Τετάρτη , 13 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Οι “Ορίζοντες Ηπείρου” για το Ζάππειο και τα κληροδοτήματα

Οι “Ορίζοντες Ηπείρου” για το Ζάππειο και τα κληροδοτήματα

Οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν έγκαιρα, στο Σχέδιο «ε», προ πολλών μηνών αναδείξει το θέμα διαχείρισης των κληροδοτημάτων Ηπειρωτών και έχουμε επισημάνει ότι η Περιφέρεια πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να διεκδικήσει ενεργό ρόλο για να λειτουργούν αυτά προς όφελος όλων των κατοίκων της Ηπείρου.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί το γραφειοκρατικό και νομικό χάος σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισης των εκατοντάδων κληροδοτημάτων ευεργετών της Ηπείρου. Αυτό ακριβώς το χάος το οποίο επικρατεί ήταν εκείνο που μας προβλημάτισε τότε, για να ανοίξουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των κληροδοτημάτων. Το ίδιο χάος που οδήγησε στο να γίνεται η συζήτησή σήμερα για το Ζάππειο.

Δυστυχώς, από τότε -όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα- δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και έτσι φτάσαμε σήμερα στην απαράδεκτη συζήτηση για εκποίηση του εμβληματικού Ζαππείου σε ιδιώτες.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου προκειμένου να αναλυθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις που θα αποτρέψουν κάθε σκέψη και διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου στηρίζουν την πρωτοβουλία και θα είμαστε παρόντες στη σύσκεψη όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις όχι μόνο για το Ζάππειο αλλά για το σύνολο των κληροδοτημάτων.

Το Ζάππειο, το οποίο εκτός από το γεγονός ότι προστατεύεται από την σαφέστατη διαθήκη του μεγάλου ευεργέτη Ζάππα, την οποία και άλλοι στο παρελθόν προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να παρακάμψουν, είναι συνδεδεμένο με πολλές κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας: Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 έως την τελετή ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου στο Σχέδιο «ε» έχουμε προτείνει συνολικά:

Τα κληροδοτήματα αυτά μπορούν με κατάλληλη διαχείριση να υπηρετήσουν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν: να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και πολιτιστικής ανάπτυξης των ίδιων των Ηπειρωτών.

Η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί και πρέπει να αναλάβει καθοριστικό ρόλο προχωρώντας στην καταγραφή όλων των κληροδοτημάτων (ενεργών, ανενεργών, όσων έχουν αλλάξει τη χρήση τους με νόμιμο ή παράνομο τρόπο) που βρίσκονται στην Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα και να δημιουργήσει ένα ενιαίο Μητρώο Κληροδοτημάτων Ηπειρωτών.

Έτσι, αρχικά θα χαρτογραφηθεί πλήρως και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Στη συνέχεια η Περιφέρεια να προχωρήσει σε άμεση ανάληψη της διαχείρισης όσων κληροδοτημάτων παραμένουν σήμερα ανενεργά ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν για το κοινό καλό και να διερευνήσει νομικά όσα λειτουργούν παρανόμως έχοντας αλλάξει τη χρήση τους.

Παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα αγωνιστούμε μαζί με το σύνολο των Ηπειρωτών για να μην ξεπουληθεί η ιστορία και η περιουσία του τόπου μας.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments