Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Καλογιάννης για τα νέα διόδια επί της Εγνατίας οδού: Η Κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ αγγίζει τη γελοιότητα  

Σταύρος Καλογιάννης για τα νέα διόδια επί της Εγνατίας οδού: Η Κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ αγγίζει τη γελοιότητα  

KalogiannisΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Σχετικά με τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις καθορισμού διοδίων τελών στους νέους σταθμούς της Εγνατίας οδού και απαλλαγών από την καταβολή τους, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ έχοντας από καιρό ξεπεράσει κάθε όριο λαϊκισμού και πολιτικής υποκρισίας, έρχεται πλέον να αγγίξει τη γελοιότητα. Επισημαίνω ότι:

  1. Ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ πολέμησαν λυσσαλέα, με κάθε τρόπο, σε κάθε βήμα, τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν χάρις σε αυτές τις συμβάσεις. Τώρα, λησμονώντας όσα υποστήριζαν και έπρατταν μέχρι πολύ πρόσφατα, προχωρούν ανερυθρίαστα τον διαγωνισμό μίας νέας σύμβασης παραχώρησης, της Εγνατίας οδού (Απόφαση 63/2017 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, Αριθμός Προκήρυξης στην ΕΕΣ: 2017/S 220-457924).
  2. Πολέμησαν λυσσαλέα τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, όταν είναι γνωστό ότι από τα διόδια τέλη χρηματοδοτείται η κατασκευή και συντήρηση αυτών, σε ποσοστό 30% περίπου. Δηλαδή, εάν δεν υπήρχαν διόδια, απλούστατα οι μεγάλοι αυτοί οδικοί άξονες, που αλλάζουν τη μορφή της χώρας, δεν θα είχαν κατασκευαστεί.
  3. Υποσχέθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο την κατάργηση των σταθμών διοδίων. Έρχονται τώρα και επιβάλλουν διόδια σε νέους σταθμούς (ΦΕΚ 4156Β’/2017).
  4. Δεν αρκούνται όμως μόνον σε αυτά. Ξεπερνώντας κάθε όριο λαϊκισμού και υποκρισίας, ανακοινώνουν ότι οι κάτοικοι μόνον ορισμένων (!) Δήμων, δεν θα καταβάλουν διόδια όταν κινούνται επί της Εγνατίας οδού! Πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, όταν δημιουργηθεί σχετικός «ηλεκτρονικός κατάλογος»! Πρόκειται για μία Απόφαση μη εφαρμόσιμη, διότι τα προβλήματα και οι αδικίες που γεννώνται δεν το επιτρέπουν. Για παράδειγμα: Πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο «ηλεκτρονικός κατάλογος» ώστε να μην καταβάλλονται διόδια; Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στην Απόφαση; Με ποια κριτήρια επελέγησαν μόνον οι κάτοικοι της ΠΕ Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου στην Ήπειρο, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν θα πληρώνουν διόδια; Γιατί θα πρέπει να καταβάλει διόδια ο Γιαννιώτης και ο κάτοικος των Δωδωνοχωρίων που κατευθύνονται στην Ηγουμενίτσα και όχι ο Θεσπρωτός που ταξιδεύει προς Ιωάννινα; Βάσει ποιων μελετών του Υπουργείου Υποδομών υποχρεούνται να καταβάλουν διόδια οι Ζαγορίσιοι που κατεβαίνουν καθημερινά στα Ιωάννινα και ο Γιαννιώτης ο οποίος πηγαίνει στην Μπαλντούμα, ενώ δεν υποχρεούται να πληρώσει ένας Θεσπρωτός που χρησιμοποιεί, λόγω δουλειάς, την Εγνατία οδό μέχρι τα Ιωάννινα; Με ποια κριτήρια, αλήθεια, καλείται ένας κάτοικος της Φιλιππιάδας ή της Άρτας, που ταξιδεύει προς Ηγουμενίτσα να πληρώσει διόδια, ενώ ο κάτοικος Ηγουμενίτσας κινούμενος προς την Άρτα δεν θα πληρώνει; Αντίστοιχα είναι τα ερωτήματα και για τους άλλους Νομούς εκτός Ηπείρου.
  5. Ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος, από την προκλητικά αδικαιολόγητη, άδικη και εντελώς αστήρικτη Απόφαση.

Κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ, δεν ανεχόμαστε άλλον εμπαιγμό. Επιτέλους σοβαρευτείτε. Η χώρα βρίσκεται σε δεινή κρίση, επαναφέρατε την οικονομία σε ύφεση, ακολουθείτε εξοντωτική πολιτική υπερφορολόγησης, τα ελεύθερα επαγγέλματα διαλύθηκαν, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.

Σε ό,τι αφορά τα διόδια, ας σταματήσουν επιτέλους οι λαϊκισμοί, απ’ όπου και αν προέρχονται. Η λύση είναι να εφαρμοστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και στην Εγνατία οδό, με διαλειτουργικότητα και σημαντική έκπτωση προς τους τακτικούς χρήστες. Την σχετική εντολή είχα δώσει, ως αναπληρωτής Υπουργός, τον Μάρτιο 2013. Αλήθεια, γιατί επί 4½ χρόνια δεν εφαρμόζεται; Ποιοι λόγοι επιβάλουν την μη εφαρμογή της, ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται από αυτό;

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments