Τρίτη , 12 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ομιλία του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ με θέμα: «Πρωτοφανής κρίση στη Δικαιοσύνη».

Ομιλία του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ με θέμα: «Πρωτοφανής κρίση στη Δικαιοσύνη».

v.tsirkas (4)Από:Γιώργος Γκόντζος—

Ομιλία κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ με θέμα «Πρωτοφανής κρίση στη Δικαιοσύνη» πραγματοποίησε την Παρασκευή 17/06/2016, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, ως Κοινοβουλευτικός  Εκπρόσωπος  του  ΣΥΡΙΖΑ.(Το σχετικό βίντεο:httpssss://www.youtube.com/watch?v=0zaCRaFK45k&feature=youtu.be)

Αρχικά ο Βασίλης Τσίρκας αναφέρθηκε  στο σχέδιο της Κυβέρνησης προκειμένου να καταστεί απίθανη η δυνατότητα αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης: «Κινούμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων που θα καταστήσουν απίθανη τη δυνατότητα αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και θα τη θωρακίσουν θεσμικά από κάθε είδους παρεμβάσεις και ολιγωρίες. Βάζουμε τέλος στις απόπειρες παρέμβασης και επηρεασμού απ’ όπου κι αν αυτές επιχειρούνται -πολιτικά και οικονομικά κέντρα, θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες-», ενώ συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι  η αντιπολίτευση επαναφέρει ζητήματα μόνο για επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς λόγους, καθώς έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα, ρητά και κατηγορηματικά: «Οι καιροσκοπικές κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης που βασίζονται σε επιχειρήματα άτοπα και στρεβλά, μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην προσπάθεια για ενίσχυση και θωράκιση των θεσμών του κράτους δικαίου.

Οι περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται έχουν δοθεί και στην Ολομέλεια και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τόσο από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης. Επαναφέρετε ζητήματα μόνο για επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς λόγους. Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα, ρητά και κατηγορηματικά. Γιατί, τουλάχιστον, για ζητήματα ηθικής και αμεροληψίας είμαστε οι τελευταίοι σε αυτή την αίθουσα για να μας κουνάτε εσείς το δάκτυλο».

Ο  βουλευτής Άρτας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο: «Έχετε υπόψη σας προφανώς τη διεθνή έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, και διαπιστώνει ότι η χώρα μας έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο; Αυτό το χάος πότε προκλήθηκε; Ποιος κυβερνάει σαράντα χρόνια αυτόν τον τόπο; Μήπως και γι’ αυτό ευθύνεται η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;», ενώ  στη συνέχεια υπογράμμισε: «Υιοθετήσατε άκριτα την αναφορά της Εισαγγελέως Εφετών κας Τσατάνη κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ότι δήθεν της άσκησε πίεση και την απείλησε, προκειμένου να παραδώσει την δικογραφία κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ποιος πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί και να ζητήσει ραντεβού από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Η απλή λογική λέει ότι εκείνος που επιθυμεί να χειραγωγήσει κάποιον αυτός θα επιδιώξει να τον συναντήσει και να συνομιλήσει μαζί του και όχι το αντίθετο. Αυτά, λοιπόν, είναι τα φοβερά γεγονότα για τα οποία μας κατηγορείτε για να δικαιολογήσετε άλλη μια προσπάθειά σας στρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων;»

 

Επιπλέον, ο κ. Τσίρκας τόνισε κατηγορηματικά ότι δημοκρατική πεποίθηση της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αποχή από οποιαδήποτε παρέμβαση ή υπόδειξη στους ανεξάρτητους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: «Εμείς υπηρετούμε μια άλλη πολιτική. Βούλησή μας είναι να έρθουν όλα στο φως, σε γνώση και στην κρίση των πολιτών. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία. Αυτό απαιτεί η δημοκρατική συνείδηση των πολιτών. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε το κράτος, τις δομές αυτής χώρας, ως λάφυρο της εξουσίας. Δημοκρατική μας πεποίθηση είναι η πλήρης αποχή από οποιαδήποτε παρέμβαση ή υπόδειξη στους ανεξάρτητους λειτουργούς της Δικαιοσύνης», ενώ συμπλήρωσε: «Θα έπρεπε, όμως, προτού εμφανιστείτε ως υπερασπιστές του δικαίου και της ηθικής να κάνετε τον κόπο να απαντήσετε στις 13 κραυγαλέες περιπτώσεις ωμών παρεμβάσεων, διαγραφών, αναστολών και απαλλαγών που ετέθησαν από τον Πρωθυπουργό στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή στις 22-3-2016, στα οποία μέχρι σήμερα εξακολουθείτε να χρωστάτε απαντήσεις, ελπίζοντας ότι θα ξεχαστούν και αυτά κατά τη συνήθη δικής σας πρακτική της τεχνητής δικονομικής λήθης».

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την θωράκιση των θεσμών του κράτους, τον σεβασμό στους πολίτες και τους νόμους της χώρας, ενώ η ουσία για την Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι να ανοίξουν οι πόρτες της Δικαιοσύνης στους πολίτες: «Γυρίζουμε οριστικά σελίδα. Και προχωράμε μπροστά. Και εγγυόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την θωράκιση των θεσμών του κράτους, τον σεβασμό στους πολίτες και τους νόμους της χώρας. Τόσο απλά. Δεν κάνουμε επανάσταση.

 

Ξαναφτιάχνουμε ένα κράτος που η κοινωνία θα το θεωρεί βοηθό και όχι δυνάστη της, σύμμαχο και όχι εχθρό της. Απαλλαγμένο από το ρουσφέτι, τον κομματισμό, τα κυκλώματα και τη διαφθορά.Το όραμά μας για μια καλύτερη Δικαιοσύνη παραμένει διαχρονικά σταθερό. Για μια Δικαιοσύνη που θα απονέμεται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Για μια Δικαιοσύνη θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητη. Για μια Δικαιοσύνη στην οποία οι εισαγγελείς και δικαστές της θα λειτουργούν απερίσπαστοι, με ηρεμία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών της. Και κυρίως μια Δικαιοσύνη στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Γιατί εσείς καταστήσατε την πρόσβαση σε αυτήν απαγορευτική. Και γι’ αυτό προχωράμε στη διεύρυνση των δικαιούμενων προσώπων και στην υπαγωγή περισσότερων υποθέσεων στον θεσμό της νομικής βοήθειας. Αλλά και σε ένα νέο σύστημα δικαστικών δαπανών, που θα είναι φιλικό προς τους αδύναμους πολίτες, ξεκινώντας από την άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Αυτή είναι και η ουσία για την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Να ανοίξει τις πόρτες της Δικαιοσύνης στους πολίτες».

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments