Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Νεκτάριος Σιούλας, Ραγισμένα Πορτραίτα- Έκθεση ζωγραφικής-Δευτέρα 2 έως Δευτέρα 16 Νοεμβρίου

Νεκτάριος Σιούλας, Ραγισμένα Πορτραίτα- Έκθεση ζωγραφικής-Δευτέρα 2 έως Δευτέρα 16 Νοεμβρίου

images

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Νεκτάριου Σιούλα με τίτλο,Ραγισμένα Πορτραίτα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Εκθεσιακό Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» από την Δευτέρα 2 έως την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015. Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Νεκτάριος Σιούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1976. Έχει σπουδάσει συντηρητής έργων τέχνης και είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος.

Σχετικά με το έργο του Νεκτάριου Σιούλα, ο επιμελητής της έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης και Διδάκτορας του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκος Βαδαλούκας,αναφέρει:

«Όταν κάποτε η Genevieve Laporte ρώτησε τον Picasso γιατί δεν ζωγράφιζε τοπία είχε απαντήσει: «Δεν έχω δει ποτέ κανένα, ζούσα πάντοτε μέσα στον εαυτό μου». Η απάντηση του Picasso επιστρέφει στο μυαλό μου κάθε φορά που μπαίνω στο studio του Νεκτάριου -που υπήρξε και το τελευταίο σπίτι του πατέρα μου- και αντικρίζω τα πορτραίτα που ζωγραφίζει ανελλιπώς το τελευταίο χρόνο. Πολύ σύντομα διαπίστωσα την ηρεμιστική και καταπραϋντική επενέργεια που έχουν τα έργα του Νεκτάριου. Εκτός αυτού η επικοινωνία με τον Νεκτάριο είναι πάντα απολαυστική. Συνήθως είναι ένας μεσημεριανός καφές που συνοδεύεται με μια επίσκεψη από το σπίτι-studio για να δω το νέο έργο του και να του πω τη γνώμη μου. Μέσα στο χιούμορ, τις σιωπές και τον αυτοσαρκασμό του είναι εμφανής η διακριτικότητά του, η εσωστρέφεια και η ευγένεια του. Το βλέμμα του είναι πάντα ευαίσθητο, ειλικρινές και διεισδυτικό και αυτά τα χαρακτηριστικά του βλέμματος του αποτυπώνονται και στα έργα του. Είναι αφοσιωμένος στο έργο του και το τελευταίο χρόνο που δουλεύει εντατικά έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται σε πολύ καλό χειριστή του σχεδίου και του χρώματος.

Σε μια εποχή που η ισοπεδωτική εξεικονιστική αισθητική των selfies και των ρετουσαρισμένων βλεμμάτων μας κατακλύζει, ο Νεκτάριος παίρνει μικρές σκηνοθετημένες φωτογραφικές αποτυπώσεις συγγενών, φίλων, γνωστών, αγνώστων, νεκρών και ζωντανών για να αφηγηθεί το ανθρώπινο συναίσθημα με λυρισμό. Με ριζοσπαστική χρήση της μορφής και την καινοτόμα προσωπική τεχνική του, «των ψυχογραφικών θραυσμάτων», που άλλοτε θυμίζουν σπασμένους καθρέφτες άλλοτε βιτρό, άλλοτε μωσαϊκό υπάρχει μια αφήγηση των πορτραίτων και διάλογος με τον θεατή για εσωτερικά τοπία, για την γκάμα του ανθρώπινου συναισθήματος και για γεγονότα ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα. Τα πορτραίτα νοηματοδοτούν μία θέαση στην οποία ο θεατής δεν είναι παθητικός δέκτης μιας εικόνας αλλά καλείται να αναγνώσει οπτικά μηνύματα που ξεπερνούν την εξαντλητική μιμητική κατασκευή της έκφρασης ή την επιτηδευμένη φαντασμαγορία μιας στιγμιαίας αποτύπωσης και να διακρίνει προσωπικά του εσωτερικά τοπία και συναισθήματα που η αλλοτρίωση της καθημερινότητας τα κουκουλώνει και πολλές φορές τα συνθλίβει. Η καταγγελία του Νεκτάριου ξεκινά από την έγνοια να ζούμε την πραγματική ζωή του κόσμου τούτου και να μην παρασυρθούμε στο άψυχο, ψυχρό σύμπαν της εικόνας, σε μια οθόνη κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Τελικά, τα πορτραίτα πετυχαίνουν να ξαναβρίσκουμε, ο καθένας προσωπικά, εκφάνσεις του δικού μας ψυχισμού, με τρόπο απολαυστικά ήρεμο και ανακουφιστικό σαν να πρόκειται για μικρές δόσεις ψυχανάλυσης στο χρόνο που παρατηρούμε το κάθε έργο».

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments