Παρασκευή , 8 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

ioannina7-10Από:Γιώργος Γκόντζος-Με σκοπό την ενημέρωση Φορέων της Ηπείρου καθώς και εκπροσώπων των ΜΜΕ για την επερχόμενη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, καθώς επίσης και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ολοκληρώθηκαν  σήμερα  στην πόλη των Ιωαννίνων οι συναντήσεις που διοργανώνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Παρουσία του Βουλευτή Ιωαννίνων κ.Στέφου, τουΑντιπεριφερειάρχη κ. Σιαράβα, του Δημάρχου Ζίτσας κ. Πλιάκου,του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Μήτση, αλλά και εκπροσώπων όλων των  Δήμων και φορέων της περιοχής, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Ζωνίδης με μια σύντομη ομιλία παρουσίασε τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης της Τράπεζας, αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για το μέλλον της. Τόνισε δε ιδιαίτερα, την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών, καθώς και τους λόγους που η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μετόχων στις εκλογές είναι επιβεβλημένη. Επίσης, ο κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχει υποστεί το Τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα έκλεισαν 21 Εμπορικές και Συνεταιριστικές Τράπεζες και ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές τοπίο η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου κατάφερε, όχι μόνο να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως, υπερκαλύπτοντας μάλιστα τον στόχο κατά 170%, αλλά να είναι σήμερα η τρίτη σε μέγεθος συνεταιριστική τράπεζα στην Ελλάδα παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητικούς δείκτες σε πολλούς κρίσιμους τομείς.Τέλος, ο κ. Ζωνίδης ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη της Τράπεζας για τις προσπάθειές τους όλα τα προηγούμενα έτη.

Το λόγο έλαβε κατόπιν ο κ. Τσουκανέλης Γενικός Δ/ντης της Τράπεζας ο οποίος ανέλυσε τις αλλαγές που επιφέρει ο ν. 4340/2015 στη Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά και τον τρόπο διενέργειας της εκλογικής διαδικασίας. Αναλυτικά, ο κ. Τσουκανέλης ενημέρωσε ότικάθε συνεταιριστική μερίδα αντιστοιχεί σε μία ψήφο. Μέλος που κατέχει άνω των είκοσι συνεταιριστικών μερίδων, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου και με εξουσιοδότηση, σε μέλος της Τράπεζας, οι εξουσιοδοτήσειςδιατίθενται στα καταστήματα της Τράπεζας, ή στη ηλεκτρονική διεύθυνση αυτής www.epirusbank.com. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10-10-2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.30 στον χώρο του ξενοδοχείου DU LAC. Οι εκλογές θα διεξαχθούνστις 16-10-2016, ημέρα Κυριακή από ώρα 08.00 έως 19.00,για τον Νομό Ιωαννίνων στον χώρο του κέντρου ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ, για τους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, στακαταστήματατης Τράπεζας, των πόλεων Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Η συμμετοχή όλων των μετόχων είναι σημαντική και επιβεβλημένη.

Η ενημερωτική εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ.ΖΩΝΙΔΗ

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή μας συνάντηση στα Ιωάννινα, όπου ολοκληρώνεται ο κύκλος ενημέρωσης που πραγματοποιεί η Τράπεζά μας.

Θελήσαμε πριν από την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Τράπεζας, που έχει προσδιοριστεί για τις 10 Οκτωβρίου, να επικοινωνήσουμε μαζί σας τόσο τα αποτελέσματα της 4ετίας που πέρασε όσο και τους στόχους μας για το αύριο.

Το ενδιαφέρον  και η συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων στην κοινή μας προσπάθεια και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια της ανοδικής πορείας της Τράπεζας.

Μιας πορείας που από το 1978  και ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς το 1993, το 2008 και το 2011 έφερε τη μεγέθυνση, την ωρίμανση αλλά πάνω απ΄ όλα την καταξίωση της Τράπεζάς μας στο οικονομικό γίγνεσθαι της ΗΠΕΙΡΟΥ.

Μιας συμμετοχής και συσπείρωσης που στήριξε την Τράπεζα την περίοδο της κρίσης και την βοήθησε να ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς σε τρεις κύκλους τα έτη 2012,2013 και 2015.

Δυστυχώς η κρίση αυτή οδήγησε σε κλείσιμο 21, εμπορικές και συνεταιριστικές Τράπεζες και σε συρρίκνωση ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο με κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων τραπεζών και απώλεια εργασίας χιλιάδων τραπεζοϋπάλληλων .

Στα τέλη του 2012 και μετά το πρώτο μνημόνιο, το κλείσιμο των πρώτων  τριών Συν/κών Τραπεζών και των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, θέσαμε ουσιαστικά ένα και μόνο στόχο.

Την επιβίωση της Τράπεζας μέσα στο κυριολεκτικά καταστροφικό περιβάλλον της πολυετούς ύφεσης.

Ένα περιβάλλον στο οποίο εξακολουθεί την τελευταία εξαετία  να μαίνεται η χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο στόχος λοιπόν που θέσαμε ως Δ.Σ., μπορούμε σήμερα μετά από τέσσερα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια να ισχυριστούμε ότι έχει επιτευχθεί.

Η Συνεταιριστική τράπεζα ΗΠΕΙΡΟΥ είναι σήμερα η μόνη Τράπεζα που όχι μόνο άντεξε αλλά διπλασίασε το μέγεθός της από την αρχή της κρίσης.

Έχει αυξησει των αριθμο των καταστηματων της από 5 σε 9 έχοντας παρουσία σε όλους τους νομούς της ΗΠΕΙΡΟΥ επεκτείνοντας τη δράση της στους νομούς ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ και ΑΡΤΑΣ.

Απασχολεί σήμερα  76 εργαζόμενους έναντι 69 του 2012 και 60 του 2009.

Συνέχισε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της ΗΠΕΙΡΟΥ, στα πλαίσια βέβαια του εφικτού αυξάνοντας έστω και λίγο τα δανειακά της υπόλοιπα κι αυτό γιατί πέραν της αύξησης των κεφαλαίων της συγκράτησε περισσότερο τις καταθέσεις της σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην καταστροφική περίοδο των CAPITALCONTROLS και των νέων διπλών εκλογών και του δημοψηφίσματος του 2015.

Οι συνέταιροί μας σήμερα ξεπερνούν τους 15.000 έναντι 10.700 του 2012 ενώ έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή της κρίσης.

Αξιοποιώντας τις νέες σύγχρονες ιδιόκτητες κτηριακές της υποδομές γραφείων διοίκησης και εκπαιδευτικού κέντρου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου   ενίσχυσε τη μηχανογραφική της υποδομή με την απόκτηση ιστοσελίδας τη δημιουργία εσωτερικού δικτύου ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τη δημιουργία ηλεκτρονικής τραπεζικής και δικτύου p.o.s. καθώς και ένα πλήθος άλλων εφαρμογών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση εταίρων και πελατών αλλά και τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στο να είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ η μόνη συνεταιριστική τράπεζα και μια από τις ελάχιστες τράπεζες με τρία βραβεία τα έτη 2013,2015 και 2016 για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής στον πανελλήνιο διαγωνισμό BUSINESSI.T. EXCELLENCE.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, με την κεφαλαιοποίηση του συνόλου των κερδών  και τη δημιουργία πρόσθετων αυξημένων προβλέψεων, θωράκισε την κεφαλαιακή της επάρκεια και έτσι σήμερα με δείκτη άνω του 11,4% είναι ίσως η ασφαλέστερη και λόγω της σχέσης μεγέθους και κεφαλαίων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ .

Έτσι και παρά την αναπόφευκτη και επώδυνη για όλους μας μείωση της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας, θεωρώ ότι το σημαντικό είναι ότι η Τράπεζα υπάρχει και το μέλλον της είναι ευοίωνο και με σημαντικές μάλιστα προοπτικές.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου είναι σήμερα η τρίτη σε μέγεθος συνεταιριστική Τράπεζα και η μεγαλύτερη στην ηπειρωτική ΕΛΛΑΔΑ και διαθέτει ίσως την καλύτερη οργάνωση και ιδιαίτερα καταρτισμένα στελέχη .

Η έγκριση και αποδοχή άλλωστε τριών ανωτάτων  στελεχών της από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων υπό την προεδρία του ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ της καταλληλόλητας τους για τη θέση των εκτελεστικών μελών -υπευθύνων προσώπων που όντως θα διευθύνουν την Τράπεζα, αποτελεί τίτλο τιμής για όλους εμάς και για τον οργανισμό μας .

Τα επιτεύγματα αυτά, πρωτοφανή για την ιστορία του τοπικού τραπεζικού μας ιδρύματος  που φέτος συμπληρώνει 39 έτη λειτουργίας, μεγαλώνοντας συνεχώς από το 1978 δεν είναι τυχαία.

Το αντίθετο μάλιστα.

Πραγματοποιήθηκαν  μέσα σε ένα καταστροφικό κυριολεκτικά περιβάλλον για την οικονομία της χώρας μας και για το τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα κατά την τελευταία εξαετία.

Η επιτυχία μας αυτή οφείλεται στο σωστό προγραμματισμό, την αξιοκρατική επιλογή  των κατάλληλων προσώπων, στο ήθος, την εργατικότητα αλλά κυρίως την ομοψυχία που διέκρινε το απερχόμενο ΔΣ.

Μια ομοψυχία που οδήγησε στη λήψη των σωστών κρίσιμων αποφάσεων και μάλιστα με απόλυτη ομοφωνία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και κάτω από συνθήκες ιδιαίτερης πίεσης.

Για το λόγο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω ολόθερμα το σύνολο των συναδέλφων μου στο ΔΣ για την στήριξή τους καθώς και το Γενικό Διευθυντή και τους εργαζόμενους της Τράπεζας για την υπερπροσπάθειά  τους.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι το επόμενο ΔΣ θα βρεθεί μπροστά σε μια διπλή πρόκληση.

Πρώτον, να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την  απόλυτα  επιτυχή πορεία  του απερχόμενου ΔΣ  και        να διαχειριστεί το αυξημένο πλέον μέγεθος της Τράπεζάς μας μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.

Και δεύτερο και πιο σημαντικό, να συγκεράσει την εμπειρία και τη γνώση  των έξι μελών που θα εκλεγούν απο τους συνεταίρους με τις δεξιότητες των 3 νέων μελών  του  ΔΣ τα οποία ο στρατηγικός μας εταίρος το ΤΕΑ -ΕΑΠΑΕ θα ορίσει όπως έχει δικαίωμα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου είναι η μόνη συνεταιριστική Τράπεζα που αξιοποιώντας τη δυνατότητα του νέου νόμου, διαθέτει σήμερα στρατηγικό επενδυτή και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρό. Το ΤΕΑ- ΕΑΠΑΕ, το οποίο αποτελεί υπόδειγμα ασφαλιστικού ταμείου ιδιωτικού δικαίου με  κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 600 εκ €.

Ταυτόχρονα η Σ.Τ.Η. είναι η μόνη απο τις συνεταιριστικες τράπεζες που αξιολογήθηκε μέχρι σήμερα θετικά από θεσμικό ( δηλ. ασφαλιστικό ταμείο)  και όχι ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος αφού αξιολόγησε τα οικονομικά της στοιχεία και της προοπτικές της, αποφάσισε να συμμετέχει στο κεφάλαιό της και στη Διοίκησή της και να μοιραστεί το όραμά της.

Η ομογενοποίηση λοιπόν του ΔΣ, η θωράκιση της τράπεζας, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η συνεχής ενίσχυση των κεφαλαίων, η αντιμετώπιση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και η πιθανή νέα επέκταση του δικτύου είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που το νέο ΔΣ θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στο χειρότερο μετά την κρίση του 1929 οικονομικό περιβάλλον, με στόχο τη στήριξη των Ηπειρωτών επιχειρηματιών και των τοπικών νοικοκυριών.

Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν γνώσεις, εμπειρία, υπομονή και επιμονή αλλά κυρίως θέληση και κατάθεση ψυχής στα πλαίσια των κοινών μας προσπαθειών, εταίρων και θεσμικών επενδυτών, να κάνουμε την Συνεταιριστική  Τράπεζα Ηπείρου την πρώτη Τράπεζα του τόπου μας.

Η Τράπεζά μας, πιστή στις δεσμεύσεις της από την ίδρυσή της, προχωρά σταθερά μπροστά με όραμα την ανάπτυξη της Τράπεζας και του τόπου μας

Διαθέτει αποδεδειγμένα:

  • Ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μέσω της συμμε­τοχής στρατηγικού επενδυτή
  • Αυστηρή προσήλωση στις επιταγές του θεσμικού πλαισίου
  • Γνώση και εμπειρία διοίκησης

Και  Στοχεύει:

  • Στη συνεχή βελτίωση συστημάτων και διαδικασιών
  • Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών
  • Στη συνετή και μελετημένη ανάπτυξη νέων προϊόντων
  • Στη διεύρυνση – αριθμητική και γεωγραφική – του δικτύου των καταστημάτων της
  • Στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των καθυστερήσεων

Κύριες και κύριοι προσκαλώ όλα τα μέλη μας να προσέλθουν τόσο στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου 6.30 το απόγευμα, στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο DuLac, όσο και στην εκλογική διαδικασία η οποία  θα πραγματοποιηθεί  στις 16/10/2016 στα ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ για το νόμο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και στα κατά τόπους  κεντρικά καταστήματα μας για τους νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Και  σας καλώ να στηρίξετε με το αυξημένο κύρος σας την προσπάθεια και να βοηθήσετε  να  επιλεγούν οι καλύτεροι για το επόμενο ΔΣ  ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Σας ευχαριστώ

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Κων/νος Ζωνίδης

 

Δείτε Επίσης

Β.Γαρδίκος( ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ)- Οι παράγοντες που δημιουργούν αισιοδοξία για μια έδρα στο Νομό Ιωαννίνων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])===  “Η αισιοδοξία  για  μια έδρα στο νομό Ιωαννίνων,προκύπτει από την καθημερινή συζήτηση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments