Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / “Πρωτοφανής κίνηση”:Απάντηση  της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων στην ανακοίνωση της ΔΕΗ για “προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης των αντλιοστασίων” 

“Πρωτοφανής κίνηση”:Απάντηση  της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων στην ανακοίνωση της ΔΕΗ για “προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης των αντλιοστασίων” 

udr_subΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Σε  “πρωτοφανή κίνηση της ΔΕΗ” αναφέρεται  με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή  Ιωαννίνων με αφορμή ,όπως τονίζει, έγγραφο  της  ΔΕΗ με το οποίο η ΔΕΗ   η κάνει γνωστό “πως αν μέχρι αύριο δεν εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης των αντλιοστασίων” που στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ υδροδοτούν ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων”.  Η απάντηση της δημοτικής αρχής είναι η ακόλουθη:

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, χθες το μεσημέρι η ΔΕΗ επέδωσε στη ΔΕΥΑΙ και στο ΣΥΔΛΙ πανομοιότυπο έγγραφο το οποίο απέστειλε σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας και όπου τα μόνο που αλλάζει είναι το όνομα της κάθε ΔΕΥΑ. Με το έγγραφο αυτό κάνει γνωστό πως αν μέχρι αύριο δεν εξοφληθεί το σύνολο των οφειλών θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης των αντλιοστασίων που στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ υδροδοτούν ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Προς ενημέρωση των πολιτών διευκρινίζουμε τα εξής:

Καταρχήν με δεδομένο ότι η ΔΕΗ απλώς αντέγραψε το ίδιο έγγραφο που έστειλε σε όλες τις ΔΕΥΑ, αναγράφονται σε αυτό σοβαρές ανακρίβειες που δεν αφορούν τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Στο έγγραφο αναγράφεται πως «Η ΔΕΗ έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για τη ρύθμιση του υπέρογκου χρέους …». Απαντάμε πως η παρούσα Δημοτική Αρχή και οι διοικήσεις του ΣΥΔΛΙ και της ΔΕΥΑΙ όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν για το χρέος που κληρονόμησαν,  αλλά προχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία στην αρχή της θητείας σε συνάντηση με τον Διοικητή της ΔΕΗ, όπου συμφώνησαν ΔΕΥΑ και ΣΥΔΛΙ κάθε μήνα να εξοφλούν τους τρέχοντες λογαριασμούς και να καταβάλουν επιπλέον από 25.000 ευρώ ο κάθε φορέας ώστε να απομειώνεται το χρέος.

Μέχρι σήμερα ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ τηρούν απολύτως τη συμφωνία κάθε μήνα, χωρίς ουδέποτε μέχρι χθες να έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ να αλλάξει η συμφωνία.

Στο έγγραφο της ΔΕΗ αναγράφεται πως η ενέργεια της αυτή , να προειδοποιεί δηλαδή για άμεση διακοπή της υδροδότησης χιλιάδες πολίτες, «… αποτελεί το ύστατο μέτρο που η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει τη συνεχή διόγκωση των τεράστιων οφειλών και  να διασφαλίσει τα έσοδά της …». Σε ότι αφορά στη ΔΕΥΑΙ και στο ΣΥΔΛΙ, όχι μόνο δεν υπάρχει συνεχή διόγκωση της οφειλής, αλλά όπως προαναφέραμε υπάρχει σταθερή μείωση της.

Επειδή το θέμα αφορά συνολικά όλες τις ΔΕΥΑ και τους συνδέσμους ύδρευσης της χώρας, η Δημοτική Αρχή είναι σε συνεννόηση με την Ένωση ΔΕΥΑ, ώστε να χαραχθεί κοινή γραμμή και να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση. Παράλληλα επιδιώκει να υπάρξει άμεση συνάντηση και συζήτηση με τη Διοίκηση της ΔΕΗ.

Με δεδομένο ότι ένας οργανισμός κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΗ,  απειλεί αιφνιδιαστικά μέσα σε λίγες ώρες να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε έναν άλλο οργανισμό κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΥ  και στην ουσία να διακόψει την υδροδότηση χιλιάδων πολιτών, είναι αναγκαίο να  υπογραμμίσουμε δύο ζητήματα:

  1. Πράγματι η ΔΕΥΑΙ (όπως και ο ΣΥΔΛΙ) έχουν οφειλές στη ΔΕΗ. Την ίδια όμως ώρα που η ΔΕΥΑΙ έχει στη ΔΕΗ ένα χρέος περίπου 4 εκατ ευρώ  που έρχεται από το παρελθόν, στη ΔΕΥΑΙ οφείλουν πάνω από 2 εκατ ευρώ, οργανισμοί δημοσίου συμφέροντος όπως νοσοκομεία, φυλακή, πανεπιστήμιο κ.λ.π. Η ΔΕΥΑΙ ουδέποτε έχει εκβιάσει με διακοπή της υδροδότησης αυτούς τους οργανισμούς και δη αιφνιδιαστικά, αλλά πάντα επιχειρείται η εξεύρεση  λύσης αντιλαμβανόμενη τον κοινωνικό της ρόλο.
  2. Όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας υφίστανται μια άδικη μεταχείριση, καθώς πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα 20% ακριβότερα από κάθε ιδιωτικό εργοστάσιο, αφού δεν ισχύει το βιομηχανικό τιμολόγιο. Έτσι διαχρονικό αίτημα της Ένωσης ΔΕΥΑ είναι αφενός να αρθεί αυτή η αδικία και αφετέρου να διαγραφεί ένα μέρος των παλιών οφειλών προς τη ΔΕΗ. Μάλιστα η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το δίκαιο του αιτήματος, είχε συμπεριλάβει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «σκούπα» για τους ΟΤΑ, την σχετική διάταξη. Δυστυχώς για λόγους που δεν γνωρίζουμε,  απ΄ ότι φαίνεται το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί και είναι άγνωστο αν θα επανέρθει από τη νέα ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνοντας την ίδια ρύθμιση.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments