Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ για την παράταση της κοινωφελούς

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ για την παράταση της κοινωφελούς

Σε ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων αναφέρει τα εξής:

Το μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας. Ενώ οι εργαζόμενοι του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας), όπως και την 4μηνη παράταση που δόθηκε, χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες.

Μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών οι εργαζόμενων μέσω του προγράμματος είναι περισσότεροι από 400 καλύπτοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου υπηρεσίες όπως το πλύσιμο των καδών και κατά μεγάλο μέρος την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων, την οδοποιία και την υπηρεσία πρασίνου. Στελεχώνουν ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς όπως και καθαριότητα σχολείων και δημοτικών κτιρίων.

Στην δομή φιλοξενίας προσφύγων του Κατσικά η παρουσία των εργαζομένων του Δήμου μέσω του προγράμματος έχει διατηρήσει και σε πολλές περιπτώσεις αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με 5 νοσηλεύτριες στηρίζεται η λειτουργία του ιατρείου. Η καθαριότητα του οικισμού είναι αρμοδιότητα των συναδέλφων όπως και η λειτουργία των πλυντηρίων, ενώ είναι συνάδελφοι υδραυλικοί που φροντίζουν για την άμεση επιδιόρθωση των βλαβών. Συνάδελφοι βρεφονηπιοκόμοι συνεισφέρουν στη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού και βοηθητικό προσωπικό στηρίζει τη λειτουργία και την καθαριότητα των νηπιαγωγείων.

Ήδη ξεκίνησαν να λήγουν οι συμβάσεις των συναδέλφων στο Δήμο με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που θα λήξει το σύνολο των συμβάσεων, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να αδυνατούμε να συντηρήσουμε σχολεία και παιδικές χαρές, να βάψουμε οποιοδήποτε δημοτικό κτίριο, να επιδιορθώσουμε απλά πράγματα όπως μια λακκούβα, ένα παγκάκι ή μια πλάκα σε ένα πεζοδρόμιο. Ο οδοκαθαρισμός, η καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων αλλά και η υπηρεσία πρασίνου θα περιοριστούν ακριβώς στο μισό.

Από τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, έληξαν όλες οι συμβάσεις των συναδέλφων στη δομή του Κατσικά. Είναι δεδομένο ότι αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις χωρίς καμία καθυστέρηση θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της δομής, μπροστά και στην έλευση του χειμώνα. Οι επιδιορθώσεις των βλαβών σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαριότητας, τις βροχές και την παγωνιά που έρχονται θα διευκολύνουν τη μετάδοση ασθενειών.  Το ιατρείο του ΚΕΛΠΝΟ δεν μπορεί να λειτουργήσει δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα για την υγεία όλων, το ίδιο και ο παιδικός σταθμός.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά αποδεικνύουν στην πράξη την αντιμεταναστευτική πολιτική της χώρας που προσπαθεί με «ανακυκλώσιμους» εργαζόμενους και με ΜΚΟ να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των δομών φιλοξενίας προσφύγων.

Αρκετοί από τους συναδέλφους μας, δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας. Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που τάζει την ανανέωση των συμβάσεων δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες.  Έτσι, η όποια εμπειρία έχει αποκτηθεί από τους εργαζόμενους πάει χαμένη και μέχρι να γίνουν οι νέες προσλήψεις και να προλάβουν οι καινούργιοι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν, οι υπηρεσίες μένουν με τεράστια κενά!

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να μπει ένας τέλος στο καθεστώς της ανεργίας και να αποκτήσουν όλοι οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

                    Θεωρούμε ότι το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και για παρατάσεις των προγραμμάτων τους, αποτελούν μια ελάχιστη συμβολή στη λειτουργία όλων των υποστελεχωμένων φορέων, στην αντιμετώπιση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Διεκδικούμε:

  • Παράταση   του   προγράμματος   κοινωφελούς   εργασίας.
  • Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

και συνέχιση της καταβολής του επιδόματος για όλο το διάστημα της ανεργίας.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
  • Μισθό ανάλογο με τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των μόνιμων εργαζομένων ανά ειδικότητα. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα της εργασίας.
  • Άμεση λήψη μέτρων για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των εργαζόμενων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα, με τον απαραίτητο κάθε φορά εξοπλισμό.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 12:00 μμ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΔΟΣΙΟΥ 6)

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments