Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Αθλητικά / Μοχλός ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων οι Αγώνες Δρόμου

Μοχλός ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων οι Αγώνες Δρόμου

papanikoskoino (1)spiriounis

Την τεράστια δυναμική που μπορεί να έχει ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης ανέδειξε η ημερίδα με τίτλο «Αγώνες Δρόμου και η συμβολή τους στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού» που συνδιοργάνωσαν ο ΑΟ «Ποσειδών» Ιωαννίνων, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 9ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων.

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, του Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, των αντιπεριφερειαρχών Περικλή Βασιλάκη και Γιάννη Καραμπίνα,  των αντιδημάρχων Ιωαννίνων Νίκου Γκόλα, Παντελή Κολόκα και Γιάννη Λιόντου, του προέδρου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου Κώστα Μάμαλη και του προέδρου του ΠΕΑΚΙ Σπύρου Πάϊκα, ειδικοί σε θέματα οικονομίας και αθλητισμού παρουσίασαν τη σύνδεση των αθλητικών γεγονότων με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, θέτοντας ενδιαφέροντες προβληματισμούς στους διοργανωτές και τους εμπλεκόμενους.

Στον χαιρετισμό του ο ΓΓΑ Ι. Συναδινός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ημερίδα, λέγοντας πως από αυτές τις εκδηλώσεις συγκεντρώνεται μία εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί από την πολιτεία, ενώ έκανε γνωστό πως θα δημιουργηθεί στη ΓΓΑ ένα τμήμα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον αθλητικό τουρισμό.

Την πίστη του στο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων ως μία προσπάθεια που  μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Παντελής Κολόκας, λέγοντας πως υπάρχουν πόλεις ανά τον κόσμο που χρησιμοποιώντας το brand name του Μαραθωνίου, ζουν όλη τη χρονιά. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι στο ύφασμα της ελληνικής σημαίας του αθλητικού τουρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Περικλής Βασιλάκης, ο οποίος εξέφρασε την ευχή ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων να είναι διεθνής και επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει και στη συνέντευξη τύπου, δηλαδή να βοηθήσει ο ΑΟ «Ποσειδών» Ιωαννίνων και τις άλλες περιοχές της Ηπείρου στην ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων.

Την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες για την ανάπτυξη του τουρισμού επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Βασίλης Τσουκανέλης, δεσμευόμενος πως η Τράπεζα Ηπείρου θα είναι στο πλευρό κάθε προσπάθειας που είναι επ’ ωφελεία της τοπικής οικονομίας.

Το όραμα των ανθρώπων του ΑΟ «Ποσειδών» Ιωαννίνων να γίνει ο Γύρος Λίμνης το επίκεντρο μιας σειράς εκδηλώσεων, μετέφερε η πρόεδρος του Ομίλου Αγνή Δρίμτζια και συμπλήρωσε πως από την πρώτη στιγμή είχαν διαβλέψει πώς μπορεί να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη.

Συνέργειες και διεθνοποίηση

Τα βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης αθλητικής διοργάνωσης ανέλυσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Οικονομολόγων και Στελεχών (ΠΣΑΟΣ) και Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ευάγγελος Κρητικός, στην ομιλία του με θέμα «Αθλητικά δρώμενα και τοπική ανάπτυξη». Όπως είπε, στην περίπτωση του Γύρου Λίμνης υπάρχει η σωστή ιδέα, ωστόσο χρειάζεται η σωστή υποστήριξη και συνέργειες, ώστε ο αγώνας να διεθνοποιηθεί μεγιστοποιώντας τα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Προέτρεψε τους φορείς να προχωρήσουν σε μία προσπάθεια για κοινή στόχευση στα αθλητικά γεγονότα και συνέχισε λέγοντας πώς πρέπει να αναζητηθούν πόροι από διευρωπαϊκά προγράμματα για την δημιουργία υποδομών. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι ο ΠΣΑΟΣ είναι στη διάθεση να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια σε επίπεδο σχεδιασμού και αναζήτησης πόρων από προγράμματα.

Την στροφή στην προσέλκυση δρομέων από το εξωτερικό υπέδειξε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΟΣ, Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Γρηγόρης Παπανίκος στην ομιλία του με θέμα «Η Οικονομική Επίδραση των Αγώνων Δρόμου σε Μικρές Πόλεις», σημειώνοντας πως 2.000 δρομείς μετά από εννιά χρόνια είναι λίγοι. Όπως εξήγησε, οι ξένοι έχουν τη μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική επίδραση και έγκειται στην ικανότητα των διοργανωτών να προσελκύσουν «πελάτες» από το εξωτερικό.

Παράλληλα, τόνισε ότι κυρίαρχος στόχος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδυτών. «Οι επιδράσεις είναι κατ’ ουσία αναλύσεις κόστους – οφέλους που μπορούν να προκύψουν για μία περιοχή. Στην περίπτωση οργάνωσης ενός αγώνα δρόμου, τα οφέλη για μία περιοχή εξαρτώνται και από τον αριθμό των ξένων επισκεπτών από το υπόλοιπο της χώρας και από το εξωτερικό, τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούν οι ξένοι επισκέπτες και τον αριθμό των επισκεπτών που θα ερχόταν έτσι και αλλιώς αλλά προγραμματίζουν την επίσκεψή τους να συμπέσει με την εκδήλωση.

Μία αρχική εκδήλωση, όπως ένας αγώνας δρόμου, δημιουργεί

αύξηση της ζήτησης για τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί και άλλες εκδηλώσεις όπως είναι μία καλλιτεχνική εκδήλωση. Η αύξηση της ζήτησης ενισχύει και επεκτείνει την τοπική βιομηχανική και βιοτεχνική βάση και υποδομή που αλληλοτροφοδοτούνται μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.

Το τελευταίο, δηλαδή η προσέλκυση επενδύσεων ενίσχυσης της τοπικής παραγωγικής βάσης, αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε.

Η ημερίδα έκλεισε με παρεμβάσεις του Γενικού Διευθυντή του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων και αντιπροέδρου του ΑΟ «Ποσειδών» Ηλία Σπυριούνη και του Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα.

Ο κ. Σπυριούνης τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μεγαλώσει ο αγώνας, κάτι που για να γίνει πρέπει να μιλήσουν όλοι την ίδια γλώσσα.

Τέλος ο κ. Μπέγκας είπε πως το ζητούμενο δεν είναι να υπάρχουν γρήγορες αποδόσεις, αλλά να γίνουν σωστά και οργανωμένα βήματα. «Μπαίνουμε σιγά – σιγά σε μία διαφορετική λογική και σαν Δήμος μπορούμε να πάμε και πίσω από τον Ποσειδώνα. Καλά πάμε, ίσως λίγο αργά», τόνισε απαντώντας εμμέσως και στην κριτική του κ. Παπανίκου.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments