Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Με σοβαρές αδυναμίες το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας,σημειώνει ο δήμος Δωδώνης

Με σοβαρές αδυναμίες το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας,σημειώνει ο δήμος Δωδώνης

EPISITISTIKHΑπό:Γιώργος Γκόντζος-

Με μεγάλη καθυστέρηση αλλά και με σοβαρές αδυναμίες ξεκίνησε σήμερα η υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους.

Τα προβλήματα στη διεκπεραίωση του προγράμματος, είναι ιδιαίτερα σοβαρά, για δήμους ορεινούς και δυσπρόσιτους, όπως είναι ο Δήμος Δωδώνης, αλλά και για τους ίδιους τους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει παραδοθεί η υλικοτεχνική υποδομή, όπως είναι τα τάμπλετ, ώστε να υπογράφουν ηλεκτρονικά οι δικαούχοι, ενώ ο Δήμος καλείται να εξασφαλίσει εγκαταστάσεις, όπως ψυγεία, κάτι που ουδέποτε είχε ζητηθεί μέχρι σήμερα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος έγινε με την διανομή ενός και μόνο προιόντος, (ένα κοτόπουλο ανά δικαιούχο).

Αυτό και μόνο, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, καθώς υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι κλήθηκαν να διανύσουν μεγάλη χιλιομετρική απόσταση για την παραλαβή του.

Ο Δήμος Δωδώνης, εκτιμά ότι είναι επιβεβλημένο, στην εξέλιξη του προγράμματος, να επέλθουν σοβαρές αλλαγές. Η σημαντικότερη που θα πρέπει να δρομολογηθεί είναι η διανομή ενός πακέτου προιόντων από όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε ούτε ο Δήμος να είναι υποχρεωμένος να διεκπεραιώνει μία επίπονη διαδικασία σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά ούτε και οι δικαιούχοι να υποβάλλονται σε έξοδα και ταλαιπωρία.

Σήμερα στο Δήμο Δωδώνης διανεμήθηκαν 184 κοτόπουλα. Με ευθύνη του Δήμου οι ποσότητες μεταφέρθηκαν από την Αγία Κυριακή, όπου έγινε η παραλαβή, στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, ενώ για τις περιπτώσεις δικαιούχων, που για λόγους υγείας ήταν αδύνατο να μετακινηθούν, ο Δήμος φρόντισε να γίνει η παράδοση στις οικείες τους.

Η Αντιδήμαρχος Μυρτώ Δημακοπούλου, υπεύθυνη για θέματα κοινωνικής πολιτικής, επεσήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος, δεν αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για τις άπορες οικογένειες.

“Σήμερα, για παράδειγμα, δόθηκε ένα κοτόπουλο σε κάθε δικαιούχο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις διανομές ίδιου προϊόντος. Δυσκολευόμαστε πραγματικά να κατανοήσουμε τη λογική της μεμονωμένης διανομής αντί της συνολικής. Οφείλω δε να τονίσω, ότι στο Δήμο Δωδώνης, υπάρχουν δικαιούχοι, εξαιρετικά απομακρυσμένων χωριών, οι οποίοι, για την μετακίνησή τους, χρειάστηκε να ξοδέψουν ίσως και περισσότερα χρήματα από ότι το κόστος του κοτόπουλου που παρέλαβαν. Αυτό μας είπαν οι ίδιοι και οφείλουμε να το μεταφέρουμε σε όλους τους αρμόδιους. Ελπίζουμε, ότι τα προβλήματα όπως καταγράφονται, θα γίνουν κατανοητά από τους αρμόδιους και θα επέλθουν οι απαραίτητες αλλαγές στην εξέλιξη του προγράμματος”, υπογράμμισε η κ. Δημακοπούλου.

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments