Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ξεκίνησε και στην Άρτα η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.)
SONY DSC

Ξεκίνησε και στην Άρτα η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.)

SONY DSC

SONY DSC

 

 

Οι Κ.Α.Μ. είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας)

Ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές και οικισμούς, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου διαθέτει από την προηγούμενη εβδομάδα, Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.) και στην Άρτα, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες απομακρυσμένων οικισμών και περιοχών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας.

Σημειώνεται ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, προσφέροντας υπηρεσίες στους πολίτες του νομού Ιωαννίνων από τα τέλη Απριλίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.

Σήμερα (01-09-2015) το πρωί στην Άρτα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Γεώργιος Καραΐτσης, ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να γνωστοποιήσουμε στο κοινό   τη λειτουργία των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Αστυνομία έχει συντάξει το στρατηγικό σχέδιο «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», το οποίο αφορά την αστυνόμευση και την επιτήρηση τοπικών οικισμών και κοινοτήτων σε περιοχές των συνόρων και απομακρυσμένες περιοχές. Ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στο πενταετές πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής 2015 – 2019 και έρχεται σε αρμονία με τον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι η αστυνομία δίπλα στον πολίτη.

Ζητούμενο με τη λειτουργία των Κ.Α.Μ., είναι η Αστυνομία να προσφέρει καλύτερα τις υπηρεσίες της και να έχει καλύτερη επαφή με τους πολίτες, ούτως ώστε να επιλύει τα καθημερινά τους προβλήματα, χωρίς εκείνοι να μετακινούνται και να υπάρχει καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας Αστυνομίας και πολιτών.

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι ουσιαστικά ένα μικρό αστυνομικό τμήμα, με τρεις αστυνομικούς. Μέσα στο όχημα υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, συνδεδεμένος με όλες τις βάσεις εφαρμογών της Ελληνικής Αστυνομίας. Για να το καταστήσω πιο σαφές, οποιαδήποτε αστυνομική εργασία μπορεί να γίνει από ένα γραφείο αστυνομίας μπορεί να γίνει και επιτόπου από την Κ.Α.Μ.  

Υπάρχει, επίσης, ανακριτικός υπάλληλος στη μονάδα αυτή, οπότε μπορούν εκεί οι πολίτες ακόμα και εγκλήσεις να υποβάλλουν ή να υποβάλλουν παράπονα, να θεωρήσουν γνήσια υπογραφών, να επικυρώσουν αντίγραφα και άλλα θέματα καθημερινότητας.

Βέβαια, παράλληλα, η κίνηση μιας ένστολης αστυνομικής μονάδας σε περιοχές κυρίως απομακρυσμένες, όπου δεν υπάρχει δυστυχώς η καθημερινή αστυνομική περιπολία, εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμφανών αστυνομικών δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και κατά κάποιο τρόπο εμπεδώνει και αυτή περισσότερο σαν επιπρόσθετη δράση, παράλληλα με τα Αστυνομικά Τμήματα, την εμφανή αστυνόμευση σε περιοχές, όπου λόγω της απόστασης δεν θα είχαμε καθημερινή πρόσβαση.

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε από την 27η  Απριλίου πανελλαδικά, πιλοτικά βέβαια σε τέσσερις Διευθύνσεις της Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων και μετά από τρίμηνη αξιολόγηση κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι στην περιοχή των Ιωαννίνων, το τρίμηνο αυτό διεκπεραιώθηκαν 566 υποθέσεις πολιτών. Ειδικότερα υπήρξαν περιπτώσεις που υποβλήθηκαν μηνύσεις για κλοπές, δόθηκαν συμβουλές και συστάσεις για κατ’ έγκληση αδικήματα, για αστικής φύσεως διαφορές, θεωρήθηκαν γνήσια υπογραφής, επικυρώθηκαν έγγραφα κ.α. Φανταστείτε ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που βρίσκεται σε έναν απομακρυσμένο οικισμό και θέλει να κάνει ένα γνήσιο υπογραφής, δεν χρειάζεται να έρθει στην Άρτα, αλλά μπορεί να το κάνει στο χωριό του».

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Άρτας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σκούμας, ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των συμπολιτών μας και των κοινωνικών φορέων για τον νέο θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας, το θεσμό των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι μια νέα υπηρεσία που επανδρώνεται από προσωπικό της Υπηρεσίας μας, κατάλληλα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο, σε θέματα τροχαίας, ασφάλειας και τάξης, καθώς επίσης και γραμματειακής εξυπηρέτησης. Το προσωπικό θα κινείται σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού μας, με ειδικό όχημα, κατάλληλα εξοπλισμένο, ώστε να προσφέρει στους πολίτες όλες τις υπηρεσίες της γενικής αστυνόμευσης.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καταρτίζεται από τη Διεύθυνσή μας και σκοπό θα έχει η Κινητή Αστυνομική Μονάδα να βρίσκεται και να ανταποκρίνεται σε όλες τις περιοχές και ειδικά τις ορεινές και δύσβατες περιοχές του Νομού μας».

Το αυτοκίνητο της Κ.Α.Μ. θα κινείται στα παρακάτω δρομολόγια:

  • Α΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Διάσσελο – Άνω Πέτρα – Δημαριό – Κλειδί – Χελώνα – Σκουληκαριά
  • Β΄  ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:  Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Πέρα Καλεντίνη – Διχομοίρι – Ρετσιανά
  • Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Άνω Καλεντίνη – Βελεντζικό – Αστροχώρι – Ελάτη – Καστανιά
  • Δ΄  ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Μηλιανά – Πηγές
  • Ε΄  ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κάτω Καλεντίνη – Δίστρατο – Ανεμορράχη – Καλλονή – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Σγάρα
  • ΣΤ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:  Άγναντα – Παλαιοχώρι – Κτιστάδες – Μελισσουργοί
  • Ζ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι ειδικά διαμορφωμένο όχημα, που στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), οι οποίοι ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, ενώ επιπλέον διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την πρώτη ανταπόκριση σε διάφορα θέματα ή αιτήματα των πολιτών.

Η συγκρότηση και δραστηριοποίηση της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας αποτελεί ένα μοντέλο σύγχρονης εναλλακτικής αστυνόμευσης και διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων, μεσαίου επιπέδου, το οποίο έρχεται να εγκαινιάσει μια νέα σχέση της Αστυνομίας με τους πολίτες και τους Φορείς απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών και να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία, μέσω της παροχής επιτόπιων υπηρεσιών και της άμεσης επιχειρησιακής ανταπόκρισης σε ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.

Τα δρομολόγια που ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας αυτή την εβδομάδα, έχουν οριστεί ως ακολούθως:

 

  • Τετάρτη (02-09-2015) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ:  Άνω Καλεντίνη – Βελεντζικό – Αστροχώρι – Ελάτη – Καστανιά
  • Πέμπτη (03-09-2015) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Μηλιανά – Πηγές
  • Παρασκευή (04-09-2015) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κάτω Καλεντίνη – Δίστρατο – Ανεμορράχη – Καλλονή – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Σγάρα
  • Κυριακή (06-09-2015) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments