Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Αθλητικά / Ποδηλατική σύνδεση με όλη την Ευρώπη!Στην Πρέβεζα η πρώτη παρουσίαση του έργου EuroVelo

Ποδηλατική σύνδεση με όλη την Ευρώπη!Στην Πρέβεζα η πρώτη παρουσίαση του έργου EuroVelo

ΣΔΔ

      Στην Πρέβεζα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη παρουσίαση του δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που θα συνδέει την Ελλάδα με όλη την Ευρώπη.

Η παρουσίαση του έργου προς τις Αρχές, τους Φορείς, επιχειρηματίες, ενδιαφερόμενους  θα γίνει στις 15 Ιουλίου στην αίθουσα Όαση του Δημαρχείου, ώρα 19.00 από την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία», υπεύθυνο φορέα για το Eurovelo  route 8 στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντίνος Σαββόπουλος, ειδικός σύμβουλος και ξεναγός Ποδηλατικού Τουρισμού και επιστημονικός συνεργάτης της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.

Το Eurovelo  είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF), το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που επιδιώκεται να συνδέσει όλη την Ευρώπη. Οι διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό, κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπ. Τουρισμού, του ΕΟΤ, των περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπ. Τουρισμού, των Περιφερειών και των αντιπεριφερειών, και των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, της Δ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς και πανελλήνιων φορέων και Συνδέσμων  του τουρισμού.

Το Eurovelo  είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF), και το οποίο αποτελείται σήμερα από 14 διαδρομές και προβλέπεται ότι το δίκτυο θα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Το EuroVelo μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 5 δις € κάθε χρόνο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας ένα ποιοτικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν.

Την Ελλάδα διασχίζουν 3 θεωρητικές ποδηλατικές διαδρομές Eurovelo και αυτή που θα παρουσιαστεί  είναι η ΕV8, η Μεσογειακή Οδός, μήκους 5.388 χλμ., που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Μεσολογγίου και Κορίνθου στην Αθήνα.

Η ανάπτυξη της διαδρομής με την κατάλληλη σήμανση, η εκπόνηση μελετών και υλοποίησης έργων που θα καθιστούν τη διαδρομή ασφαλή και ελκυστική, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου και των επιχειρηματιών του τουρισμού σχετικά με την έννοια “cyclists friendly” (φιλικές για τον ποδηλάτη επιχειρήσεις), είναι οι κύριοι στόχοι.

Ο Ποδηλατικός Τουρισμός, είτε με τη μορφή ανάπτυξης τουριστικών πακέτων, είτε με την προσέλκυση ποδηλατών επισκεπτών, μπορεί να συμβάλλει με πολύ δυναμικό τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών και των επιχειρήσεων που διασχίζει η διαδρομή 8, αλλά και των περιοχών που συνδέονται  με αυτήν.

Στην φιλοσοφία και τους στόχους της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών είναι, επίσης, και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2 emissions) και γι’ αυτό, πέρα από τη διάδοση και ανάπτυξη του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και ταξιδιού, προωθεί και στηρίζει τον συνδυασμό του ποδηλατο-τουρισμού με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (πλοία, τραίνα, λεωφορεία, αεροπλάνα).

Ως εκ τούτου, πολύ σημαντικός είναι ο συνδυασμός της διαδρομής Ε8 με τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πατρών, αλλά και η ευαισθητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των ΚΤΕΛ, για την παροχή της κατάλληλης υπηρεσίας μεταφοράς ποδηλάτων στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6986118326 ή στο [email protected] .

Δείτε Επίσης

Σεισμική δόνηση 4,2 ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 ρίχτερ  σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα με επίκεντρο 18,48  χιλιόμετρα δυτικά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments