Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ομιλία του Β.Τσίρκα (ΣΥΡΙΖΑ) στα πλαίσια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης»

Ομιλία του Β.Τσίρκα (ΣΥΡΙΖΑ) στα πλαίσια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης»

v.tsirkasΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης στου Σχεδίου Νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης», πραγματοποίησε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.

Αρχικά ο κ. Β. Τσίρκας αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα, στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός, αλλά και στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη δημιουργία τόσο των κέντρων ταυτοποίησης όσο και των δομών και χώρων  φιλοξενίας.

Σχετικά με το γενικό περιεχόμενο και τους στόχους του νομοσχεδίου τόνισε: «Οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου προσβλέπουν στον εξορθολογισμό και την αναμόρφωση του συστήματος αναγνώρισης της διεθνούς προστασίας, της υποδοχής, καταγραφής, φιλοξενίας και ταυτοποίησης των νεοεισερχόμενων πολιτών από τρίτες χώρες. Πρόκειται για ένα προοδευτικό νομοσχέδιο που πηγαίνει το νομικό πλαίσιο ασύλου στη χώρα μας ένα βήμα μπροστά».

Στη συνέχεια ο κ. Β.Τσίρκας αναφέρθηκε αναλυτικά σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων σχετίζονται με τις προϋποθέσεις που τίθενται, ώστε μια χώρα να αναγνωριστεί ως «ασφαλής χώρα», με την ενίσχυση και στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, με τη θεσμική αναβάθμιση και την ανεξάρτητη λειτουργία της Αρχής Προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης στις διατάξεις που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική πρόσβαση όλων των αιτούντων άσυλο στη διαδικασία ασύλου και σε εκείνες που ρυθμίζουν τις διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ.Β. Τσίρκας επισήμανε: «Η ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε να σηκώσει στις πλάτες της το προσφυγικό πρόβλημα και να το βάλει στο ευρωπαϊκό τραπέζι, παρά το γεγονός ότι πολλοί κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας το έθεταν ως εθνικό. Οι ανθρωπιστικές αξίες και οι δημοκρατικές παραδόσεις τόσο της Ευρώπης,  όσο και της χώρας μας, κρίνονται τώρα, από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι φρούριο και δεν πρόκειται καμία χώρα να γίνει αποθήκη ψυχών. Αλλά και ότι η χώρα μας είναι μια σύγχρονη χώρα, ασφαλής για τους πολίτες της, αλλά και παράγοντας σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου».

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments