκπρόσωποι από: Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Οικονομικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο,  Εμπορικό Σύλλογο, Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, δικηγορικό Σύλλογο, Οδοντιατρικό Σύλλογο, ΑΔΕΔΥ, ΠΕΔΜΕΔΕ, Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

 

Με αισιοδοξία για το μέλλον παρά τις δυσκολίες

Με ένα μήνυμα αισιοδοξίας έκλεισε τη διαδικασία της διαβούλευσης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Με σύνεση, σχέδιο, συνεργασίες και κυρίως με αισιοδοξία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να μας βγάζει από τα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν στη χώρα μας. Και οφείλουμε- όσοι ασκούμε την οποιαδήποτε εξουσία – όσοι έχουμε δημόσιο ρόλο και λόγο- να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη, να  εμφυσήσουμε αισιοδοξία, σε μια κοινωνία που είναι εξουθενωμένη», είπε ο Δήμαρχο

Δείτε Επίσης

Δ.Παπαγεωργίου-Δεν πρόκειται να παρέμβω στις διαδικασίες καμιάς παράταξης.

  Από:Γιώργος  Γκόντζος([email protected])—- Συνέντευξη στην οποία κατέθεσε  τις απόψεις  του για επίκαιρα ζητήματα του δήμου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments