Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / “Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη”, αύριο στη 13:00 με συνέντευξη και μελωδικά κεράσματα της παραδοσιακής μουσικής Ελλάδας και Κύπρου. Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων: 98,7 & www.dimotikoradiofono.gr

“Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη”, αύριο στη 13:00 με συνέντευξη και μελωδικά κεράσματα της παραδοσιακής μουσικής Ελλάδας και Κύπρου. Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων: 98,7 & www.dimotikoradiofono.gr

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Η «Μουσική Κερασιά» 

κάθε Κυριακή, 13.00 – 14.00

σας προσφέρει μελωδικά κεράσματα…

όμορφα παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδος,

διασκευές αυτών, αλλά και νέες δημιουργίες!

Ανταμώνουμε …

στο χοροστάσι της καρδιάς μας,

… σε μια εκπομπή μουσικής και λόγου

με λαογραφικό – ενθογραφικό περιεχόμενο!

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

φιλοξενούνται στη «Μουσική Κερασιά»

και μας παρουσιάζουν το έργο τους! 

Σ υ ν τ ο ν ι σ τ ε ί τ ε …

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 

98, 7 & dimotikoradiofono.gr 

Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη 

 

Στην αυριανή εκπομπή, 6 Οκτώβρη 2019, φιλοξενείται στην εκπομπή ο Σπύρος Παπαϊωάννου και η Γιώτα Νικολαΐδου. Ο Σπύρος με καταγωγή από την Ήπειρο και η Γιώτα από την Κύπρο και τη Θράκη είναι γεννημένοι στη Γερμανία, όπου κατοικούν μόνιμα.

Το πρώτο μέρος της εκπομπής είναι αφιερωμένο στην εργασία τους ως δάσκαλοι παραδοσιακών χορών. Το μεράκι και η αγάπη τους για τον παραδοσιακό χορό και τη μουσική της Ελλάδας και της Κύπρου και η διάθεση για προσφορά στους Έλληνες του εξωτερικού μέσω της μεταφοράς του πολιτισμού τους έφερε κοντά, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, στη χοροδιδασκαλία αναλαμβάνοντας χορευτικές ομάδες στο Castrop – Rauxel και στο Bochum της Γερμανίας.

Τονίζουν τα σπουδαία οφέλη του παραδοσιακού χορού, ο οποίος: “είναι μία από τις πιο σημαντικές προσβάσεις στον πολιτισμό” (Σπύρος Παπαϊωάννου). Ο παραδοσιακός χορός “ενώνει” (Γιώτα Νικολαΐδου) τους ανθρώπους, πόσο μάλλον αυτούς που ζουν μακριά από την πατρίδα, επισημαίνει ο Σπύρος Παπαϊωάννου. Παράλληλα, ο ίδιος εκδηλώνει το ενδιαφέρον για πολύπλευρη συνεργασία με διάφορους φορείς από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα, όπως η αδελφοποίηση της πόλης αυτής με την πόλη του Bochum ως δύο αναπτυσσόμενες περιοχές με πολλά κοινά στοιχεία.

Ο Σπύρος Παπαϊωάννου είναι ιστορικός και ιδρυτής της εταιρείας “ΙστΑγωγή” (www.histagoge.de).  Ως ερευνητής ιστορικών θεμάτων με εστίαση σε ελληνικά ζητήματα ανέλαβε, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας του Castrop – Rauxel, την έρευνα και τη συγγραφή ενός δίγλωσσου βιβλίου, στα ελληνικά και στα γερμανικά, με τίτλο: “Η ξένη αγορά – Η Ιστορία των Ελληνίδων και Ελλήνων του Κάστροπ – Ράουξελ“.

Το δεύτερο ημίωρο της αυριανής εκπομπής περιλαμβάνει συζήτηση γύρω από το βιβλίο αυτό. Η ξενιτιά έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα και όπως τονίζει ο συγγραφέας: “Ο Έλληνας με την ξενιτιά έχει μία διαχρονική σχέση.”. Ο Σπύρος Παπαϊωάννου ξεκίνησε με επιτόπια έρευνα, με συνεντεύξεις Ελλήνων του Castrop – Rauxel της Γερμανίας, 1ης και 2ης γενιάς, και προχώρησε σε βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα. Με άλλα λόγια η μελέτη του αφορά το χρονικό διάστημα από το 1960 έως και σήμερα με αναφορές και στους νεομετανάστες.

 

Για αυτό σ υ ν τ ο ν ι σ τ ε ί τ ε  όλοι

αύριο Κ υ ρ ι α κ ή στη 13.00

 στη «Μουσική Κερασιά»

FacebookΜουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη 

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments