Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Περιφέρεια Ηπείρου:Λήψη μέτρων για  μείωση εκπομπών από εστίες θέρμανσης

Περιφέρεια Ηπείρου:Λήψη μέτρων για  μείωση εκπομπών από εστίες θέρμανσης

omixlhΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στην πόλη των Ιωαννίνων, στις 07/12/2015 διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου των 100μg/m3 της  συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10 – PM10).

Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις συνθήκες των επόμενων  δυο (2) ημερών, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα και πιθανόν να έχουμε διατήρηση των υψηλών τιμών, συστήνεται για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και σύμφωνα με την ισχύουσα Κ.Υ.Α., η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, που περιλαμβάνουν:

  • σύσταση για αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,
  • σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας,
  • απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους

Για την αναστολή ή τη διαφοροποίηση των παραπάνω μέτρων θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Συστάσεις προς το γενικό πληθυσμό:

  1. A. Προτείνεται ο περιορισμός της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα μάλιστα για τα άτομα που αισθάνονται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζουν βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Β. Άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν την σωματική άσκηση -δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις που εμφανίζουν κάποια προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν  τον θεράποντα ιατρό τους.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments