Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Οι προτάσεις της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” για το περιβάλλον

Οι προτάσεις της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” για το περιβάλλον

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” αναφέρονται τα εξής:

“Τις προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για το περιβάλλον, που προέκυψαν μετά την επεξεργασία της επιτροπής που είχε συσταθεί και περιλαμβάνονται αναλυτικά στο πρόγραμμα, παρουσίασε ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Οι προτάσεις αφορούν στην διαχείριση των αστικών αποβλήτων, στη λίμνη, στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας και την προσαρμογή της πολιτικής προστασίας στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των συνεπειών.

  1. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Καθοριστικός παράγοντας για ένα πετυχημένο σχέδιο διαχείρισης είναι η ανακύκλωση. Σήμερα στο δήμο Ιωαννιτών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Η επιτροπή Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στον Δήμο Ιωαννιτών πρέπει να στηρίζεται στα εξής:

  • Σε καινοτόμες δράσεις και παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των μαθητών.
  • Σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για την υπογειοποίηση των κάδων του αστικού και εμπορικού ιστού. Με βάση την μελέτη αυτή θα καθορισθεί το φορτίο στερεών αποβλήτων σε κάθε περιοχή και θα προσδιοριστεί ο αριθμός των κάδων, το είδος τους και οι θέσεις τους.
  • Στην αναδιάταξη του τρόπου αποκομιδής και ελέγχου των στερεών οικιακών απορριμμάτων και στην επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης και των πράσινων σημείων.
  • Στην επανεξέταση, σε πραγματική βάση, των παραμέτρων της μελέτης για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και κυρίως των συγκριτικών στοιχείων κόστους, για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων.
  • Στην αναγκαιότητα μιας ενεργούς και ουσιαστικής συμμετοχής του Δήμου  Ιωαννιτών, στον Φορέα Διαχείρισης απορριμμάτων.
  1. Διαχείριση της Λίμνης Παμβώτιδος.

Είναι γνωστό ότι η λίμνη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Οι προτάσεις για την προστασία της στηρίζονται στον συνδυασμό περιβαλλοντικών κα πολεοδομικών παρεμβάσεων.

Η επιτροπή Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος διατύπωσε και τις παρακάτω θέσεις για την προστασία της Λίμνης:

  • Αποπεράτωση όλων των έργων του αποχετευτικού δικτύου (συνδέσεις κλπ)σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου, με ταυτόχρονο έλεγχο των παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο των ομβρίων.
  • Έλεγχος – απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων από τα νερά που καταλήγουν στην λίμνη μέσω του δικτύου των ομβρίων της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων.
  • Διαμόρφωση του απαιτούμενου πολεοδομικού πλαισίου για το παραλίμνιο μέτωπο και τις περιοχές Λιμνοπούλας, Μάτσικα και Ανατολής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ΠΧΗ.
  • Δημιουργία των απαιτούμενων εποπτικών μηχανισμών για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που αφορούν την λίμνη, όπως η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
  • Διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και καθορισμός των ορίων παρέμβασής τους για την διαφύλαξη του οικοσυστήματος της λίμνης.
  • Κατοχύρωση του πρωταγωνιστικού ρόλου του Δήμου στις αποφάσεις για την Παμβώτιδα.
  1. Εξοικονόμηση ενέργειας

Η βελτίωση του περιβάλλοντος προϋποθέτει μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στροφή στις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο Δήμος πρέπει να συμβάλει με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιώντας τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών του εγκαταστάσεων, των σχολικών συγκροτημάτων και κάθε δομής που απαιτεί ενεργειακή διαχείριση.

Πρέπει να επισημανθεί η σημασία της διάθεσης Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στην πόλη μας. Ο Δήμος πρέπει να πρωταγωνιστήσει για την εξασφάλιση με κάθε δυνατή μέθοδο για την παροχή ΦΑ στην περιοχή μας. Για αυτόν τον λόγο απαιτείται η κατάρτιση ενός χάρτη δικτύου διανομής και χρονικού προγραμματισμού των τμημάτων υλοποίησης του.

  1. Αστικό πράσινο

Το αστικό πράσινο και το πράσινο γενικότερα είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε σύγχρονη πόλη και την ευρύτερη περιφέρειά της.Η διαχείρισή του, η συντήρησή του και η επέκτασή του δεν είναι μια ευκαιριακή διαδικασία. Απαιτεί ένα σύστημα οργανωμένης αστικής δασοπονίας, το οποίο για έναν σύγχρονο Δήμο, αποτελεί προτεραιότητα. Έχουμε καταθέσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης τις προτάσεις μας για το πράσινο.

  1. Πολιτική προστασία

Είναι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προτάσεων και δράσεων, ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου να είναι προετοιμασμένες για κάθε καταγεγραμμένο ή προβλέψιμο κίνδυνο.

Συντονιστής στην Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι ο Απόστολος Φίλης και μετέχουν ο: Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Κατσούρη, Χάρης Δολιώτης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Άγγελος Νάτσικας και Μάριος Βαβάτσικος.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments