Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Μητροπολίτης Μεσσηνίας-Το Ελληνικό κράτος πρέπει ,μέσα από σειρά νομοθετημάτων , να γίνει εγγυητής της ορθής ,εξορθολογισμένης και ισόρροπης λειτουργίας του τεμένους

Μητροπολίτης Μεσσηνίας-Το Ελληνικό κράτος πρέπει ,μέσα από σειρά νομοθετημάτων , να γίνει εγγυητής της ορθής ,εξορθολογισμένης και ισόρροπης λειτουργίας του τεμένους

mitropolitis-messinias-k-xrusostomos-i-ekklisia-anamenei-tis-protaseis-tis-kuvernisis-383x242_cΑπό:Γιώργος Γκόντζος– Συνέντευξη  για εκκλησιαστικά, κοινωνικά θέματα ,για τον ρόλο της εκκλησίας στις σημερινές συνθήκες και για μια σειρά ζητήματα  επικαιρότητας  στα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «εμπλέκεται» η Εκκλησία της Ελλάδας παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος .στην εκπομπή  « ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

-Για την στάση της εκκλησίας απέναντι στους πρόσφυγες: Η θέση της εκκλησίας και μάλιστα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ελλάδα απέναντι στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα ,είναι, όχι   μόνο αξιολογήσιμη  με πολλά θετικά στοιχεία και πρόσημα, αλλά νομίζω ότι η εκκλησία προσπαθεί ,σε τοπικό επίπεδο και σε πανελλαδικό, να  το αντιμετωπίσει με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο επιχορηγούσα τέτοιου είδους κινήσεις που γίνονται για να επιλυθούν  τα προβλήματα των προσφύγων, κυρίως τα προβλήματα επιβίωσης ,διατροφής και συντήρησης  ,αλλά και επιπλέον έρχεται  συναρωγός  και στο ίδιο το κράτος… Και η εκκλησία το κάνει αυτό γιατί μέσα στην ίδια την αυτοσυνειδησία της  δεν μπορεί  να δεχτεί ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοιου είδους διακρίσεις χρώματος ,φυλής θρησκεύματος ,πεποιθήσεων..

-Για τα γεγονότα στην Θεσσαλονίκη: Δεν μπορεί να δικαιολογηθούν τα απαράδεκτα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της  Ελλάδας, που είναι πράξεις και ενέργειες  οι οποίες εκφράζουν την έλλειψη σεβασμού απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, απέναντι στην θρησκευτική ελευθερία και απέναντι στην ελευθερία και το δικαίωμα του  λατρεύειν  ελεύθερα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα στο όνομα οποιασδήποτε αντίληψης και ιδεολογίας να συμπεριφέρεται με αυτόν τον ανεπίτρεπτο, ανίερο ,παράνομο και αντικανονικό τρόπο, μάλιστα σε χώρους λατρείας και την στιγμή που τελείται μια λειτουργική πράξη..

-Για δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών: Λυπηρό που κυβερνητικά στελέχη έρχονται να στηρίξουν και να προτρέπουν να γίνονται τέτοιου είδους καταλήψεις. Πάρα  πολύ ανησυχητικό το φαινόμενο. Εάν οποιαδήποτε μορφή λαϊκισμού δεν είναι οριοθετημένη τότε οδηγεί σε καταστροφή της κοινωνίας. Ο λαϊκισμός  γίνεται οχλοκρατία..

-Για καταπάτηση χώρων από την Εκκλησία:Ψέμα ότι η εκκλησία έχει καταπατήσει κτίρια και χώρους..Η Ελληνική Πολιτεία δεν υλοποιεί δικαστικές αποφάσεις..

-Για τον διαχωρισμό  Εκκλησίας –Κράτους: Αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί την αναθεώρηση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας μπορεί να το θέσει ευθέως. Αλλά να ξέρετε ότι είναι μια πορεία χρονοβόρα ,χρειάζεται η δημιουργία πνεύματος εμπιστοσύνης και αλήθειας μεταξύ των δυο θεσμών…

-Για το αν φορολογείται η Εκκλησία: Το ψευδέστατον είναι ότι η εκκλησία δεν φορολογείται.Η Εκκλησία φορολογείται υπό διπλή μορφή και ως δημόσιο πρόσωπο και ως ιδιώτης..

-Για την δημιουργία τεμένους στην Αθήνα:Η Εκκλησία της Ελλάδας από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου παραχώρησε έκταση για να γίνει τέμενος και παραχώρησε έκταση για να υπάρχει χώρος ταφής των μουσουλμάνων .Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Εκκλησία δεν είναι αντίθετη ούτε στην ανέγερση ούτε στην δημιουργία και λειτουργία  ενός τεμένους. Όμως ,και αυτό πρέπει να προσεχθεί από όλους,  το Ελληνικό κράτος πρέπει ,μέσα από σειρά νομοθετημάτων , να γίνει εγγυητής της ορθής ,εξορθολογισμένης  και ισόρροπης λειτουργίας αυτού του τεμένους..

-Για τις δηλώσεις περί καταλήψεων στη Ελλάδα και καταστάσεων στην Γαλλία και το Βέλγιο:Το ένα με το άλλο δεν έχει καμία σχέση και κανέναν συσχετισμό .Τι παραλληλισμοί ανεπιτυχείς είναι αυτοί που γίνονται; Δεν εννοώ μόνο επικοινωνιακά  ,αλλά ούτε και αξιοκρατικά αυτά τα δυο στοιχεία δεν μπορούν να συνταυτιστούν και να παραλληλιστούν..

Ακούστε την συνέντευξη-

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments