Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Στα Γιάννινα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης-Εκδήλωση την Δευτέρα-Συνέντευξη τύπου του Κ.Μπασιούκα(ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ) για τις πολιτικές εξελίξεις-

Στα Γιάννινα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης-Εκδήλωση την Δευτέρα-Συνέντευξη τύπου του Κ.Μπασιούκα(ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ) για τις πολιτικές εξελίξεις-

SYRIZA-300x250Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με αφορμή την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας& Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη τύπου για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και για το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της επίσκεψης του Υπουργού.

Το μέλος της Ν.Ε. Κώστας Μπασιούκας και με αφορμή τα δύο χρόνια της νέας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που αυτή παρέλαβε, υπενθύμισε τις καταστροφικές πολιτικές που είχαν ασκήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης της Αριστεράς, τονίζοντας την ταξική μεροληψία που επιδεικνύει υπέρ των φτωχώτερων στρωμάτων του λαού.

Στο τέλος ενημέρωσε για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού στα Γιάννενα, το οποίο θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον κ. Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους του νομού μας, με Φορείς και Επιμελητήρια της πόλης και του νομού, επισκέψεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και ανοικτή εκδήλωση τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, ώρα 20:30 στο Ξενοδοχείο Du Lac, όπου θα παρουσιάσει την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κώστας Μπασιούκας.

 

“Δύο χρόνια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε τι συνέβη πραγματικά αυτήν την περίοδο.Και λέω πραγματικά, γιατί οι λέξεις κινδυνεύουν να χάσουν ή έχουν χάσει ήδη την έννοιά τους στην πολιτική σκηνή.Στο τέλος του 2014 συνοπτικά η ανεργία άγγιζε το 28% (στους νέους 60%), οι ελαστικές σχέσεις εργασίας 60%), επιβάλλονταν περικοπές στην Υγεία, στην Παιδεία με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.Τεράστιες περικοπές μισθών και συντάξεων έως και 55%.Μειώση του ΑΕΠ κατά 25%.Να θυμιθούμε ότι το 2012 ΝΔ καιΠΑΣΟΚ συμφώνησαν σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2018 το οποίο προέβλεπε τεράστια πλεονάσματα του ύψους του 4,5%.Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με το PSI που διέλυσε το ασφαλιστικό και τους μικροομολογιούχους.

Εκεί οι θύτες άρχισαν να πλέκουν το παραμύθι του «successstory», για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο.Βλέποντας πως θα χάσουν τις εκλογές το Γενάρη του 2015, σταμάτησαν την υλοποίηση του προγράμματος αφήνοντας σε εκκρεμότητα την Πέμπτη αξιολόγηση και ταμειακό έλλειμμα 500 εκ. ευρώ, επενδύοντας στη λεγόμενη αριστερή παρένθεση.

Ταυτόχρονα από το Δεκέμβρη του 2014 είχε αρχίσει η συντονισμένη εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, ενορχηστρωμένη από κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Σε μια άνιση μάχη αριστερής διακυβέρνησης και άκρατου νεοφιλευθερισμού αναγκαστήκαμε, ξεπερνώντας και τα όρια μας, σε μια επώδυνη συμφωνία, η οποία απέτρεψε την καταστροφή, αφήνοντας περιθώρια εξόδου από την κρίση το 2018.

Βασικό επίτευγμα ήταν η μείωση των πλεονασμάτων από το 4,5% που προέβλεπε η συμφωνία Σαμαρά, από 0,5% το 2016 μέχρι και 3,5% το 2018εξοικονομώντας πάνω από 12 δις ευρώγια έναν ελάχιστο δημοσιονομικό χώρο εφαρμογής φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής.Στις συντάξεις αποφύγαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος. Αποφύγαμε τις περικοπές σε Παιδεία και Υγεία.Προστατέψαμε την πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος του 2018.Αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση ρεύματος και νερού και την αυτονόητη αύξηση των τιμολογίων που θα επέφερε αυτή.Εστιάσαμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την εισροή πόρων στα κρατικά ταμεία.

Παρεμβάσεις για τους πολίτες:

  • ρύθμιση 100 δόσεων
  • κατάργηση του αυτόφωρου και της προσωποκράτησης για χρέη έως 100 χιλιάδων ευρώ.
  • υλοποίηση προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση.
  • Μέσα σε αυτό εντάσσεται η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων,
  • εκ των οποίων 750 χιλιάδες έχουν και μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα,
  • όταν μέχρι τέλους του 2014 οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν ουδεμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Σημειωτέον ακόμα και το πρόγραμμα Obamacare που κατήργησε ο Τραμπ αφορούσε μόνο τους μισούς αμερικανούς ανασφάλιστους.

 

Με δεδομένο ότι υπηρετούμε το λαό αυτός μας εμπιστεύτηκε ξανά τον Σεπτέμβρη του 2015, για να φέρουμε εις πέρας αυτό το τιτάνιο έργο του αναπτυξιακού παραγωγικού σχεδιασμού της χώρας μας.

  1. Η Υγεία και η Παιδεία είναι δημόσια αγαθά και αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησής μας.
  2. Στην ανάπτυξη τα νούμερα είναι θετικά.
  3. Η απλή αναλογική είναι γεγονός
  4. Ελέγχεται το τρίγωνο της διαπλοκής, Τράπεζες-ΜΜΕ-Πολιτικοί, καθώς και όλα τα σκάνδαλα.
  5. Η προσφυγική κρίση αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και όρους ανθρωπισμού.
  6. Ο νόμος για την ιθαγένεια.
  7. Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου.
  8. Η αποσυμφόρηση των φυλακών.

και άλλες θεσμικές προοδευτικές τομές αποδεικνύουν την ευαισθησία της Αριστεράς για ισότητα , δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Ο αγώνας είναι μακρύς, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε πόντο πόντο την έξοδο από την κρίση με αλληλεγγύη για το λαό, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments