Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Στην πρώτη δεκάδα των Δήμων με την καλύτερη αποτελεσματικότητα ο Δήμος Ζαγορίου, σε έρευνα του ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης»

Στην πρώτη δεκάδα των Δήμων με την καλύτερη αποτελεσματικότητα ο Δήμος Ζαγορίου, σε έρευνα του ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης»

Σημαντική διάκριση για τον Δήμο Ζαγορίου αποτελεί η κατάταξή του στους 10 πρώτους Δήμους της χώρας,  στην μελέτη για τον «Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων» που παρουσίασε πρόσφατα, στο «Money Show Athens 2019», το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) «Μάρκος Δραγούμης». Ο «Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων» που συνέταξε πιλοτικά για πρώτη φορά φέτος το ΚΕΦίΜ «Μάρκος Δραγούμης» αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει τωνεπιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και Λογοδοσία, και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ζαγορίου κατέλαβε την 8η θέση με βαθμολογία 55,80  μεταξύ των 10 καλύτερων Δήμων της χώρας ως προς την συνολική αποτελεσματικότητά τους για το 2017 και την 3η θέση στην κατηγορία των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων στην οποία ανήκει.

Την ίδια θέση, 8η, κατέλαβε και στην δεκάδα των Δήμων με τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης(είναι το σημαντικότερο κριτήριο που βαθμολογείται με 70 μονάδες) με 49,14και αντίστοιχα την 4η θέση στην κατηγορία των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Επίσης, ο Δήμος Ζαγορίου ξεχώρισε και για την λειτουργία της ιστοσελίδας του, αφού είναι ένας από τους έξι μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους πανελλαδικά που βαθμολογήθηκε με 5.

Σε δήλωσή του για την θετική αυτή εξέλιξη ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου τονίζει: «Η διάκριση αυτή μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και μας δίνει ώθηση για ακόμη καλύτερες επιδόσεις με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου σε όλα τα επίπεδα, καθώς  και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες μας. Ο Δήμος Ζαγορίου είναι ένας από τους ορεινότερους και μεγαλύτερους σε έκταση της χώρας με ελάχιστο πληθυσμό, πολλά προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά χάρις στην προσπάθεια των αιρετών και των υπαλλήλων του  μπορεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις».

Πως συντάχθηκε η έρευνα

Ο Δείκτης συντάχθηκε βάσει του αντίστοιχου λιθουανικού (Lithuanian Municipal Performance Index και αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για την αποτελεσματικότητα των δημοτικών αρχών στη χώρα.

Στόχος του Δείκτη είναι ο εντοπισμός των βέλτιστων πρακτικών και η ανάδειξη των θετικών παραδειγμάτων εκείνων των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ’ αυτές πόρους εν μέσω των αυστηρών γραφειοκρατικών περιορισμών του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.

Για τις ανάγκες αυτής της πρώτης πιλοτικής έκδοσης του ελληνικού Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα από κεντρικές επίσημες πηγές ή από τα στοιχεία που οι δήμοι υποχρεούνται από τον νόμο να δημοσιοποιούν. Ως κύρια πηγή επελέγησαν τα δεδομένα που παρασχέθηκαν κεντρικά από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι δημοσιεύσεις στη Διαύγεια και τις ιστοσελίδες των δήμων αξιοποιήθηκαν κυρίως για έλεγχο και επαλήθευση. Για την καλύτερη μελέτη των στοιχείων οι δήμοι ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες (αστικοί, μικτοί, μικροί νησιωτικοί και ηπειρωτικοί κ.λπ.).

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για κάθε δήμο συνθέτουν την τελική βαθμολογία του, αφού σταθμιστούν ως εξής: στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης αποδίδεται σχετική βαρύτητα 70 μονάδων, στο πεδίο της διαφάνειας και της λογοδοσίας αποδίδονται 10 μονάδες, και στο πεδίο των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών 20 μονάδες.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, με στόχο τη δυναμική διάδοση πολιτικών προτάσεων που προάγουν την ατομική ελευθερία και την ελεύθερη οικονομία. Είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει διεθνείς συνεργασίες με τα σημαντικότερα φιλελεύθερα think tanks διεθνώς. Φέρει τιμητικά το όνομα του Μάρκου Δραγούμη, συγγραφέα του βιβλίου «Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό».

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments