Σάββατο , 9 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά-Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 Φαμπιάν Μπιελίνσκι, “Εννέα Βασίλισσες”

Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά-Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 Φαμπιάν Μπιελίνσκι, “Εννέα Βασίλισσες”

nueve-reinas-220px-9reinasposterΑπό: Γιώργος Γκόντζος–Πρεμιέρα κάνουν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 και ώρα 9.30 μ.μ. οι κινηματογραφικές προβολές με τίτλο “Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά”, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», με την ταινία του Φαμπιάν Μπιελίνσκι, Εννέα Βασίλισσες (Nuene reinas, 2000, διάρκεια: 115′). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Ντάριν, Γκαστόν Πάουλς, Λετίσια Μπρέντιτσε.

Ο έμπειρος μικροαπατεώνας Μάρκος συναντάει σε ένα μίνι μάρκετ του Μπουένος Άιρες τον Χουάν. Αναγνωρίζοντας ότι ο Χουάν διαθέτει μεγάλο ταλέντο αλλά μικρή εμπειρία στις απάτες, του προτείνει να περάσουν την υπόλοιπη μέρα μαζί ανταλλάσοντας «επαγγελματικά» κόλπα. Όταν ξαφνικά παρουσιάζεται η ευκαιρία για την μεγάλη κομπίνα αποφασίζουν να συνεργαστούν. Έχουν μια μόλις μέρα για να πουλήσουν εννιά πλαστά γραμματόσημα, τις σπάνιες Εννέα Βασίλισσες, σε έναν εκατομμυριούχο συλλέκτη.
Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν τα πλαστά γραμματόσημα καταστρέφονται και όταν στο προσκήνιο μπαίνει η αδερφή του Μάρκος, Βαλέρια, με την οποία διατηρεί πολύ κακές σχέσεις λόγω κληρονομικών διαφορών. Η Βαλέρια διευθύνει το ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένει ο υποψήφιος αγοραστής, και δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει δυο απατεώνες να εξαπατήσουν έναν πελάτη της. Τίποτα όμως στην υπόθεση δεν είναι όπως φαίνεται και η μια ανατροπή ακολουθεί την άλλη.
Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Σάρωσε τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Αργεντινής (2001) ενώ διακρίθηκε στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας (2001) και στο Φεστιβάλ αστυνομικού κινηματογράφου του Κονιάκ (2002).
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ταινία σκιαγραφείται η κατάρρευση της οικονομίας της Αργεντινής και οι επώδυνες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της και δημιουργούνται παραλληλισμοί με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Σε μια από τις πρώτες σκηνές της ταινίας ο Μάρκος βλέποντας ότι πάνω στη συσκευασία μιας σοκολάτας, που μόλις έκλεψε, γράφει ότι κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, λέει: «Made In Greece. Αυτή η χώρα πάει κατά διαόλου» αναφερόμενος στην Αργεντινή και στις βιομηχανίες που έκλεισαν.

 

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments