Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σπουδαίος ο απολογισμός έργου του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας. Μια δομή κοινωνικής φροντίδας που τιμά τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας
dav

Σπουδαίος ο απολογισμός έργου του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας. Μια δομή κοινωνικής φροντίδας που τιμά τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

«Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας είναι μια μόνιμη δομή του Δήμου Ιωαννιτών που οργανωμένα, συστηματικά και αποδοτικά προφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Είναι μια δομή που τιμά την αυτοδιοίκηση». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος και πρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, Θωμάς Μπέγκας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του απολογισμού του έργου που έγινε τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτή τη δομή που εξυπηρετεί καθημερινά τις ανάγκες μιας από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού της κοινωνίας μας.
«Είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και οφείλουμε να τους προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε», πρόσθεσε ο κ. Μπέγκας.
Παράλληλα, επισήμανε πως ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας εντάσσεται στο μεγάλο δίκτυο κοινωνικών δομών που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος αποδεδειγμένα έχει στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του την κοινωνικής πολιτική.
«Παραλάβαμε μια σύγχρονη και μόνιμη δομή και θέσαμε από την αρχή της θητείας μας το στοίχημα της αναβάθμισή της. Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι αυτό το στοίχημα κερδήθηκε», κατέληξε ο κ. Μπέγκας, ευχαριστώντας δημόσια την αντιπρόεδρο και Δημοτική Σύμβουλο, Ντίνα Μπακόλα, καθώς και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους στον Οίκο Ευγηρίας για την προσπάθεια που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν για την εύρυθμη λειτουργία του.
Από την πλευρά της η κ. Μπακόλα, τόνισε ότι ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας δεν είναι μια επιχείρηση, αλλά μια κοινωνική δομή και πάνω απ’ όλα μια κοινότητα.
«Από την πρώτη στιγμή, ως διοίκηση, είδαμε τη δομή αυτή ως μια μονάδα φροντίδας ανθρώπων που δικαιούνται τα αυτονόητα: ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση.
Ως διοίκηση του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, τα τέσσερα αυτά χρόνια, επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και παράλληλα να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την καθημερινή ζωή των φιλοξενούμενών μας. Και αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξή μας. Να κάνουμε αυτόν τον χώρο το δικό τους σπίτι.
Εκτιμώ ότι καταφέραμε πολλά, με πολλή δουλειά, επιμονή και συνεργατικό πνεύμα», τόνισε η κ. Μπακόλα.

Το έργο
Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας είναι ένα σύγχρονο κτίριο, το οποίο ανεγέρθηκε μέσω του Ζωγράφειου Κληροδοτήματος του Δήμου Ιωαννιτών. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2011. Μέχρι το 2015, φιλοξενούσε περίπου 30 ανθρώπους. Πριν από τρία χρόνια, το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, αποφάσισε να λειτουργήσει και μια νέα πτέρυγα. Έτσι, σήμερα ο οίκος ευγηρίας φιλοξενεί 44 ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Παράλληλα, αναπτύχτηκε το πλαίσιο λειτουργίας του, το οποίο βασίζεται στη συνέργεια Δήμου Ιωαννιτών και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων μέσω προγραμματικής σύμβασης. Εκτός από τη συμμετοχή της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο Οίκος Ευγηρίας χρηματοδοτείται τόσο από το Ζωγράφειο Κληροδότημα όσο και από τον Δήμο Ιωαννιτών.
Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων για την καλύτερη απόδοση της κτιριακής υποδομής, όπως είναι η εγκατάσταση αντλιών για την αποφυγή πλημμύρας στο υπόγειο, ηλιακών συλλεκτών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και συστήματος πυρανίχνευσης. Στο εσωτερικό του κτιρίου, διαμορφώθηκε ένας χώρος για τη λειτουργία παρεκκλησίου, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο ανεγέρθηκε ένα μικρό εκκλησάκι με δωρεά συμπολίτη.
Στο πεδίο των δράσεων, αναπτύχτηκε ένα δίκτυο συνεργασίας με διάφορους φορείς, όπως η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι φορείς της προσχολικής αγωγής, τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της πόλης, τους συλλόγους, τις ενορίες και τους εθελοντές του Δήμου μας.
Το 2016, ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας έγινε κέντρο συλλογής και διανομής βοήθειας για τους πρόσφυγες. Παράλληλα, λειτουργεί ως κέντρο διανομής-αποθήκευσης για την υλοποίηση του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους στον Δήμο Ιωαννιτών.
«Η άριστη συνεργασία που είχαμε φαίνεται στην καθημερινή λειτουργία μας και αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως όταν υπάρχει κοινός σκοπός, στην προκειμένη περίπτωση η φροντίδα των ηλικιωμένων τότε έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημείωσε η κ. Μπακόλα.

Το μέλλον
Η αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό νέων δράσεων.
Όπως τόνισε, υπάρχουν πολλές σκέψεις και ιδέες οι οποίες εφόσον επιλύθηκαν όλες οι σημαντικές εκκρεμότητες, σε κτιριακό και οργανωτικό επίπεδο, μπορούν πλέον να υλοποιηθούν για την πλήρη ανάπτυξη του οίκου ευγηρίας.
Η κ. Μπακόλα έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συμπολίτες μας που περιμένουν να ανοίξουν θέσεις και πως σε επίπεδο υποδομής υπάρχει και ο χώρος και ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού για να φιλοξενηθούν ακόμα 25 συμπολίτες μας.
Μεγάλος στόχος όμως είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κέντρου ημέρας για άτομα με Αλτσχάιμερ. Το εθνικό σχέδιο δράσης για την άνοια και το αλτσχάιμερ προβλέπει ένα κέντρο ημέρας και στα Γιάννενα. Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας συνεργάζεται με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον τομέα της πρόληψης της άνοιας και έχει μεγάλη εμπειρία. Αυτή τη στιγμή είναι σε αναμονή προκείμενου να βγει στον αέρα η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», ώστε να κατατεθεί η πρόταση.
«Όποια πρωτοβουλία παίρνουμε, την παίρνουμε έχοντας στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες που υπάρχουν. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», κατέληξε η κ. Μπακόλα.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments